Πολλά και ενδιαφέροντα είναι όλα όσα διαβάσαμε για τη θαλασσοθεραπεία. Αν και στην χώρα μας λειτουργούν χρόνια κέντρα θαλασσοθεραπείας θα πρέπει να γνωρίζετε ότι απαιτούν ειδικές εγκαταστάσεις και είναι εφοδιασμένα με το ειδικό σήμα λειτουργίας του Ε.Ο.Τ. Για παράδειγμα η συγκεκριμένη δραστηριότητα μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο σε κέντρα που βρίσκονται δίπλα στη θάλασσα ενώ το νερό που χρησιμοποιείται αντλείται από καθαρές παραλίες
Τι σημαίνει θαλασσοθεραπεία?
Θαλασσοθεραπεία είναι η αγωγή που χρησιμοποιεί σαν θεραπευτικό μέσο το θαλασσινό νερό αλλά και παρασκευάσματα που περιέχουν θαλάσσιους οργανισμούς, κυρίως φύκη. Το θαλασσινό νερό με τα προϊόντα του, λόγω της σύστασης του -πλούσιο σε αμινοξέα, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία- έχει τρεις σημαντικές ιδιότητες: Είναι ένα φυσικό μυοχαλαρωτικό, αντιφλεγμονώδες και αναλγητικό μέσο. Ορισμένα ήδη φυκών περιέχουν ανόργανα άλατα και ιχνοστοιχεία σε συγκεντρώσεις που συχνά είναι και ακόμη 50.000 φορές ανώτερες των αντίστοιχων στο θαλασσινό νερό! Η φροντίδα γίνεται τόσο με αυτό καθαυτό το θαλασσινό νερό, που βρίσκεται σε θερμοκρασία 31-36 βαθμών Κελσίου. Η συγκεκριμένη θερμοκρασία βοηθάει το σώμα, στη διείσδυση των ιχνοστοιχείων.
Σε τι βοηθάει η θαλασσοθεραπεία?
1. Χαλάρωση, άγχος, αποτοξίνωση, τόνωση επιδερμίδας
2. Απώλεια βάρους, κυτταρίτιδα
3. Καρδιαγγειακά προβλήματα
4. Αναπνευστικά προβλήματα
5. Μυϊκά προβλήματα
6. Δερματολογικές παθήσεις
7. Χρόνιες φλεγμονές
8. Αύξηση δραστηριότητας του ανοσοποιητικού συστήματος, βελτίωση της ποιότητας του ύπνου, δράση ενάντια σε τοπικές φλεγμονές και σε γενικευμένο αίσθημα κνησμού.
Αντενδείξεις δεν υπάρχουν. Απαιτείται όμως ιατρική γνωμάτευση για όσους πάσχουν από υπερθυρεοειδισμό ή για τις εγκυμονούσες.
Πως γίνεται η θαλασσοθεραπεία?
Οι ατομική θαλασσοθεραπεία πραγματοποιείται σε ατομικές μπανιέρες με υδρομασάζ όπου προαιρετικά προστίθενται στο θαλασσινό νερό αιθέρια έλαια, θαλάσσια άλατα και φύκια. Η δυνατότητα εναλλαγής ζεστού και κρύου νερού βελτιώνει την κυκλοφορία των κάτω άκρων.
Τα ντους με θαλασσινό νερό συνδυάζονται με χαλαρωτικό μασάζ από φυσιοθεραπευτή.
Στις πισίνες πραγματοποιείται τονωτικό υδρομασάζ και υδροκινησιοθεραπεία.
Η θεραπεία με τα φύκια χρησιμοποιείται για απολέπιση και καταπολεμά την κυτταρίτιδα.
Πόσο καιρό γνωρίζουμε για τη θαλασσοθεραπεία?
Πρώτη φορά αναφέρεται στα κείμενα του Ιπποκράτη ως αποτελεσματική θεραπεία για διάφορες παθήσεις. Το θαλασσινό νερό αναζωογονούσε επίσης τους Ρωμαίους και τους Αιγύπτιους. Ακόμη και κατά το σκοταδισμό του Μεσαίωνα δεν αμφισβητήθηκαν οι θεραπευτικές ιδιότητές του. Σήμερα, θεωρείται εναλλακτική μέθοδος θεραπείας. Κυρίως όμως είναι μια γνήσια φυσική μορφή χαλάρωσης του πνεύματος και αναζωογόνησης του σώματος.
Πηγή: gyn.gr