Συζήτηση για τα γενόσημα γίνεται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Πρόσφατο δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας «Le Monde» κάνει λόγο για μείωση στην κατανάλωση των γενοσήμων στην εν λόγω χώρα.
Η μείωση δεν αποδίδεται στο ότι οι Γάλλοι έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στα αντίγραφα σκευάσματα. Τα γενόσημα θεωρούνται πολύ καλής ποιότητας, εφόσον παράγονται σε δυτικές χώρες, υπό αυστηρές προδιαγραφές και έλεγχο.
Οι συντάκτες του άρθρου την αποδίδουν στην εντεινόμενη ανησυχία των Γάλλων γιατρών και των ασθενών για την ποιότητα αντιγράφων φαρμάκων που εισάγονται από χώρες του τρίτου κόσμου.
Στη Γαλλία, οι γιατροί συνταγογραφούν το φάρμακο που θεωρούν ιδανικό για τον ασθενή τους. Ο φαρμακοποιός μπορεί να το αντικαταστήσει με κάποιο γενόσημο (ίδιας δραστικής ουσίας), εκτός εάν το αρνηθεί ο ασθενής.
Δεν μπορεί, επίσης, να το αντικαταστήσει, εφόσον στη συνταγή αναγράφεται από το γιατρό η ένδειξη ‘αναντικατάστατο’.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Monde, το τελευταίο διάστημα η ένδειξη ‘αναντικατάστατο’ χρησιμοποιείται όλο και πιο συχνά από τους Γάλλους γιατρούς, ενώ ανάλογη στάση τηρούν και οι ασθενείς.
Έρευνα
Η επιφυλακτικότητα αποδίδεται σε πρόσφατα δημοσιευθείσα διεθνή έρευνα, η οποία διενεργήθηκε από επιστήμονες του «American Enterprise Institute».
Οι επιστήμονες μελέτησαν τη σύνθεση 2.121 γενοσήμων και εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί για την ποιότητα σκευασμάτων που παρασκευάζονται στην Ινδία.
Ο έλεγχος που έκαναν κατέδειξε σημαντικές διακυμάνσεις στην ποιότητα σκευασμάτων που παράγουν μεγάλες εταιρείες της εν λόγω χώρας με εκείνη μικρότερων.
Οι συντάκτες της γαλλικής εφημερίδας επικαλούνται τις ανησυχίες της Ακαδημίας Ιατρικής της Γαλλίας για τη μετατόπιση της παραγωγής φαρμάκων σε χώρες όπου δεν εφαρμόζονται σοβαροί έλεγχοι.
Πηγή: iatronet.gr