Η παχυσαρκία ή τα παραπανίσια κιλά στην ηλικία των 50 ετών ενδέχεται να επιταχύνουν την εκδήλωση της νόσου Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύει σήμερα η ιατρική επιθεώρηση Molecular Psychiatry που ανήκει στον όμιλο Nature.
Η νόσος μπορεί να εκδηλωθεί 6 με 7 μήνες νωρίτερα για την υπέρβαση κατά κάθε μία μονάδα του Δείκτη Μάζας Σώματος, σύμφωνα με υπολογισμούς της ομάδας αμερικανών, καναδών και ταϊβανών ερευνητών.
Η επιστημονική ομάδα μελέτησε επί περίπου 14 χρόνια σχεδόν 1.400 άτομα «φυσιολογικά στο γνωστικό επίπεδο» που ζούσαν στην περιοχή της Βαλτιμόρης όταν άρχισε η μελέτη και τα οποία υπέβαλε τακτικά σε νευροψυχολογικές εξετάσεις.
Μεταξύ αυτών, 142 εκδήλωσαν τη νόσο Αλτσχάιμερ και οι ερευνητές μπόρεσαν να δείξουν ότι σε αυτά, ένας μεγαλύτερος του κανονικού δείκτης μάζας σώματος στην ηλικία των 50 ετών είχε σχέση με μια πιο πρόωρη εμφάνιση της νόσου.
Ο ΔΜΣ είναι η σχέση μεταξύ του ύψους και του βάρους. Ένας δείκτης πάνω από 30 θεωρείται ένδειξη παχυσαρκίας στον ενήλικα. Ένας δείκτης που κυμαίνεται μεταξύ 25 και 30 χαρακτηρίζει κάποιον ως υπέρβαρο.
Οι επιστήμονες μελέτησαν επίσης τα πορίσματα από 191 νεκροψίες που έδειξαν ότι ο πιο υψηλός ΔΜΣ είχε σχέση με ένα μεγαλύτερο αριθμό νευροϊνιδιακών εκφυλίσεων, δηλαδή εγκεφαλικών μεταβολών που παρατηρούνται στη νόσο Αλτσχάιμερ.
Η γήρανση είναι ο βασικός παράγοντας κινδύνου νευροεκφυλιστικών νόσων όπως το Αλτσχάιμερ. Ωστόσο μελέτες έχουν δείξει επίσης ότι ο διαβήτης, η υπέρταση, η απουσία σωματικής άσκησης μπορεί να παίξουν ρόλο, κυρίως να επισπεύσουν την εμφάνιση της νόσου.
Οι ερευνητές που προσπάθησαν να υπολογίζουν τον ρόλο που παίζει η παχυσαρκία, υπογραμμίζουν ότι δεν είναι σε θέση να εξηγήσουν τους εν λόγω μηχανισμούς. Παραδέχονται επίσης ότι νέες μελέτες πρέπει να διεξαχθούν για να καθοριστεί μια επιστημονική αξία του ΔΜΣ, με αφετηρία την οποία αυξάνεται ο κίνδυνος πρόωρης εκδήλωσης της νόσου.
Ο Μάντχαβ Θαμπισέτι, ένας από τους συντάκτες της μελέτης, υπογραμμίζει τη σημασία της «διατήρησης ενός υγιούς ΔΜΣ από τα 50 και μετά» ώστε να καθυστερήσει η εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ.
Περίπου πέντε εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ ζουν με τη νόσο Αλτσχάιμερ, αριθμός που αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί μέχρι το 2050 καθώς ο πληθυσμός γηράσκει, εκτός αν υπάρξει ιατρική ανακάλυψη για τη νόσο.
Μία καθυστέρηση εμφάνισης κατά δύο έτη της νόσου μπορεί να μειώσει κατά 22 εκατομμύρια τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων Αλτσχάιμερ μέχρι το 2050, γεγονός που θα επιτρέψει μεγάλη εξοικονόμηση χρημάτων στα ταμεία των υπηρεσιών υγείας, επισημαίνουν οι ερευνητές.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, 47,5 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από άνοια παγκοσμίως, με 7,7 εκατομμύρια νέα κρούσματα ετησίως.