Επιδημιολογικά ευρήματα παρέχουν ισχυρά στοιχεία για τον προστατευτικό ρόλο των τροφίμων ολικής αλέσεως ενάντια σε διάφορες ασθένειες. Το φολικό οξύ και τα φυτοοιστρογόνα, σε συνεργασία με τις φυτικές ίνες, συμβάλλουν στην πρόληψη διαφόρων μορφών καρκίνου.
Η κατανάλωση τουλάχιστον 2,5 μερίδων δημητριακών ολικής άλεσης ημερησίως, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και διαβήτη τύπου 2 έως και κατά 30%, σε σύγκριση με τα άτομα που τρώνε λιγότερο από 1 μερίδα ημερησίως. Μια μερίδα, σύμφωνα με το National Cancer Institute, είναι η ποσότητα που περιέχεται σε ένα μικρό μπολ.
Επίσης, τα προϊόντα ολικής άλεσης συμβάλλουν στη διατήρηση του φυσιολογικού σωματικού βάρους, λόγω της χαμηλής τους περιεκτικότητας σε λιπαρά και της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε υδατάνθρακες χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη. Τέλος, συμβάλλουν στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας.
Πηγή: mednutrition.gr