Οι κρύες νύχτες του χειμώνα φτάνουν στο τέλος τους. Στις ντουλάπες των σπιτιών θα πάρουν την θέση τους τα ανάλαφρα χρωματιστά ρούχα της άνοιξης και του καλοκαιριού. Συνηθισμένο φαινόμενο ο πανικός που κυριεύει όσους δεν προνόησαν την απώλεια των περιττών κιλών τους ή την βελτίωση της υφής και όψης της επιδερμίδας τους ( κυτταρίτιδα ). Πως θα αποφύγουμε την κατάσταση αυτή; Με μικρά απλά βήματα. Ξεκινώντας από την αύξηση των καύσεων. Ένας απλός τρόπος είναι η ένταξη της άσκησης στο ημερήσιο πρόγραμμα. Τέλος η πολύωρη και στενή επαφή με τον καναπέ του σπιτιού μας.

Με τις πρώτες καλές μέρες ξεκινάμε το περπάτημα και το ελαφρύ τρέξιμο . Ξεκινάμε με μικρές αποστάσεις και συνεχίζουμε αυξάνοντας τις αποστάσεις που καλύπτουμε . Σύμμαχός μας για την αύξηση της φυσικής μας κατάστασης και τη μείωση των περιττών κιλών ή την μείωση της κυτταρίτιδας είναι η σωστή και ισορροπημένη διατροφή .

Δεδομένου της αλλαγής του προγράμματος θα πρέπει να γίνει επαναπροσδιορισμός των διατροφικών απαιτήσεων . Έτσι είναι σωστό να ακολουθηθούν κάποιοι γενικοί κανόνες :

– Οι υδατάνθρακες είναι η καλύτερη πηγή ενέργειας για αθλητές ή για κάποιον που αυξάνει την φυσική του δραστηριότητα . Είναι συνετό το 45-65τοις εκατό της συνολικής θερμιδικής πρόσληψης να προέρχεται από τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες . Οι υδατάνθρακες έχουν την δυνατότητα να παρέχουν γρήγορα και για μεγάλη διάρκεια ενέργεια . Το σώμα μας μπορεί να την αξιοποιήσει αποτελεσματικά από τις πρωτείνες ή τα λίπη .Τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες και φυτικές ίνες είναι τα δημητριακά ολικής αλέσεως , φρούτα και λαχανικά .

– Το 20-35 τοις εκατό των θερμιδικών απαιτήσεων πρέπει να προέρχεται από λίπη . Κατά την διάρκεια της άσκησης οι μύες χρησιμοποιούν τις λιπαρές ύλες σαν πηγή ενέργειας όταν εξαντληθούν οι υδατάνθρακες . Είναι καλό να περιοριστεί η πρόσληψη τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα ή trans λιπαρά οξέα ή χοληστερόλης αφού έχει αποδεχθεί ότι η κατανάλωση τους οδηγεί σε διάφορα προβλήματα υγείας . Είναι προτιμότερο η κατανάλωση τροφών όπως ψάρια ( προσφέρουν ω3 -ω6 λιπαρά οξέα καρδιοπροστατευτική δράση ) , έλαια όπως ελαιόλαδο, έλαιο σόγιας , καρύδια , λιναρόσπορα αφού έχουν συνδεθεί με την πρόληψη ασθενειών.

– Το ποσοστό των πρωτεινών είναι 10-35 τοις εκατό της ημερήσιας πρόσληψης μιας και η πρωτείνη έχει ως πρωταρχικό στόχο την επιδιόρθωση των ιστών που καταστρέφονται . Επιλέξτε άπαχο κρέας , πουλερικά , ψάρια , φασόλια καρύδια και σπόρους .

–  Έχοντας μια ισορροπημένη διατροφή επιτυγχάνεται η κάλυψη των βιταμινών και μετάλλων που χρειάζεται ο οργανισμός .Οι βιταμίνες και τα μέταλλα δεν παρέχουν ενέργεια αλλά είναι ζωτικής σημασίας . Είναι καλό να δίνεται προσοχή σε κάποιες παραμέτρους όπως η ηλικία ή η κατάσταση της υγείας του κάθε ένα γιατί οι απαιτήσεις αλλάζουν.

– Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι η σωστή ενυδάτωση μας . Η δίψα δεν είναι ο οδηγός για την κατανάλωση του νερού . Ένας εύκολος τρόπος αναγνώρισης της σωστής ενυδάτωσης είναι ο χρωματισμός των ούρων . Αν τα ούρα είναι ανοιχτόχρωμα έως διάφανα τότε είστε σωστά ενυδατωμένοι .

Η σωστή διατροφή σε συνδυασμό με την άσκηση είναι το τέλειο δίδυμο που θα οδηγήσει στην υγεία και την ευεξία.

Πηγή : diatrofi.gr