Μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά και ζάχαρη σε μικρή ηλικία έχει ως συνέπεια τα παιδιά να εμφανίζουν χαμηλότερο δείκτη νοημοσύνης σε αντίθεση με εκείνα που καταναλώνουν τροφές πλούσιες σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά.
Οι επιστήμονες κατέληξαν σε αυτή τη διαπίστωση αφού εξέτασαν τις περιπτώσεις 14.000 παιδιών που είχαν γεννηθεί το 1991 και 1992. Οι γονείς συμπλήρωσαν ερωτηματολόγιο σχετικά με το είδος των φαγητών και των ποτών που κατανάλωναν τα παιδιά τους στην ηλικία των 3,4,7 και 8,5 ετών.
Στη συνέχεια, μέτρησαν το IQ των παιδιών στην ηλικία των 8,5 ετών και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα παιδιά με κακή διατροφή εμφάνιζαν χαμηλότερο δείκτη νοημοσύνης ακόμα και αν είχαν βελτιώσει στην πορεία τις διατροφικές τους συνήθειες.