Η εξάρτηση από την ηρωίνη έχει επιπτώσεις στη σεξουαλική επίδοση και ικανοποίηση των περισσότερων χρηστών (ανδρών και γυναικών), ενώ μερικές από τις συχνότερες αλλαγές προσδιορίζονται στη στυτική δυσλειτουργία των ανδρών και στη έλλειψη απόλαυσης από τις γυναίκες.
Αυτό προκύπτει από την πρώτη, σε παγκόσμιο επίπεδο, πιλοτική έρευνα σε σχέση με τις αλλαγές στη σεξουαλική συμπεριφορά των χρηστών ηρωίνης, που πραγματοποιήθηκε και ολοκληρώθηκε πρόσφατα στην Ελλάδα και τα αποτελέσματα της οποίας θα ανακοινωθούν κατά τη διάρκεια του 10ου παγκόσμιου συνεδρίου απεξάρτησης «Stapleford Addiction Conference», που διοργανώνεται από τη «Μέριμνα Ζωής Μ.Κ.Ο.» και θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα από 25 έως 28 Φεβρουαρίου 2011 στο ξενοδοχείο Park.
Τα αποτελέσματα της έρευνας, που έγινε σε χρήστες ηλικίας από 21 έως 43 ετών, θα παρουσιάσει στο συνέδριο ο κοινωνιολόγος-σύμβουλος τοξικοεξάρτησης Μάνος Κουκίδης, που τονίζει, πως στους χρήστες ηρωίνης ή των άλλων οπιοειδών ουσιών, αυτές οι ουσίες λειτουργούν τροποποιητικά σε πολλές πτυχές των φυσιολογικών λειτουργιών του οργανισμού τους. Η σεξουαλική ζωή τους δεν μένει ανεπηρέαστη και όπως καταγράφεται στην κλινική εμπειρία, την περίοδο της χρήσης αλλάζουν οι λειτουργίες και η επιθυμία του ατόμου για σεξουαλική πράξη, αφού προσαρμόζεται και εξαρτάται από την ποσότητα, την ποιότητα και την συχνότητα χρήσης των παραπάνω ουσιών.
Το θετικό συμπέρασμα είναι πως στο 79,5% του δείγματος μετά την διακοπή της χρήσης και της ένταξης τους σε ένα πρόγραμμα ψυχοκοινωνικής υποστήριξης επανέρχονται στην κατάσταση που ήταν πριν ξεκινήσουν τα ναρκωτικά.
Στο μεταξύ κερδίζει συνεχώς έδαφος η χρησιμοποίηση της ουσίας ναλτρεξόνη από άτομα εξαρτημένα σε οπιούχα, καθώς η ουσία αυτή εξουδετερώνει τη δράση της ηρωίνης ή και του υποκατάστατού της, που είναι η γνωστή μεθαδόνη.
Η ναλτρεξόνη εκτός από δισκίο κυκλοφορεί και σε εμφύτευμα, το οποίο τοποθετείται κάτω από το δέρμα στην κοιλιακή χώρα και διαλύεται σιγά- σιγά στον οργανισμό και για 4 τουλάχιστον μήνες προσφέρει πλήρη κάλυψη. Η τοποθέτηση εμφυτεύματος μπορεί να αποτρέψει πολλούς από τους θανάτους από ακούσια υπερβολική δόση ηρωίνης που φέρνουν απρόσμενη τραγωδία, όταν τοξικομανείς οι οποίοι είχαν εγκράτεια για μερικούς μήνες (και κατά συνέπεια έχασαν την φυσιολογική ανοχή τους στην ηρωίνη) μπαίνουν στον πειρασμό για διάφορους λόγους για να δοκιμάσουν ξανά «μόνο για αυτή τη φορά» και δεν ξυπνούν ποτέ.
Τα συνέδρια για την απεξάρτηση ξεκίνησαν το 1989 στο Stapleford του Λονδίνου (από όπου και πήραν την ονομασία τους) και από τότε πραγματοποιούνται κάθε δύο χρόνια σε διάφορα μέρη του κόσμου. Η καινοτομία τους έγκειται στο ότι εστιάζουν στην ιατρικώς υποβοηθούμενη αποχή από τα ναρκωτικά, αφού από το πρώτο ακόμη συνέδριο οι επιστήμονες επικεντρώθηκαν πάνω σε ιατρικές τεχνικές, που μπορούν να βοηθήσουν ένα μεγάλο αριθμό ηρωινομανών και άλλους εξαρτημένους, οι οποίοι δεν θέλουν να ξεκινήσουν ή να συνεχίσουν την απεξάρτηση με ουσίες συντήρησης, όπως η νικοτίνη ή η μεθαδόνη.
Στο συνέδριο θα συζητηθούν επίσης οι νέες τεχνικές, που θα βοηθήσουν χιλιάδες ανθρώπων εθισμένων σε ηρεμιστικά τύπου βάλιουμ να απεξαρτηθούν, καθώς με τις τεχνικές αυτές τα στερητικά συμπτώματα εξαλείφονται πλέον σε ημέρες, αντί για μήνες, που χρειάζονταν ως τώρα.
Σημαντικό μέρος του συνεδρίου θα καλύψουν οι ανακοινώσεις για την απεξάρτηση από τον αλκοολισμό. Η πιο αποτελεσματική θεραπεία θεωρείται μέχρι στιγμής αυτή με την ουσία δισουλφιράμη, η οποία ήταν το πρώτο φάρμακο που εγκρίθηκε για τη θεραπεία της κατάχρησης αλκοόλ και της εξάρτησης από το αλκοόλ.
Το φάρμακο αυτό χορηγείται σε δισκία σε αυτούς που θέλουν να προσπαθήσουν να κόψουν το ποτό και οι οποίοι έχουν πλήρη επίγνωση των συνεπειών της κατανάλωσης οινοπνεύματος. Σε ορισμένες χώρες, κυρίως της Ανατολικής Ευρώπης, η δισουλφιράμη κυκλοφορεί και σε μορφή εμφυτεύματος, το οποίο τοποθετείται κάτω από το δέρμα του ασθενούς πάνω από το στομάχι του και απελευθερώνει μια σταθερή δόση του φαρμάκου για διάστημα 12 μηνών.
Θα γίνουν επίσης ανακοινώσεις σχετικά με τις έρευνες, που θα ολοκληρωθούν σύντομα, για την παρασκευή εμβολίου κατά του καπνίσματος. Το εμβόλιο για όσους επιθυμούν να διακόψουν το κάπνισμα, έχει στόχο να μπλοκάρει την επίδραση της νικοτίνης στον οργανισμό, ενώ στα ανά την υφήλιο ειδικά εργαστήρια βρίσκονται στο τελικό στάδιο των δοκιμών εμβόλια κατά της πλειονότητας των εξαρτησιογόνων ουσιών, καθώς και ένα εμβόλιο κατά του εθισμού στην κοκαΐνη σε προχωρημένο στάδιο.
Μεγάλη καινοτομία του συνεδρίου είναι η σύνδεση του χώρου διεξαγωγής του με επιστήμονες, οι οποίοι θα βρίσκονται σε 25 χώρες και θα συμμετέχουν στις εργασίες του, καθώς και η μετάδοση των εργασιών του σε πραγματικό χρόνο μέσω του διαδικτύου. Επίσης κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να υποβάλλει ερωτήσεις ή σχόλια με e-mail ή μέσω τηλεφώνου και να πάρει απαντήσεις σε σύντομο χρόνο. Απαραίτητη προϋπόθεση η δωρεάν εγγραφή και η χορήγηση σε όσους εγγραφούν ενός αριθμού κινητού τηλεφώνου.
Πηγή: medvoi365