Μια 62χρονη σύμβουλος υγείας υποστηρίζει ότι μια παράξενη διατροφή με σαρδέλες και φυτικό λάδι τη βοήθησε να χάσει σχεδόν 13 κιλά και να ανακουφίσει τα συμπτώματα μιας επώδυνης πάθησης.
Η ύψους 1,70 μ. -που ανήκει στο παραϊατρικό προσωπικό- ζύγιζε 82 κιλά τον Μάιο του τρέχοντος έτους, γεγονός που την κατέτασσε σε κατηγορία υπέρβαρου, σύμφωνα με τον δείκτη μάζας σώματός της (BMI).

Ωστόσο, μόλις σε 10 ημέρες από την έναρξη της διατροφής της με κονσερβοποιημένα ψάρια, είχε χάσει σχεδόν 6 κιλά, τα οποία, όπως λέει, ήταν «όλα υγρά».

Στις 70 ημέρες, το βάρος της είχε πέσει στα 73 κιλά και 11 γραμμάρια, δηλαδή μόλις 900 γραμμάρια μακριά από το να καταταχθεί στην κατηγορία ανθρώπων με υγιές βάρος.

Επιπλέον, υποστηρίζει ότι η πλούσια σε πρωτεΐνη διατροφή τη βοήθησε να αντιμετωπίσει τον πόνο που προκαλείται από μια κοινή πάθηση του ποδιού, γνωστή ως πελματιαία απονευρωσίτιδα.
Η πάθηση αυτή προκαλεί πόνο στο κάτω μέρος του ποδιού, γύρω από τη φτέρνα και την καμάρα, ιδιαίτερα κατά το περπάτημα.

Οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι για το τι ακριβώς προκαλεί την πάθηση, αλλά η παχυσαρκία είναι γνωστό ότι την επιδεινώνει λόγω της υπερβολικής πίεσης στα πόδια.

Μιλώντας στη γιατρό, Annette Bosworth, γνωστή και ως Dr Boz στα κοινωνικά δίκτυα, η γυναίκα υποστήριξε ότι ο πόνος στο πόδι της μειώθηκε «από το 10 στο 2» μετά τη δίαιτα με σαρδέλες.

«Την πρώτη εβδομάδα έκλαιγα από τον πόνο», είπε η γυναίκα, την οποία η Dr Boz ανέφερε ως Jane.
Η Jane εξήγησε ότι αποφάσισε να ξεκινήσει αυτή τη διατροφή, όταν η προηγούμενη διατροφή της, βασισμένη κυρίως σε κρέας, σταμάτησε να τη βοηθά να χάνει βάρος.

Όταν συζήτησε για πρώτη φορά την ιδέα μιας διατροφής αποκλειστικά με σαρδέλες με τους φίλους και την οικογένειά της, εκείνοι πίστευαν ότι ήταν «τρελή» και ότι θα «στερούνταν» πολλά θρεπτικά συστατικά.

Η Jane είπε επίσης ότι ανησυχούσε για την ποσότητα βαρέων μετάλλων, όπως ο υδράργυρος, στην ποσότητα σαρδέλας που κατανάλωνε.

Ωστόσο, μελέτες στο Ηνωμένο Βασίλειο δείχνουν ότι τα επίπεδα του μετάλλου στα κονσερβοποιημένα ψάρια είναι αμελητέα. «Οι σαρδέλες είναι μικρά ψάρια», είπε η Jane. «Δεν πιστεύουμε ότι υπάρχει πολύς υδράργυρος, επειδή δεν ζουν για πολύ».

Σύμφωνα με την Daily Mail η διατροφή της αποτελείται από τέσσερα κουτιά σαρδέλας την ημέρα, μαζί με δύο κουταλιές της σούπας ενός τύπου φυτικού ελαίου, γνωστού ως MCT, σε κάθε γεύμα.

Το MCT είναι ένα εργαστηριακά παραγόμενο άγευστο έλαιο που εξάγεται από πυρήνες φοινικέλαιου και καρύδες.

Αναλύοντας τη διατροφή της, η Jane είπε ότι ξεκινά με το πρώτο της κουτί σαρδέλας νωρίς το πρωί, στις 8 π.μ. Το μεσημέρι, γύρω στις 12 μ.μ., τρώει δύο κονσέρβες σαρδέλας μαζί με τέσσερις κουταλιές της σούπας MCT. Το τελευταίο γεύμα της ημέρας είναι πριν από τις 3 μ.μ., όταν τρώει το τελευταίο της κουτί.

Η Jane μέτρησε τα καθημερινά επίπεδα σακχάρου στο αίμα της καθ’ όλη τη διάρκεια του πειράματος και υποστήριξε ότι, μετά από μόλις πέντε ημέρες, τα επίπεδά της «μειώθηκαν» σε μια πιο υγιή κατηγορία.

Όσο για το αν έχει βαρεθεί να τρώει σαρδέλες κάθε μέρα, η Jane είπε ότι είναι «πολύ ευχαριστημένη» να τρώει το κονσερβοποιημένο ψάρι τόσο συχνά.

«Δεν έχω τελειώσει ακόμη, θα συνεχίσω ακάθεκτη», είπε.