Επιστημονική έρευνα που έγινε σε αμερικανούς στρατιώτες κατέδειξε ότι η ικανότητα που έχουν ορισμένοι άνθρωποι να παραμένουν ήρεμοι υπό πίεση και αντίξοες συνθήκες, φαίνεται να είναι κληρονομικό χαρακτηριστικό και να σχετίζεται με το βαθμό ελέγχου των εκκρίσεων που παράγονται από στρεσογόνες καταστάσεις.
Όπως δήλωσε ο καθηγητής ψυχιατρικής του πανεπιστημίου Γιέηλ των ΗΠΑ Ντιν Άτκινς στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης για την Προώθηση της Επιστήμης, ο οργανισμός ορισμένων ανθρώπων έχει μια διαφορετική φυσιολογική-ορμονική αντίδραση στο στρες.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα των Times του Λονδίνου, η μελέτη έδειξε ότι όλοι οι άνθρωποι απελευθερώνουν ορμόνες του στρες όταν νοιώθουν φόβο και βρίσκονται σε κίνδυνο, μερικοί όμως μπορούν να ελέγχουν αυτές τις εκκρίσεις με αποτέλεσμα να αντεπεξέρχονται καλύτερα στις δύσκολες περιστάσεις, παραμένοντας ήρεμοι και, καμιά φορά, κάνοντας ηρωικές πράξεις. Στην περίπτωσή τους, οι ορμόνες του στρες δεν αυξάνονται ιδιαίτερα και έτσι οι άνθρωποι αυτοί αγχώνονται λιγότερο από τους κοινούς θνητούς.
Ο Άτκινς εκτιμά ότι η ιδιαιτερότητα αυτή είναι κληρονομική. Ο εντοπισμός, μάλιστα, αυτών των ξεχωριστών ατόμων γίνεται με τη μέτρηση του επιπέδου μιας ουσίας στο αίμα, του νευροπεπτιδίου Υ, το οποίο, όταν είναι αυξημένο, με τη σειρά του μειώνει την κορτιζόλη, την ορμόνη του στρες.
Όπως είπε ο καθηγητής, δεν υπάρχουν άνθρωποι που δεν φοβούνται, αλλά σίγουρα ορισμένοι είναι σε θέση να αντιμετωπίζουν καλύτερα το φόβο. Πρόσθεσε ότι και οι ήρωες τελικά φοβούνται, αλλά δεν δείχνουν τα ίδια σημάδια πανικού. «Όταν τους ρωτάς, μετά από μια δύσκολη μέρα, αν η καρδιά τους χτυπούσε δυνατά ή αν οι παλάμες τους είχαν ιδρώσει, λένε ότι δεν υπήρχε τέτοιο πρόβλημα».
Πηγή: ygeianews.gr