Με τη μορφή κάψουλας, μία φορά την ημέρα, θα χορηγείται από το φθινόπωρο η φινγκολιμόδη σε ασθενείς που πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας. Το φάρμακο μειώνει κατά 30% τον κίνδυνο επιδείνωσης της νόσου και αποτελεί την πρώτη μη ενέσιμη θεραπεία για τη συγκεκριμένη νόσο.
Οι κλινικές μελέτες έδειξαν ότι η φινγκολιμόδη, συγκριτικά με την
ενδομυικώς χορηγούμενη ινετερφερόνη β-1α, μειώνει σε ποσοστό 52% τις
υποτροπές σε ένα χρόνο.
Τα νέα φάρμακα μπορούν να καθυστερήσουν μέχρι και 45 χρόνια την επιδείνωση της σκλήρυνσης κατά πλάκας, μιας αυτοάνοσης νευροεκφυλιστικής νόσου του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος, που έχει πλήξει 2.500.000 άτομα σε όλο τον κόσμο και 10.000 στην Ελλάδα.
«Το νέο φάρμακο έχει πάρει έγκριση για να χρησιμοποιηθεί ως θεραπεία δεύτερης επιλογής, στην περίπτωση που αποτύχουν οι ενέσιμες θεραπείες ή για τις περιπτώσεις που πρέπει εξ΄ αρχής να ακολουθηθεί μια πιο επιθετική θεραπεία», εξήγησε ο καθηγητής νευρολογίας στο ΑΠΘ και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας για τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας, Αναστάσιος Ωρολογάς,
Η φινγκολιμόδη, που ήδη έχει πάρει θετική γνωμοδότηση από την Επιτροπή Φαρμακευτικών Προϊόντων για Ανθρώπινη Χρήση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, δοκιμάστηκε σε περισσότερους από 4.000 ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας. Οι συνηθέστερες ανεπιθύμητες ενέργειες τής από στόματος χορηγούμενης θεραπείας είναι ο πονοκέφαλος, τα αυξημένα ηπατικά ένζυμα, η γρίπη, η διάρροια, η οσφυαλγία και ο βήχας.