Ο πολύς καφές συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο θανάτου. Σε αυτό το μάλλον απρόσμενο συμπέρασμα κατέληξε μία νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, σύμφωνα με την οποία η κατανάλωση τεσσάρων ή πέντε καφέδων καθημερινά συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο θανάτου, αν και δεν είναι σαφές γιατί αυτό συμβαίνει. Όμως το κέρδος αυτό υπάρχει, εφόσον ο καφές δεν συνοδεύεται με τσιγάρο.
Η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι ο καφές είναι αυτός στον οποίο οφείλεται η μείωση της πιθανότητας θανάτου, όμως διαπιστώνει ότι -για κάποιο λόγο- υπάρχει σαφώς σχέση ανάμεσα στην ποσότητα του καφέ που πίνει κανείς και στο πότε θα πεθάνει. Πρόκειται για την μεγαλύτερη μελέτη που έχει γίνει μέχρι σήμερα πάνω σε ένα γευστικό, αλλά επίμαχο ρόφημα, το οποίο στο παρελθόν έχει συνδεθεί με διάφορα προβλήματα υγείας.
Αναλύοντας τα στοιχεία των 402.260 ανθρώπων, αρχικά οι ερευνητές βρήκαν ότι ο καφές έχει αρνητική επίπτωση στο προσδόκιμο ζωής, όμως αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι όσοι πίνουν καφέ, συνήθως καπνίζουν κιόλας, αναφέρει το ΑΜΠΕ. Όταν οι επιστήμονες απομόνωσαν τον ξεχωριστό παράγοντα κινδύνου, δηλαδή το κάπνισμα τότε προέκυψε το ακριβώς αντίθετο: ότι ο καφές αυξάνει το προσδόκιμο ζωής.
Σε σύγκριση με όσους άνδρες δεν έπιναν καθόλου καφέ στη διάρκεια των 14 ετών που διήρκεσε η μελέτη, όσοι έπιναν κατά μέσο όρο ένα καφέ την ημέρα, είχαν κατά μέσο όρο 6% μικρότερο κίνδυνο θανάτου, όσοι έπιναν δύο έως τρία φλιτζάνια καφέ καθημερινά, είχαν 10% μικρότερο κίνδυνο και όσοι έπιναν τέσσερις έως πέντε καφέδες, είχαν ακόμα μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου (μείον 12%). Όμως πέρα από αυτό το όριο, δηλαδή από τους έξι καφέδες και πάνω τη μέρα, υπήρχε μεν μείωση του κινδύνου, αλλά ήταν μικρότερη (της τάξης του 10%).
Η ωφέλεια του καφέ σε σχέση με τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου είναι ακόμα μεγαλύτερη στην περίπτωση των γυναικών: η μείωση του κινδύνου ήταν 5% για όσες έπιναν ένα καφέ τη μέρα, 13% για όσες έπιναν δύο έως τρεις, 16% για όσες έπιναν τέσσερις έως πέντε καφέδες και 15% για όσες έπιναν έξι και πάνω κάθε μέρα.
Από την άλλη, η ωφέλεια σε σχέση με το προσδόκιμο ζωής αφορά και αυτούς που πίνουν κυρίως καφέ χωρίς καφεϊνη, μία ένδειξη ότι όποιος και αν είναι ο βιολογικός μηχανισμός μέσω του οποίου ο καφές σχετίζεται θετικά με τη διάρκεια της ζωής, δεν έχει να κάνει με τη βασική ουσία του, την καφεϊνη, αλλά πιθανώς με κάποια άλλη από τις περίπου 1.000 διαφορετικές ουσίες που ο καφές περιέχει.