Η κακή αναπνοή επίσης γνωστή ως δυσοσμία του στόματος είναι ένα πολύ ευαίσθητο θέμα της υγείας και ευεξίας και εκτιμάται ότι επηρεάζει μέχρι και το 50% του πληθυσμού.

Η αλήθεια είναι όμως ότι δεν επηρεάζει μόνο τον πάσχοντα αλλά και τους γύρω του. Υπάρχουν μάλιστα άνθρωποι που έχουν δυσάρεστη αναπνοή και έχουν πλήρη άγνοια αυτού του προβλήματος, ενώ σε κάποιους άλλους κοντινά κι αγαπημένα πρόσωπα παίρνουν την πρωτοβουλία να τους το πουν ώστε να αντιμετωπιστεί.

Εάν λοιπόν εσείς ή κάποιο αγαπημένο πρόσωπο έχει επίμονη κακή αναπνοή, μην ανησυχείτε. Είναι κάτι που μπορεί να αντιμετωπιστεί πλήρως. Έχετε όμως αναρωτηθεί τι είναι εκείνο που κάνει την αναπνοή δυσάρεστη και τι μπορείτε να κάνετε για να το αποφύγετε;

Υπάρχουν πολλές αιτίες  που προκαλούν τη δυσοσμία του στόματος, αλλά τέσσερις από αυτές είναι πολύ συχνές.

Στεγνό στόμα

Η ξηροστομία -ο ιατρικό όρος για το ξηρό στόμα- είναι το ιδανικό περιβάλλον για την αναπαραγωγή αναερόβιων βακτηρίων. Οι πολλές συζητήσεις, το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ και το ροχαλητό, είναι μερικά βαθύτερα αίτια . Οι περισσότεροι άνθρωποι μάλιστα έχουν δυσάρεστη αναπνοή το πρωί λόγω της έλλειψης παραγωγής σάλιου κατά τη διάρκεια του ύπνου. Τις περισσότερες φορές μόλις βάλουν κάτι στο στόμα τους, η δυσάρεστη αναπνοή εξαλείφεται σε μερικά λεπτά.

Ωστόσο εκείνοι που υποφέρουν από ξηροστομία και έλλειψη παραγωγής σάλιου, διαπιστώνουν ότι το φαγητό δεν βοηθά…

Συγκεκριμένες τροφές

Η δυσοσμία του στόματος μπορεί να γίνει εντονότερη εξαιτίας ορισμένων τροφίμων, όπως είναι τα κρεμμύδια και το σκόρδο που περιέχουν ενώσεις θείου, ενώ τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το κρέας και τα ψάρια περιέχουν πρωτεΐνες  που χρησιμοποιούνται ως πηγή τροφής από τα αναερόβια βακτήρια που παράγονται. Τα επεξεργασμένα σάκχαρα αποτελούν επίσης μια πηγή τροφής για τα βακτηρίδια. Ο καφές και οι χυμοί μπορεί να συμβάλουν σε αυτό το πρόβλημα, επειδή είναι όξινα και δημιουργούν σε αυτά τα βακτήρια ένα ιδανικό περιβάλλον αναπαραγωγής.

Κακή στοματική υγιεινή

Η ανεπαρκής στοματική φροντίδα προκαλεί βακτηριακή συσσώρευση στα δόντια και τα ούλα.  Έτσι οι μικροοργανισμοί μπορούν εύκολα να προσκολληθούν στα δόντια και να παραμείνουν εκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.  Εάν δεν απομακρύνονται  συνεχώς με το βούρτσισμα, τα βακτήρια αυτά μπορεί να εξελιχθούν σε κάτι που ονομάζεται οδοντική πλάκα. Αυτή με τη σειρά της αρχίζει την καταστροφή των δοντιών και των ιστών των ούλων λόγω της έντονης βακτηριακής της  δραστηριότητας. Αυτό οδηγεί σε ασθένεια των ούλων όπως ουλίτιδα και περιοδοντίτιδα, οι οποίες είναι νόσοι μικροβιακής αιτιολογίας, και συνοδεύονται με δυσάρεστη αναπνοή.

Ασθένειες

Σύμφωνα με μελέτες,  το 10% περίπου του συνόλου των περιπτώσεων, έχει δυσοσμία στόματος εξαιτίας ορισμένων ασθενειών. Τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη, νόσο των πνευμόνων, νεφρική νόσο, καρκίνο, νόσο του ήπατος, λοιμώξεις του αναπνευστικού, ή μεταβολικές διαταραχές συχνά έχουν κακή αναπνοή που οφείλεται στην ξηροστομία. Η ιγμορίτιδα, η  πνευμονία, η βρογχίτιδα και οι πολύποδες επηρεάζουν τους αεραγωγούς και μπορεί επίσης να επιδεινώσουν το πρόβλημα. Άλλες κοινές ασθένειες που σχετίζονται με αυτό το πρόβλημα περιλαμβάνουν τις πέτρες στην χολή, τις αμυγδαλές, λοιμώξεις του στόματος και ουλίτιδα. Ορισμένα φάρμακα επίσης όπως τα αντικαταθλιπτικά, τα φάρμακα για υψηλή αρτηριακή πίεση και τα αντιισταμινικά  συντελούν επίσης στην ξηροστομία και μειώνουν την παραγωγή σάλιου.

Πώς μπορείτε να το αντιμετωπίσετε

Οι τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο και η σωστή στοματική υγιεινή, είναι ζωτικής σημασίας για ένα υγιές στόμα. Αλλά υπάρχουν κι άλλα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να έχετε ευχάριστη αναπνοή. Υιοθετήστε απλά τις παρακάτω υγιεινές συνήθειες και θα δείτε διαφορά.

Ενυδάτωση

Πίνοντας αρκετό νερό είναι ένα από τα απλούστερα βήματα που μπορείτε να κάνετε για να περιορίσετε την κακοσμία του στόματος. Όταν το στόμα δεν έχει αρκετή υγρασία για να παράγει σάλιο, τα βακτήρια που προκαλούν την οσμή πολλαπλασιάζονται. Είναι λοιπόν σημαντικό να μένετε ενυδατωμένοι καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Και την ξηροστομία που μπορεί να προκύψει κατά τη διάρκεια της νύχτας αντιμετωπίστε την με ένα ποτήρι νερό το πρωί όταν ξυπνάτε.

Καθημερινό βούρτσισμα δοντιών και νήμα

Το ημερήσιο βούρτσισμα των δοντιών μαζί με την χρήση οδοντικού νήματος είναι οι πιο σημαντικές ενέργειες που μπορείτε να ακολουθήσετε για να αποκρούσετε την κακή αναπνοή. Αν παραμελείτε καθημερινά  το βούρτσισμα των δοντιών σας,  τα σωματίδια των τροφίμων μένουν στο στόμα και προκαλούν κακή αναπνοή. Έτσι, συνιστάται να βουρτσίζετε τα δόντια σας τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα για δύο λεπτά.

Επιπλέον η σωστή χρήση οδοντικού νήματος μετά από κάθε γεύμα μειώνει σταθερά τα βακτήρια και σωματίδια τροφίμων που προκαλούν την οσμή. Η χρήση οδοντικού νήματος βοηθά επίσης να σταματήσει η περιοδοντική νόσος, άλλη μια αιτία της κακής αναπνοής.

Καθαρίστε τη γλώσσα σας

Πολλοί άνθρωποι αγνοούν τη γλώσσα, όμως, το καθάρισμα ακόμα και στο πίσω μέρος της γλώσσας, (με την οδοντόβουρτσα) είναι σημαντικό για να έχετε πάντα ευχάριστη αναπνοή.

Ισορροπημένη διατροφή

Η ισορροπημένη, υγιεινή διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην κατεύθυνση της καλύτερης στοματικής και γαστρεντερικής υγιεινής. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες τροφές που αν καταναλωθούν μπορούν να βοηθήσουν. Αυτές είναι τα:

  • Δημητριακά ολικής αλέσεως όπως το καστανό ρύζι
  • Σκούρα πράσινα και πορτοκαλί λαχανικά
  • Μια ποικιλία από φρούτα και
  • Πρωτεΐνες όπως τα ψάρια, τα φασόλια, τα καρύδια ή σπόρους.

Υπάρχουν επίσης πολλά βότανα που βοηθούν, όπως ο βασιλικός, ο δυόσμος, ο ευκάλυπτος, το κάρδαμο, ο κόλιανδρος, το δενδρολίβανο, η μέντα και η κανέλα.