Οι θάνατοι από καύσωνα στην Ευρώπη ενδέχεται να τριπλασιαστούν μέχρι το τέλος του αιώνα, με τους αριθμούς να αυξάνονται δυσανάλογα στις χώρες της νότιας Ευρώπης, όπως η Ιταλία, η Ελλάδα και η Ισπανία, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη.

Αν και το κρύο από τις χαμηλές θερμοκρασίες ευθύνεται για τον θάνατο περισσότερων ανθρώπων στην Ευρώπη συγκριτικά με τους καύσωνες, η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Lancet Public Health, διαπίστωσε ότι ο αριθμός των θανάτων λόγω υψηλών θερμοκρασιών σταδιακά θα αυξηθεί, αναφέρει ο Guardian. Συγκεκριμένα, εάν η παγκόσμια θερμοκρασία αυξηθεί 3 ή 4 βαθμούς Κελσίου, θα αυξηθούν οι θάνατοι από τη ζέστη ξεπερνώντας σε μεγάλο βαθμό τους θανάτους από το κρύο.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι τα αποτελέσματα δείχνουν πως η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να θέσει «πρωτοφανείς προκλήσεις» στα συστήματα δημόσιας υγείας, ιδίως κατά τη διάρκεια των καύσωνων.

Οι ερευνητές μοντελοποίησαν δεδομένα για 854 πόλεις, ώστε να υπολογίσουν τους θανάτους από υψηλές και χαμηλές θερμοκρασίες σε ολόκληρη την ήπειρο. Διαπίστωσαν ότι η ζέστη θα ευθύνεται για περισσότερους θανάτους σε όλες της περιοχές της Ευρώπης, αλλά το μεγαλύτερο βάρος θα πέσει στις χώρες της νότιας Ευρώπης, όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα, καθώς και σε τμήματα της Γαλλίας.

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι θάνατοι λόγω ζέστης θα μπορούσαν να φτάσουν τις 129.000 ετησίως, εάν οι θερμοκρασίες αυξηθούν στους 3 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα. Σήμερα, οι θάνατοι που σχετίζονται με τη ζέστη στην Ευρώπη ανέρχονται σε 44.000. Παράλληλα, ο ετήσιος απολογισμός των θανάτων από το κρύο και τη ζέστη μαζί μπορεί να φτάσει τις 450.000 το 2100 από 407.000 που είναι σήμερα στην Ευρώπη, ακόμη και αν αυξηθεί η θερμοκρασία του πλανήτη κατά 1,5 βαθμό Κελσίου, σημειώνει η μελέτη.