Η χρόνια προσπάθεια των επιστημόνων να προσομοιώσουν ηλεκτρονικά τις συνδέσεις και τις λειτουργίες των κυττάρων του ανθρώπινου εγκέφαλου αποδίδει «καρπούς»! Οι ερευνητές του Τμήματος Νευροεπιστήμης και Φυσιολογίας του University College του Λονδίνου κατάφεραν να αναπτύξουν μια νέα τεχνική, που τους επιτρέπει να συνδυάζουν πληροφορίες για τους νευρώνες και τις πολύπλοκες συνδέσεις μεταξύ τους σε σχέση με τις λειτουργίες που επιτελούν.
Η τεχνική αυτή, που έγινε αρχικά σε ποντίκια, καταφέρνει να «αποκωδικοποιήσει» το μηχανισμό δημιουργίας σκέψεων, αισθήσεων και αντιλήψεων, καθώς και εγκεφαλικών δυσλειτουργιών, που καταλήγουν σε παθήσεις όπως το Αλτσχάιμερ ή σε νόσους όπως η σχιζοφρένεια.
«Αρχίζουμε να ξεμπερδεύουμε την πολυπλοκότητα του εγκεφάλου. Αφού καταλάβουμε τη λειτουργία και τη διασύνδεση των νευρικών κυττάρων, η οποία επεκτείνεται σε διαφορετικά στρώματα του εγκεφάλου, τότε θα μπορέσουμε να αναπτύξουμε σε ηλεκτρονικό υπολογιστή μια προσομοίωση του πώς δουλεύει αυτό το θαυμαστό όργανο», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Τομ Μίρσιτς-Φλόγκελ.
Η «χαρτογράφηση» των συνδέσεων του εγκεφάλου είναι δύσκολη υπόθεση, καθώς υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 100 δισεκατομμύρια νευρώνες, καθένας από τους οποίους συνδέεται με χιλιάδες άλλους νευρώνες! Χάρη στη νέα μέθοδο, οι ερευνητές ελπίζουν να αρχίζουν να δημιουργούν ένα ολοκληρωμένο διάγραμμα με τις «καλωδιώσεις» των εγκεφαλικών περιοχών που επιτελούν κάθε ξεχωριστή λειτουργία.