«Ο ήχος είναι ρύπος και όλοι έχουμε δικαίωμα στην ησυχία». Αυτό ήταν το νόημα της ημερίδας που διοργανώθηκε την περασμένη εβδομάδα, με τίτλο «Ηχορύπανση: Μια σύγχρονη Πληγή στον τόπο μας» από το Δίκτυο Ιστορικού Κέντρου, στο πνευματικό κέντρο του Δήμου Αθηναίων με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Θορύβου.
«Ήταν μια ημερίδα ευαισθητοποίησης απέναντι στο πρόβλημα της ηχορύπανσης γιατί γενικά η κοινή γνώμη δεν θεωρεί δεδομένο ότι η φασαρία είναι ρύπανση. Όπως παλιότερα δεν είχαμε την ευαισθησία ότι δεν πετάμε στα ρέματα σκουπίδια, έτσι και τώρα πρέπει να αποκτήσουμε τη ευαισθησία ότι δεν πετάμε στο δημόσιο χώρο φασαρία», τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Μάρω Ευαγγελίδου, πολεοδόμος, μέλος του Δικτύου Ιστορικού Κέντρου που συνδιοργάνωσε με την Ελληνική Εταιρία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, τη βοήθεια του δήμου Αθηναίων αλλά και το Ελληνικό Ινστιτούτο Ακουστικής την συγκεκριμένη ημερίδα.
«Η ηχορύπανση όπως εμείς την αντιμετωπίσαμε ήταν κεντραρισμένη στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, τα οποία πολύ εύκολα βγάζουν τα ηχεία έξω χωρίς να σκέφτονται ποιους ενοχλούν», δήλωσε η κα. Ευαγγελίδου.
Η ημερίδα ανέδειξε σημαντικά προβλήματα, προερχόμενα από την ηχορύπανση, ενώ μίλησαν μηχανικοί, καθηγητές και πλήθος ειδικών από το υπουργείο Υγείας καθώς και δικηγόροι.
Ο κ. Θωμάς Παπαρρηγόπουλος,ψυχίατρος, μίλησε για την επίπτωση του θορύβου στον ύπνο και αναφέρθηκε στον όρο «περιβαλλοντική αυπνία», δηλαδή τη διαταραχή του ύπνου, που άλλοτε είναι εντονότερη και άλλοτε πιο ήπια. Η παιδαγωγός Βούλα Παπαγιάννη μίλησε για την κουλτούρα, την παιδεία των διαφόρων ήχων και την επίδραση τους στα παιδιά. «Ο ήχος είναι ρύπος, προσβάλει την ατμόσφαιρα. Για αυτό, για εμάς, το θέμα είναι άμεσα συνδεδεμένο με την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση. Έχουμε δικαίωμα στην ησυχία, μετά και από διατύπωση και της Ουνέσκο, που την εντάσσει στα ανθρώπινα δικαιώματα. Και πόσο μάλλον των πιο ευάλωτων ομάδων, και ειδικά στα παιδιά για την ίδια τους την προσωπική υγεία και ισορροπία να βρίσκονται σε ένα περιβάλλον με ησυχία» τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κα. Ευαγγελίδου.
Σύμφωνα με τους ομιλητές της ημερίδας, η έρευνα έχει αποδείξει ότι ο θόρυβος βλάπτει σοβαρά την υγεία, και έχει μεγάλο οικονομικό κόστος, μεγαλύτερο από τα ατυχήματα, συμπεριλαμβανομένης της πτώσης της αξίας των ακινήτων και ολόκληρων περιοχών. Έτσι παρότι το κέντρο της Αθήνας είναι ένας σημαντικός τουριστικός πόρος, δυστυχώς υποβαθμίζεται. Και εδώ, επιμένουν οι επιστήμονες, χρειάζονται να εφαρμόζονται αυστηρά οι νόμοι από το κράτος. Η χαλάρωση των μέτρων αστυνόμευσης και επιβολής ποινών, δεν ευνοεί τις επιχειρήσεις, όπως δυστυχώς θεωρείται από μέρος της κοινής γνώμης και αιρετών. Αντίθετα η γενικευμένη παραβατικότητα είναι πληγή για την υγιή επιχειρηματικότητα.
Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που αναπτύσσονται στις πόλεις δίνουν ζωντάνια και ευκαιρίες άμεσης αναψυχής στις γειτονιές, αλλά η «ειρηνική συνύπαρξη» με την κατοικία είναι αναγκαία. Αυτό, ίσως είναι το σημαντικότερο μήνυμα της σημερινής παγκόσμιας ημέρας Θορύβου, που σύμφωνα με την κ. Μάρω Ευαγγελίδου, αποτελεί ανάγκη να αφομοιωθεί όχι μόνο από τις κρατικές υπηρεσίες αλλά και τους ίδιους τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων.
Προτάσεις για τη βελτίωση της καθημερινότητας και γενικότερα της ζωής των πολιτών στο κέντρο της Αθήνας, πραγματοποιούνται συχνά από το Δίκτυο Ιστορικού Κέντρου που περιλαμβάνει συνολικά 12 συλλόγους. Όμως εάν δεν υπάρξει ευαισθητοποίηση από αρμόδιους φορείς αλλά και τους ίδιους τους πολίτες, το πρόβλημα θα εξακολουθήσει να παραμένει ιδιαίτερα έντονο.