Τα μέλη της οικογένειας είναι σημαντικό να τρώνε όλα μαζί αρκετές φορές την εβδομάδα, αν είναι εφικτό. Η κατανάλωση γευμάτων θα πρέπει να γίνεται στο τραπέζι της κουζίνας ή στην τραπεζαρία και όχι μπροστά στην τηλεόραση ή τον υπολογιστή. Με αυτόν τον τρόπο απολαμβάνουν καλύτερα το φαγητό.
Κατά τη διάρκεια του φαγητού, το ήρεμο κλίμα και το ευχάριστο περιβάλλον βοηθάει στο να έχουν μια ισορροπημένη διατροφή. Επίσης τα παιδιά καλό θα είναι να πέρνουν μέρος στην προετοιμασία του γεύματος, ακόμα και με το να βοηθήσουν στο στρώσιμο του τραπεζιού ή το σερβίρισμα.
Η καθημερινή διατροφή των παιδιών πρέπει να αποτελείται από 5-6 γεύματα π.χ πρωινό, κυρίως γεύμα το μεσημέρι, ένα ελαφρύ γεύμα το βράδυ και ενδιάμεσα γεύματα. Είναι απαραίτητη η καθημερινή κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, φρέσκων φρούτων και λαχανικών.
Το ελαιόλαδο να είναι το κύριως λίπος στα φαγητά ενώ τα ζωικά λίπη να περιορίζονται. Να προτιμάται η κατανάλωση προιόντων ολικής αλέσεως όπως ψωμί, δημητριακά και μακαρόνια ολικής αλέσεως ή καστανό ρύζι. Ακόμα να καταναλώνονται ψάρι και όσπρια τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα.
Επίσης τα παιδιά δε πρέπει να συνδέουν τα γλυκά ή γενικότερα το φαγητό με την επιβράβευση ή την παρηγοριά ή ως αντάλλαγμα για να συμπεριφέρονται καλά.
Οι γονείς θα πρέπει να βρουν άλλους τρόπους ώστε να δείχνουν στα παιδιά τους ότι νοιάζονται για αυτά. Από την άλλη, η άσκηση συμβάλλει στη διατήρηση του φυσιολογικού βάρους του παιδιού.
Έτσι οι γονείς είναι απαραίτητο να ενθαρύνουν τα παιδιά τους να κάνουν κάποιο άθλημα που φυσικά αρέσει στα ίδια. Τα οφέλη της άσκησης είναι πολλά:
1. Ο οργανισμός αντιστέκεται περισσότερο στις ασθένειες.
2. Η απόδοση στο σχολείο είναι καλύτερη.
3. Νιώθουν λιγότερο κουρασμένα και έχουν μεγαλύτερη αντοχή και δύναμη.
4. Βοηθάει στο να είναι ο ύπνος καλύτερος και το πρωινό ξύπνημα με περισσότερη ενέργεια.
5. Έχει ευεργετικά αποτελέσματα στη διάθεση, μειώνοντας το άγχος και αποφεύγοντας την κατάθλιψη.
6. Όταν κάνουν κάποιο άθλημα διασκεδάζουν και παράλληλα κάνουν περισσότερες παρέες. Άρα έχουν ενίσχυση της κοινωνικότητας και βελτίωση της αυτοπεποίθησης τους.
7. Βελτιώνει το συντονισμό και τον έλεγχο των κινήσεων.
8. Βοηθάει στην ανάπτυξη ενός υγιούς μυοσκελετικού συστήματος και βελτιώνει τη στάση του σώματος.
Συνεπώς, η τακτική σωματική δραστηριότητα έχει τόσο βραχυπρόθεσμες όσο και μακροπρόθεσμες ευεργετικές επιδράσεις στα παιδιά, αφού επηρεάζει τη νοητική, τη συναισθηματική καιτη σωματική υγεία τους.
Πηγή: healthierworld.gr