Έτη μεταμοσχεύσεων έχουν οριστεί το 2011 και το 2012 από το υπουργείο Υγείας, με στόχο οι πολίτες να ενημερωθούν για το τι σημαίνει μεταμόσχευση.
Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδο οι πολιτικές ενημέρωσης θα περάσουν μέσα από το εκπαιδευτικό σύστημα, την εκκλησία καθώς και από την τοπική αυτοδιοίκηση επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα δεν πάσχει από νομοθεσία αλλά το μόνο που χρειάζεται είναι «σοβαρή προσπάθεια από όλους», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο ίδιος.
Μάλιστα, ο κ. Λοβέρδος τόνισε πως θα δοθεί έμφαση στη σωστή ενημέρωση του θέματος και στη σωστή λειτουργία των συντονιστών και των ομάδων τους, των γιατρών, αλλά και όλου του προσωπικού των νοσοκομείων.
Αναφερόμενος στην πρωτιά της Ισπανίας στο συγκεκριμένο τομέα ο υπουργός δήλωσε πως η απάντηση βρίσκεται σε τρία σημεία: Πρώτον, οι συντονιστές είναι το άλφα και το ωμέγα. Δεύτερον, ουδέποτε αμφισβητήθηκε τα τελευταία 20 χρόνια η λίστα αναμονής των ανθρώπων, που έχουν ανάγκη για μόσχευμα.
Στη συνέχεια αφού επεσήμανε: « Η σειρά δεν θα ανατραπεί για κανέναν λόγο», εξήγησε ποιοι είναι οι συντονιστές και ποιος ο ρόλος τους.
Εξήγησε ότι οι Τοπικοί Συντονιστές Μεταμοσχεύσεων (ΤΣΜ) αποτελούν συνδέσμους και πολύτιμους συνεργάτες του ΕΟΜ με όλα τα νοσοκομεία και τις κλινικές, από τις οποίες μπορούν να προκύψουν οι δότες. Είναι γιατροί ή νοσηλευτές οι οποίοι είναι αρμόδιοι για το Συντονισμό της Δωρεάς Οργάνων, όποτε προκύπτει δότης.
Ειδικότερα, οι ΤΣΜ:
Φροντίζουν για την αναζήτηση, τον εντοπισμό, τον έλεγχο και την κλινική υποστήριξη των δυνητικών δοτών σε κάθε κλινική του νοσοκομείου τους απ’ όπου μπορεί να προκύψει δότης.
Ενημερώνουν την οικογένεια του δυνητικού δότη, της προτείνουν τη δυνατότητα δωρεάς και την υποστηρίζουν ψυχολογικά.
Συντονίζουν σε τοπικό επίπεδο τη διαδικασία δωρεάς οργάνων σε συνεργασία με τον ΕΟΜ.
Οργανώνουν, σε συνεργασία με τον ΕΟΜ, την προώθηση της ιδέας της δωρεάς οργάνων εντός του νοσοκομείου τους, αλλά και στο ευρύ κοινό της περιοχής τους.