Στο νεφρολογικό τμήμα του νοσοκομείου της Ρόδου, η κλινική και οι δύο Μονάδες, Τεχνητού Νεφρού και Περιτοναϊκής Κάθαρσης, τους τελευταίους 5 μήνες λειτουργούν μόνο με έναν ειδικό νεφρολόγο, ενώ θα έπρεπε να στελεχώνονται με επτά.
Τις τελευταίες 20 μέρες, λόγω αναρρωτικής άδειας του μοναδικού νεφρολόγου, λειτουργούν στοιχειωδώς μόνο με μία αποσπασμένη παθολόγο ή με περιστασιακά αποσπασμένους νεφρολόγους από άλλα νοσοκομεία της χώρας για 4- 5 ημέρες.
Στο μεσοδιάστημα των αποσπάσεων είτε λόγω γραφειοκρατικών διαδικασιών, είτε λόγω μη δυνατότητας μετάβασης των γιατρών, η κλινική μένει χωρίς κανένα νεφρολόγο για αρκετές ημέρες. Σε αυτή την περίπτωση, ασθενείς με ειδικά νεφρολογικά προβλήματα πρέπει να διακομίζονται σε κάποιο άλλο νοσοκομείο.
Ήδη έχουν υπάρξει δύο περιπτώσεις διακομιδής μεταμοσχευμένων, μία στην Αθήνα και μία στη Θεσσαλονίκη με κόστος 40.000 ευρώ η κάθε μία.
Η υπολειτουργία της Μονάδας θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των ίδιων των ασθενών, καθώς, σε περίπτωση έκτακτης αιμοκάθαρσης, δεν υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος για διακομιδή σε άλλο νοσοκομείο. Η χώρα δυσφημείται διεθνώς εξαιτίας της ακύρωσης των διακοπών 50 περίπου αιμοκαθαρόμενων τουριστών, οι όποιοι είχαν ήδη δρομολογήσει τις αιμοκαθάρσεις τους στη συγκεκριμένη μονάδα.
Οι τελευταίες 13 προκηρύξεις για νεφρολόγο στο νοσοκομείο Ρόδου απέβησαν άκαρπες και μόνο στην τελευταία προκήρυξη υπήρξε ενδιαφέρον. Οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς ρωτούν τους υπουργούς εσωτερικών, υγείας και οικονομικών αν θα προχωρήσουν σε προσλήψεις ώστε να λυθεί το πρόβλημα και να μην κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές.
Κα
Τις