Την κοινή απόφαση για τη νοσηλεία πολιτών από στρατιωτικά νοσοκομεία, υπέγραψαν οι υπουργοί Άμυνας και Υγείας.
Η απόφαση φέρει τον τίτλο «Πλαίσιο συνεργασίας των Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας του ΕΣΥ με τα Στρατιωτικά Νοσοκομεία και τις Υγειονομικές Υπηρεσίες των Ενόπλων Δυνάμεων» και προβλέπει τα εξής:
Όλοι οι πολίτες αποκτούν πρόσβαση στα Στρατιωτικά Νοσοκομεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης με σκοπό την εξυπηρέτηση των υγειονομικών αναγκών του πληθυσμού της χώρας.
Ο αριθμός των πολιτών που εισάγονται σε κάθε Στρατιωτικό Νοσοκομείο εξαρτάται από την πληρότητα των κλινών και αφού ληφθεί υπόψη η ανάγκη ύπαρξης ικανού αριθμού κενών κλινών για την εξυπηρέτηση εκτάκτων αναγκών του στρατιωτικού προσωπικού και των λοιπών δικαιούχων περίθαλψης σε αυτό δεδομένου όντως ότι τα Στρατιωτικά Νοσοκομεία τελούν σε καθεστώς διαρκούς εφημερίας.
Ο αριθμός των κλινών που διατίθενται καταρχάς στο πλαίσιο της συνεργασίας ανακαθορίζεται ως εξής:
•401 ΓΕΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ 10 κλίνες.
•ΝΑΥΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ 10 κλίνες.
•251 ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ 15 κλίνες.
•417 ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΤΟΧΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ 10 έως 15 κλίνες .
•424 ΓΕΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ 15 Κλίνες.
Οι ως άνω διαθέσιμες κλίνες των Στρατιωτικών Νοσοκομείων θα ανακοινώνονται καθημερινά στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας, κατά το πρότυπο των κλινών των ΜΕΘ, ώστε να εξυπηρετούνται ασθενείς που διακομίζονται μέσω του ΕΚΑΒ κατά τις εργάσιμες ώρες 07.30 – 14.30.
Τα Στρατιωτικά Νοσοκομεία θα ορίζουν καθημερινά εκπρόσωπο εφημερίας στο ΕΚΕΠΥ για τις ανάγκες του συντονισμού.
Εργαστήρια
Δικαίωμα πρόσβασης των πολιτών παρέχεται και στα εργαστήρια καθώς και στα ειδικά ιατρεία των ανωτέρω Στρατιωτικών Νοσοκομείων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, με τη δυνατότητα διεξαγωγής εξειδικευμένων εξετάσεων για κάθε πολίτη είτε μέσω παραπομπής από Νοσοκομεία του ΕΣΥ στα οποία νοσηλεύεται ο ασθενής είτε και με απευθείας ραντεβού.
Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών αναρτάται στο διαδίκτυο ενδεικτικός πίνακας ειδικών εξετάσεων που μπορούν να πραγματοποιούνται στα εν λόγω Νοσοκομεία καθώς και τα τηλέφωνα επικοινωνίας με τα αντίστοιχα εργαστήρια.
Οι ειδικοί στρατιωτικοί ιατροί που υπηρετούν σε μονάδες εκστρατείας υγειονομικού εκτός Αθήνας και Θεσσαλονίκης μπορούν να διατίθενται, παράλληλα προς τα στρατιωτικά καθήκοντά τους, στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ, συμπεριλαμβανομένων και τυχόν πανεπιστημιακών κλινικών, μονάδων ή εργαστηρίων που λειτουργούν σε αυτά, για την κάλυψη αναγκών τους.
Η διάθεση γίνεται μετά από αίτημα της διοίκησης του Νοσοκομείου που υποβάλλεται μέσω του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Οι στρατιωτικοί ιατροί τοποθετούνται ανάλογα με την ειδικότητά τους ως επιστημονικοί συνεργάτες των αντίστοιχων κλινικών, μονάδων ή εργαστηρίων και συμμετέχουν στο νοσηλευτικό (κλινικό ή εργαστηριακό) έργο του νοσοκομείο υπό το νομικό καθεστώς που ισχύει για το νοσηλευτικό τους έργο στα Νοσοκομεία των Ενόπλων Δυνάμεων.
Βαθμοί
Για τις ανάγκες της Ιατρικής Υπηρεσίας και μόνον ο βαθμός του λοχαγού θεωρείται αντίστοιχος του επιμελητή Β, ο βαθμός του ταγματάρχη του επιμελητή Α και ο βαθμός του αντισυνταγματάρχη του διευθυντή.
Οι στρατιωτικοί ιατροί προσφέρουν κατά προτεραιότητα τις υπηρεσίες τους στο στρατιωτικό προσωπικό και τους δικαιούχους περίθαλψης στα νοσοκομεία των Ενόπλων Δυνάμεων που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία του ΕΣΥ στα οποία είναι τοποθετημένοι.
Το στρατιωτικό προσωπικό και οι δικαιούχοι περίθαλψης στα νοσοκομεία των Ενόπλων Δυνάμεων, όταν προσφεύγουν στις υπηρεσίες των νοσοκομείων του ΕΣΥ στα οποία είναι τοποθετημένοι οι στρατιωτικοί ιατροί αντιμετωπίζονται με τους όρους που ισχύουν για τη νοσηλεία ή την εξέταση τους στα νοσοκομεία των Ενόπλων Δυνάμεων.
Οι στρατιωτικοί ιατροί αλλά και οι οπλίτες ιατροί που είναι τοποθετημένοι σε στρατιωτικές μονάδες για την πρωτοβάθμια περίθαλψη του στρατιωτικού προσωπικού συνεργάζονται με τα Κέντρα Υγείας της Περιφέρειας τους ώστε αυτοί μεν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα Κέντρα Υγείας προς όφελος του γενικού πληθυσμού αντίστοιχα δε οι υποδομές των Κέντρων Υγείας θα διατίθενται και για το στρατιωτικό προσωπικό σε περίπτωση ανάγκης.
Στις μονάδες που είναι απομακρυσμένες θα υπάρχει πάντα ιατρός της μονάδας.
Τα σχετικά ζητήματα θα ρυθμίζονται απευθείας μεταξύ της Διοίκησης της Υγειονομικής Περιφέρειας και των στρατιωτικών σχηματισμών.
Οι ρυθμίσεις των τριών προηγούμενων παραγράφων ισχύουν αναλογικά και για το νοσηλευτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων.
Ασθενοφόρα
Όλα τα ασθενοφόρα οχήματα των Στρατιωτικών μονάδων και σχηματισμών θα διατίθενται για την εξυπηρέτηση περιστατικών των Υγειονομικών Μονάδων του ΕΣΥ κάθε περιοχής και σε περίπτωση που τα ασθενοφόρα των μονάδων αυτών δεν επαρκούν για τη κάλυψη όλων των περιστατικών.
Η διάθεση των ασθενοφόρων των Ενόπλων Δυνάμεων θα γίνεται χωρίς να παρακωλύονται οι ανάγκες των στρατιωτικών μονάδων και κατόπιν υποβολής σχετικού αιτήματος από το ΕΚΑΒ, όπου αυτό λειτουργεί, η από τον οικείο υγειονομικού σχηματισμό του ΕΣΥ.
Όλες οι Υγειονομικές Μονάδες της χώρας που είναι ενταγμένες στο σύστημα Τηλεϊατρικής του ΕΣΥ δύναται να συνδεθούν, κατόπιν υποβολής σχετικού αιτήματος, με το πρόγραμμα τηλεμετρικής του συστήματος «Φίλιππος».
Η σύνδεση αυτή θα πραγματοποιείται εφόσον είναι εφικτή η συμβατότητα των υπαρχόντων συστημάτων του ΕΣΥ με αυτά του συστήματος «Φίλιππος» ή η επίτευξη της συμβατότητας με το μικρότερο δυνατό κόστος τόσο για το υπουργείο Υγείας, όσο και για το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Η δε συνεργασία στον τομέα αυτό αποσκοπεί στην λειτουργία των μονάδων Τηλεϊατρικής του Ε.Σ.Υ. πέραν του καθημερινού πρωινού ωραρίου, όπως ισχύει σήμερα με το κέντρο αναφοράς του προγράμματος Τηλεϊατρικής του Ε.Σ.Υ. που είναι εγκατεστημένο στο Γ.Ν. Αττικής «Σισμανόγλειο» και σύμφωνα με τις υπάρχουσες δυνατότητες των αντίστοιχων μονάδων των ενόπλων δυνάμεων.
Πηγή: iatronet