Διαστάσεις ολέθρου παίρνει η κατανάλωση αλκοόλ στην Αγγλία και την Ουαλία με περίπου 210.000 άνθρωπους να κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους πρόωρα, τα επόμενα 20 χρόνια.
Το ένα τρίτο των θανάτων αυτών θα προκληθούν από ασθένειες του ήπατος, προειδοποιούν ειδικοί, τονίζοντας οτι αυτό αρκεί για να τιναχτεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας στον αέρα.
Δυστυχήματα, βιαιότητες και αυτοκτονίες ή ασθένειες όπως υπέρταση, εγκεφαλικά, καρκίνος και καρδιακά νοσήματα ευθύνονται για τους θανάτους αυτούς, επισημαίνουν οι ειδικοί σε έκθεση του δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση Lancet.
Ο Ιαν Γκίλμορ, πρώην πρόεδρος του Βασιλικού Ιατρικού Κολεγίου και ένας από τους εισηγητές της έκθεσης, τονίζει πως «είναι απολύτως θέμα της βρετανικής κυβέρνησης να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με το αλκοόλ στη χώρα και να εμποδίσει την υλοποίηση αυτού του χειρότερου σεναρίου» .
Οι ειδικοί επισημαίνουν πως τα μέτρα που ελήφθησαν στην πρώην Σοβιετική Ένωση την δεκαετία του ’80 είχαν ως αποτέλεσμα την μείωση της κατανάλωσης οινοπνευματωδών ποτών κατά 1/3 μέσα σε δύο χρόνια, γεγονός που οδήγησε στην πτώση κατά 12% του αριθμού των θανάτων που σχετίζονται με το αλκοόλ.
Η προειδοποίηση αυτή έρχεται μετά την υπόσχεση του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον ότι θα πατάξει την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, την οποία αποκάλεσε «σκανδαλώδη» και στοιχίζει 2,7 δισεκατομμύρια λίρες το χρόνο στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Πηγή: ygeianews.gr