Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο «Αναμόρφωση του θεσμού του Προσωπικού Ιατρού – Σύσταση Πανεπιστημιακών Κέντρων Υγείας και άλλες διατάξεις του υπουργείου Υγείας» που προώθησε η κυβέρνηση, με σημεία που αφορούν τον προσωπικό γιατρό και τα απογευματινά χειρουργεία.

Συγκεκριμένα με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε:

  • Διευρύνονται οι κατηγορίες των προσωπικών γιατρών για τον ενήλικο πληθυσμό, και στη δεξαμενή των προσωπικών προστίθενται οι ειδικευόμενοι γιατροί και οι γιατροί της υπαίθρου.
  • Ενθαρρύνεται η εξειδίκευση στη Γενική Ιατρική αλλά και στην Εσωτερική Παθολογία, με χορήγηση εφάπαξ ποσού 40.000 ευρώ σε όσους επιλέξουν τις συγκεκριμένες ειδικότητες.
  • Οι παιδίατροι ορίζονται ως προσωπικοί γιατροί, αν οι γονείς το επιλέξουν.
  • Ο πολίτης επιλέγει ελεύθερα ποιον εμπιστεύεται ως προσωπικό γιατρό. Είναι υποχρέωση όλων να δηλώσουν τον γιατρό της επιλογής τους. Αν δεν δηλώσουν προσωπικό γιατρό, μετά την 1-6-2025 θα τους οριστεί προσωπικός γιατρός με αυτόματο τρόπο από το σύστημα. Αν δεν επιθυμούν τον προσωπικό γιατρό που θα οριστεί αυτόματα από το σύστημα, τότε θα έχουν ιδιώτη γιατρό, ως προσωπικό γιατρό.
  • Θεσπίζεται ένα σύστημα αξιολόγησης των προσωπικών γιατρών με δείκτες απόδοσης.
  • Σε σχέση με τον ηλεκτρονικό φάκελο του ασθενούς, προβλέπεται η συστηματική ηλεκτρονική καταγραφή των δεδομένων υγείας προκειμένου να αποτυπώνονται οι ανάγκες και να ακολουθούν στοχευμένες παρεμβάσεις και βελτιώσεις στο σύστημα υγείας.
  • Συστήνονται οκτώ Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας για πρώτη φορά, τα οποία θα στελεχώνονται από πανεπιστημιακούς γιατρούς και θα αξιοποιούν τις δυνατότητες της τηλεϊατρικής για να θεραπεύσουν κρίσιμες και επείγουσες ανάγκες. Το δίκτυο τηλεϊατρικής περιλαμβάνει 3.500 σημεία κατ’ οίκον νοσηλείας σε όλη τη χώρα.
  • Ενεργοποιούνται, στο πλαίσιο του εθνικού προγράμματος «Σπύρος Δοξιάδης» και νέες δράσεις πρόληψης αντιμετώπισης απειλών για τη δημόσια υγεία, όπως είναι η παχυσαρκία και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Πρόκειται για έργα χρηματοδοτούμενα από το Ταμείο Ανάκαμψης που έρχονται σε συνέχεια πρόσφατων δράσεων πρόληψης, αντιμετώπισης για γυναικολογικές νεοπλασίες και τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Στον απόηχό του, ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Αθανάσιος Εξαδάκτυλος μίλησε στο Newsbeast για τις αρνητικές και θετικές για τους γιατρούς διατάξεις.

  • Υπερψηφίστηκε νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας σχετικά με τον προσωπικό γιατρό. Ποια είναι η θέση του ΠΙΣ;

Σχετικά με τον προσωπικό γιατρό ο Αθ. Εξαδάκτυλος ανέφερε τα εξής:

«Είναι συνέχεια του νόμου του 2022. Έχει θετικά και αρνητικά σημεία. Το θετικό είναι ότι επιτρέπει στους γιατρός που θέλουν να παρέχουν υπηρεσίες σε ιδιωτική βάση και σε πολίτες που επιθυμούν να λαμβάνουν υπηρεσίες σε ιδιωτική βάση, να το κάνουν. Αυτό προβλεπόταν το 2022 αλλά δεν είχε ενεργοποιηθεί. Επίσης θετικό είναι ότι τώρα οι πολίτες θα πρέπει να αναζητούν γιατρό στην περιοχή που κατοικούν και όχι αλλού.

Το αρνητικό είναι με τους αγροτικούς γιατρούς. Είναι απαράδεκτο να τους ανατίθενται τέτοια καθήκοντα και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο ρόλο αυτό γιατί σε ένα χρόνο θα φεύγουν. Αυτό είναι πρωτοτυπία. Επίσης το γεγονός ότι δεν μπορούν οι γιατροί που έχουνε χρόνιους ασθενείς να τους παρέχουν και αυτές τις υπηρεσίες, αυτό είναι αρνητικό.

Υπάρχουν αντικίνητρα για τους γιατρούς. Υπάρχει το αντικίνητρο και για αυτό δεν ανταποκρίθηκαν πολλοί γιατροί από την αρχή, είναι πως όταν έκαναν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ θα μπορούσαν να τους καλούνε στα νοσοκομεία ανά πάσα ώρα και στιγμή, κάτι το οποίο οι άνθρωποι που βρίσκονται στα νοσοκομεία δεν το θέλουν.

Και βεβαίως υπάρχει και μια εκκρεμότητα, μια συλλογική σύμβαση από το 2022, όπου το Υπουργείο έχει αδιαφορήσει παντελώς και παρά το γεγονός ότι αποτελεί ένα θέμα πολύ μεγάλου ενδιαφέροντος για τους γιατρούς και αυτό το γεγονός εκλαμβάνεται τελείως αρνητικά».

  • Θα θέλατε να σχολιάσετε και το θέμα των δωρεάν απογευματινών χειρουργείων;

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΙΣ: «Είναι θετικό το ότι θα διενεργηθούν επεμβάσεις το απόγευμα για να μειωθεί η λίστα χωρίς επιβάρυνση των ασθενών. Αυτό είναι απολύτως θετικό. Δεν υπάρχει καμία συζήτηση. Το μόνο ερώτημα είναι πόσα χρόνια θα χρειαστούν για να γίνουν αυτά τα χειρουργεία, διότι από τη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων μέχρι σήμερα φαίνεται ότι η δυνατότητα δεν είναι πολύ σπουδαία. Άρα θα χρειαστούν κάποια χρόνια για να γίνουν αυτά τα χειρουργεία και αυτό είναι ένα θέμα».