« Πολλοί ξεγελούν τον εαυτό τους όταν ισχυρίζονται πως τα ακριβά κρασιά έχουν καλύτερη γεύση από αυτά που κοστίζουν λιγότερο» λέει ο ψυχολόγος Richard Wiseman, και συνεχίζει προσθέτοντας «Οι περισσότεροι δεν καταλαβαίνουν τη διαφορά, αλλά όταν γνωρίζουν το κόστος πιστεύουν πως μπορούν να καταλάβουν τη διαφορά χωρίς όμως να το καταφέρνουν.»
Αυτούς τους ισχυρισμούς απέδειξε και η έρευνα που έκανε ο Richard Wiseman κατά την οποία 578 άτομα δοκίμασαν μια ποικιλία από λευκά και ερυθρά κρασιά που είχαν μεγάλη διαφορά κόστους.
Όταν τα άτομα που συμμετείχαν στην έρευνα κλήθηκαν να σχολιάσουν τη γεύση των κρασιών και να υποθέσουν το κόστος τους, απεδείχθη όχι μόνο ότι λίγοι ήταν αυτοί που είχαν προβλέψει σωστά αλλά και ότι οι σωστές απαντήσεις ήταν τυχαίες, με τους συμμετέχοντες να απαντούν στη…τύχη.
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η διαφορά τιμής των προς δοκιμή κρασιών ήταν αρκετά μεγάλη με τα πιο ακριβά να έχουν διπλάσια ή τριπλάσια τιμή από τα πιο φτηνά.