Οι έφηβοι που παρακολουθούν κινηματογραφικές και τηλεοπτικές ταινίες με ηθοποιούς να καπνίζουν, είναι πιθανότερο να αρχίσουν και οι ίδιοι να καπνίζουν, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.
Οι ερευνητές προτείνουν να τεθούν νέου τύπου περιορισμοί στα φιλμ, όταν περιέχουν σκηνές καπνίσματος, ώστε να μην συνιστάται η παρακολούθησή τους για νέους κάτω των 18 ετών.
Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Μπρίστολ, με επικεφαλής τη δρα Αντρέα Γουέιλεν, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό πνευμονολογίας «Thorax», σύμφωνα με το BBC, μελέτησαν τις συνήθειες 5.000 δεκαπεντάχρονων και συστήνουν μια αυστηρότερη στάση σε σχέση με το κάπνισμα στις ταινίες.
Όμως οι υποστηρικτές του καπνίσματος ανταπάντησαν ότι δεν υπάρχει απόδειξη πως πράγματι ένας νέος επηρεάζεται από αυτό που βλέπει στην ταινία, αναφορικά με το αν θα καπνίσει ή όχι.
Οι ερευνητές μελέτησαν την πιθανή επίδραση μερικών γνωστών ταινιών του Χόλιγουντ, όπως o «Spider-Man», το «Matrix» ή το «Bridget Jones», που όλες περιέχουν σκηνές καπνίσματος.
Διαπίστωσαν ότι οι έφηβοι που είδαν τις περισσότερες ταινίες με σκηνές καπνίσματος, ήσαν κατά 73% πιθανότερο να δοκιμάσουν τσιγάρο, σε σχέση με όσους είχαν δει τις λιγότερες από αυτές τις ταινίες. Ήταν επίσης κατά 50% πιθανότερο να είναι ήδη καπνιστές.
Ακόμα και λαμβανομένων υπόψη άλλων παραγόντων (όπως, για παράδειγμα, αν οι γονείς ενός εφήβου καπνίζουν, κάτι που είναι γνωστό ότι τον επηρεάζει να καπνίσει κι αυτός), διαπίστωσαν ότι και πάλι είναι 32% πιθανότερο να δοκιμάσει τσιγάρο ένας έφηβος, αν έχει δει πολλές τέτοιες ταινίες.
«Βρήκαμε να υπάρχει μια γραμμική σχέση ανάμεσα στο κάπνισμα των εφήβων και στον αριθμό ταινιών με σκηνές καπνίσματος που είχαν παρακολουθήσει», δήλωσε η Γουέιλεν, η οποία ζήτησε να υπάρξει νέα προειδοποιητική σήμανση σε αυτές τις ταινίες που παίζονται στην τηλεόραση.
«Τι έρχεται μετά; Μήπως ένας κόσμος όπου η κυβέρνηση βάζει προειδοποιητική σήμανση στα φιλμ όπου παίζουν χοντροί άνθρωποι ή που οι ηθοποιοί συνιστούν κακά πρότυπα;», σχολίασε εκπρόσωπος της οργάνωσης καπνιστών «Forest», εκφράζοντας την ανησυχία του για την πιθανότητα προώθησης μιας «αυταρχικής ατζέντας», σε μια προσπάθεια να δημιουργηθεί «ένας ουτοπικός κόσμος απαλλαγμένος από το κάπνισμα».