Καμπανάκι κινδύνου για την αποτελεσματικότητα των αντιγριπικών εμβολίων κρούουν Αμερικανοί επιστήμονες, τονίζοντας πως έχουν χάσει πια ένα μεγάλο μέρος της αποτελεσματικότητάς τους και χρειάζονται επειγόντως βελτίωση, καθώς δεν καλύπτουν ένα σημαντικό τμήμα του πληθυσμού.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το πιο κοινό αντιγριπικό εμβόλιο είναι αποτελεσματικό μόνο για το 59% το ενηλίκων έναντι ποσοστού 70-90% που είχε αναφερθεί στο παρελθόν.
«Έχουμε κολλήσει σε ένα εμβόλιο που κυκλοφορεί εδώ και 60 χρόνια περίπου, χωρίς να έχει αλλάξει ιδιαίτερα στο μεταξύ», δήλωσε ο επικεφαλής των ερευνητών Μάικλ Όστερχολμ και επεσήμανε ότι είναι ανάγκη πια να υπάρξει μια νέα γενιά αντιγριπικών εμβολίων, με δεδομένη πάντα την απειλή μιας μελλοντικής πανδημίας.
Οι ερευνητές, που μελέτησαν και συνέκριναν περίπου 5.700 επιστημονικές μελέτες για τα
αντιγριπικά εμβόλια, οι οποίες έχουν δημοσιευτεί τα τελευταία 40 χρόνια, ανέφεραν επίσης ότι υπάρχουν ανεπαρκή στοιχεία για το πόσο αποτελεσματικό είναι το υπάρχον εμβόλιο στα παιδιά και στα άτομα άνω των 65 ετών, δύο ομάδες του πληθυσμού που κινδυνεύουν περισσότερο από τις επιπλοκές της γρίπης.
Η ευρέως διαδεδομένη αντίληψη ότι το τωρινό αντιγριπικό εμβόλιο είναι «αρκετά καλό», δυστυχώς εμποδίζει την ανάπτυξη νέων εμβολίων, όπως είπε ο Όστερχολμ.
Ξεχωριστή έρευνα από το πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνα, με επικεφαλής την καθηγήτρια Μελίντα Μπεκ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι με παραπανίσια κιλά μπορεί να χρειάζονται αυξημένη προστασία από τη γρίπη.
Στην περίπτωσή τους, τα ετήσια αντιγριπικά εμβόλια είναι λιγότερο αποτελεσματικά, καθώς το ανοσοποιητικό τους σύστημα έχει μειωμένη ικανότητα άμυνας κατά του ιού, με συνέπεια να δημιουργούν λιγότερα αντισώματα.Η μελέτη επισημαίνει ότι, γι’ αυτό το λόγο, οι υπέρβαροι και οι παχύσαρκοι κινδυνεύουν περισσότερο να κολλήσουν γρίπη, κάτι που είχε παρατηρηθεί και το 2009 με την επιδημία του ιού Η1Ν1.