Τα ποσοστά καρκίνου του παχέος εντέρου μεταξύ των νέων αυξάνονται τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, ακόμα και όταν οι διαγνώσεις μεταξύ των ηλικιωμένων μειώνονται. Το 20% των περιπτώσεων καρκίνου του παχέος εντέρου το 2019 ανακαλύφθηκε σε άτομα κάτω των 55 ετών, από 11% το 1995.

Είναι ανησυχητικό ότι αυτή η νεότερη ηλικιακή ομάδα τείνει να διαγιγνώσκεται σε μεταγενέστερα στάδια της νόσου, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολη τη θεραπεία, σύμφωνα με γιατρούς που αναμένουν ότι ο καρκίνος του παχέος εντέρου θα προκαλέσει περίπου 53.000 θανάτους στις ΗΠΑ φέτος, αναφέρει η nypost.

Ωστόσο, υπάρχουν έξι σαφή σημάδια που πρέπει να προσέχουν οι νέοι άνθρωποι, με τους ειδικούς να τους συμβουλεύουν να επισκεφθούν έναν επαγγελματία υγείας, εάν παρουσιάσουν κάποιο από τα παρακάτω.

Αιμορραγία από το ορθό

Τουαλέτα

Πρόσφατη έρευνα διαπίστωσε ότι η πιο κοινή «κόκκινη σημαία» για καρκίνο του παχέος εντέρου σε νέους ανθρώπους είναι η αιμορραγία από το ορθό, καθώς σχεδόν οι μισοί από όσους διαγνώστηκαν ανέφεραν αίμα στο χαρτί τουαλέτας ή στη λεκάνη της τουαλέτας τους. Η Andrea Cercek, MD, γαστρεντερική ογκολόγος στο Memorial Sloan Kettering Cancer Center στη Νέα Υόρκη, λέει στο Self ότι για τους νεότερους ανθρώπους με καρκίνο του παχέος εντέρου, οι όγκοι συχνά αναπτύσσονται στο τελευταίο τμήμα του παχέος εντέρου ή του ορθού.

Αλλαγές στις κενώσεις

Ο Tiago Biachi, ογκολόγος στο Moffitt Cancer Center, στην Τάμπα της Φλόριντα, αναφέρει ότι «Συχνά, ένας όγκος στο παχύ έντερο ή το ορθό θα αλλάξει -όπως μια απόφραξη σε έναν σωλήνα- τον τρόπο που πηγαίνετε στην τουαλέτα. Αυτό μπορεί να σημαίνει συχνή δυσκοιλιότητα, διάρροια ή και τα δύο. Ο δρ Michael Cecchini, συνδιευθυντής του προγράμματος για το παχύ έντερο στο Κέντρο για τους γαστρεντερικούς καρκίνους και ιατρικός ογκολόγος στο Κέντρο Καρκίνου του Yale, συμφωνεί με αυτή τη διαπίστωση. Λέει στη HuffPost ότι οι ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου συχνά έχουν πολύ λεπτά κόπρανα. «Αυτό τείνει να συμβαίνει αν οι όγκοι υπάρχουν κοντά στο τέλος του παχέος εντέρου ή αν επενδύουν ολόκληρο το εσωτερικό του παχέος εντέρου, γεγονός που στενεύει ό,τι κόπρανα περνούν», εξηγεί. «Όταν συμβαίνει, είναι άκρως ανησυχητικό».

Κοιλιακό άλγος ή κράμπες

Πονόκοιλος

Ο επίμονος πόνος στην κοιλιά, ιδιαίτερα οι πόνοι που συμπίπτουν με την ώρα του γεύματος, είναι ένα πιθανό σύμπτωμα καρκίνου του παχέος εντέρου. Ωστόσο, ο πόνος αυτός μπορεί εύκολα, και πολύ πιο συχνά, να αποδοθεί σε κράμπες εμμήνου ρύσεως, πέτρες στα νεφρά, δυσπεψία, καούρα, IBS ή λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος.

Η Sonia Kupfer, διευθύντρια της Κλινικής Κινδύνου και Πρόληψης Γαστρεντερικού Καρκίνου στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο του Σικάγο, δηλώνει: «Εάν πρόκειται για κοιλιακό πόνο που είναι νέος ή διαφορετικός από αυτόν που έχετε βιώσει στο παρελθόν, αυτός είναι ένας λόγος για να δείτε τον γιατρό σας».

Ανεξήγητη απώλεια βάρους

Χάσιμο βάρους

Εκτός από τα συμπτώματα του καρκίνου, όπως η γαστρεντερική δυσφορία που μπορεί να δυσκολεύει το φαγητό, λέει ο δρ Biachi, οι όγκοι του παχέος εντέρου ενδέχεται να απελευθερώσουν ορμόνες που μπορούν να καταστείλουν σοβαρά την όρεξή σας. Σε μια πρόσφατη μελέτη, το 15% των νεότερων ατόμων ανέφεραν απώλεια όρεξης τέσσερις έως έξι μήνες πριν από τη διάγνωσή τους.

Ποια ποσότητα απώλειας βάρους αποτελεί κόκκινο πανί για καρκίνο του παχέος εντέρου; Η απώλεια 10 κιλών ή 5% του σωματικού σας βάρους σε διάστημα έξι μηνών χωρίς προσπάθεια είναι αρκετός λόγος για να αναζητήσετε ιατρική γνώμη. Και πάλι, πολλές παθήσεις, όπως ο διαβήτης, η κοιλιοκάκη και ο υπερθυρεοειδισμός, μπορούν να οδηγήσουν σε απώλεια βάρους, αλλά ανεξάρτητα από την αιτία, θα πρέπει να αναζητηθεί βοήθεια.

Αναιμία

Η αιμορραγία, με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία, μια κατάσταση που εμφανίζεται όταν ο οργανισμός δεν έχει αρκετά υγιή ερυθρά αιμοσφαίρια. Ο οργανισμός χρειάζεται σίδηρο για τη δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων και για τη στήριξη της παραγωγής ενέργειας, της ανοσολογικής απόκρισης και της γνωστικής λειτουργίας. Τα συμπτώματα της έλλειψης σιδήρου περιλαμβάνουν κόπωση, κρύα χέρια και πόδια, τριχόπτωση, εύθραυστα νύχια, γνωστικά προβλήματα όπως εγκεφαλική ομίχλη, μειωμένη αθλητική απόδοση, δύσπνοια, επιθυμία για πρόχειρο φαγητό, πονοκεφάλους και διαταραχές ύπνου. Περισσότερες από το ένα τρίτο των γυναικών ηλικίας κάτω των 50 ετών έχουν ανεπαρκείς ποσότητες σιδήρου. Αν είστε κάποια που έχει έμμηνο ρύση, η αναιμία συχνά αποδίδεται σε βαριά περίοδο. Ωστόσο, αν υπάρχουν και άλλα συμπτώματα, θα μπορούσε να υποδηλώνει καρκίνο του παχέος εντέρου.

Ακραία κόπωση

Κουρασμένος άντρας

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου, όπως και πολλοί άλλοι καρκίνοι, συμπίπτει με συναισθήματα απόλυτης εξάντλησης – περίπου το 8% των νεότερων ασθενών αναφέρουν συμπτώματα κόπωσης κατά τους μήνες πριν από τη διάγνωση. Οι ίδιες ορμόνες που παράγονται από τον όγκο και διαταράσσουν την όρεξη μπορούν να εξαντλήσουν την ενέργεια και να συμβάλουν στη γενική κακουχία.

Οι έλεγχοι συνήθως ξεκινούν στην ηλικία των 45 ετών, αλλά όσοι εμφανίζουν συμπτώματα και όσοι έχουν οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου μπορούν να εξεταστούν και νωρίτερα. «Είναι σημαντικό να εντοπίσουμε τον καρκίνο νωρίς μέσω του ελέγχου ή της προειδοποίησης για ορισμένα από… αυτά τα συμπτώματα, ώστε να διαγνώσουμε τον καρκίνο σε πρώιμο στάδιο, όπου είναι πιο θεραπεύσιμος και ελπίζουμε ότι είναι ιάσιμος», λέει ο δρ Cecchini. «Εξακολουθούμε να θεραπεύουμε την πλειονότητα των ανθρώπων με αυτόν τον καρκίνο κάθε χρόνο».