Η επιλογή του χειρουργού για μια εγχείρηση παγκρέατος έχει αναδειχθεί στη διεθνή ιατρική βιβλιογραφία ως η πλέον κρίσιμη απόφαση των ασθενών και των οικογενειών τους σε περιπτώσεις καρκίνου του παγκρέατος.
Οι πολλές δημοσιεύσεις που έχουν προηγηθεί στο πρόσφατο παρελθόν επιβεβαιώνονται και από 1η Οκτωβρίου 2017 στο πλέον έγκριτο παγκοσμίως χειρουργικό περιοδικό «Annals of Surgery».
Όπως μας εξηγεί ο κ. Γρηγόριος Τσιώτος, επίκ. καθηγητής χειρουργικής, Mayo Clinic, διευθυντής Α’ Χειρουργικής Κλινικής Νοσοκομείου Μητέρα-Υγεία, οι συγγραφείς απέδειξαν ότι η επιλογή μιας αποδεδειγμένα εξειδικευμένης και έμπειρης χειρουργικής ομάδας στη χειρουργική του παγκρέατος (ακόμα κι αν η απόσταση από τον τόπο κατοικίας είναι μεγάλη) είχε σαν αποτέλεσμα την εντυπωσιακή αύξηση του ποσοστού επιβίωσης κατά 25%, τη μείωση των επιπλοκών, αλλά και τη μικρότερη παραμονή στο νοσοκομείο σε ασθενείς που χειρουργήθηκαν για παγκρεατικό καρκίνο.
Το συμπέρασμα προήλθε ύστερα από λεπτομερή επεξεργασία δεδομένων ασθενών από την αμερικανική υπηρεσία National Cancer Database που υποβλήθηκαν σε παγκρεατεκτομή σε κάποιο τοπικό νοσοκομείο ή σε ένα πιο μακρινό αλλά επιλεγμένο και εξειδικευμένο κέντρο για αυτές ειδικά τις περιπτώσεις και μάλιστα παρά το μειονέκτημα της ύπαρξης πιο προχωρημένης νόσου στους ασθενείς που χειρουργήθηκαν από τις εξειδικευμένες ομάδες.
Αυτή η έρευνα, στο πιο έγκυρο ιατρικό περιοδικό χειρουργικής παγκοσμίως, με το σαφές πλεονέκτημα επιβίωσης και τις λιγότερες επιπλοκές στους ασθενείς με εγχείρηση παγκρέατος σε εξειδικευμένα κέντρα με αποδεδειγμένη εμπειρία, προτρέπει τους υγειονομικούς φορείς στις ΗΠΑ (ιδιωτικούς και δημόσιους) να αναγνωρίσουν ότι η ειδική εμπειρία είναι θεμελιώδης σε τόσο περίπλοκες διαδικασίες και να επαναπροσδιορίσουν τον τρόπο παραπομπής των ασθενών για τη μείζονα ογκολογική χειρουργική προς τα ειδικά κέντρα.
Όπως τονίζει ο κ. Τσιώτος, και στην Ελλάδα η διενέργεια τόσο απαιτητικών εγχειρήσεων δεν θα μπορούσε να διαφέρει. Η εξειδίκευση και η εμπειρία είναι τα κλειδιά για την θεραπεία, ειδικά αν λάβουμε υπόψη πως ακόμα και η διάγνωση είναι ιδιαίτερα δύσκολη, αλλά και η επιλογή της κατάλληλης θεραπευτικής στρατηγικής απαιτεί βαθιά γνώση του αντικειμένου.
«Στη χειρουργική μας ομάδα» μας ενημερώνει «υπάρχει μεγάλη εμπειρία στη συγκεκριμένη νόσο, με μεγάλους αριθμούς περιστατικών που οι όγκοι αφαιρέθηκαν επιτυχώς, ενώ γενικά θεωρούντο ανεγχείρητοι. Ιδιαίτερα όταν οι όγκοι συμπεριλαμβάνουν τις γειτονικές φλέβες και αρτηρίες, η ομάδα μας αφαιρεί και τη διηθημένη φλέβα, ώστε να προσφερθεί στον ασθενή η μοναδική πιθανότητα θεραπείας, που είναι η ολοσχερής αφαίρεση των όγκων».
Είναι ιδιαιτέρως αξιοσημείωτο ότι ενώ στην αμερικανική μελέτη μια ομάδα θεωρείται «έμπειρη» στις εγχειρήσεις αυτές όταν διενεργεί τουλάχιστον 16 τον χρόνο, η ομάδα του κ. Τσιώτου διενεργεί πάνω από 30 κάθε χρόνο.