Πολλά προϊόντα κακάο στις ΗΠΑ περιέχουν τοξικά βαρέα μέταλλα, προειδοποιεί μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο George Washington.

Οι ερευνητές ανέλυσαν 72 τροφές με βάση το κακάο – συμπεριλαμβανομένης της μαύρης σοκολάτας, η οποία θεωρείται ως μια υγιεινή απόλαυση για την καρδιά.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 43% των προϊόντων περιείχε ποσότητα μολύβδου που υπερβαίνει τις συστάσεις, ενώ το 35% υπερέβαινε τα όρια καδμίου.

Παραδόξως, τα προϊόντα με βιολογική ετικέτα είχαν υψηλότερα επίπεδα μολύβδου και καδμίου από τα μη βιολογικά προϊόντα, όπως αναφέρουν οι ερευνητές. Η μόλυνση μπορεί να προέλθει από το έδαφος ή να συμβεί κατά την παραγωγή.

Μία μόνο μερίδα από αυτά τα είδη κακάο μπορεί να μην ενέχει σημαντικούς κινδύνους για την υγεία, αλλά πολλές μερίδες μπορούν.

«Όλοι λατρεύουμε τη σοκολάτα, αλλά είναι σημαντικό να την απολαμβάνουμε με μέτρο, όπως και με άλλες τροφές που περιέχουν βαρέα μέταλλα, π.χ. τα μεγάλα ψάρια, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον τόνο, αλλά και το ακατέργαστο καστανό ρύζι», δήλωσε ο Leigh Frame, επικεφαλής της μελέτης.

«Αν και δεν είναι πρακτικά εύκολο να αποφεύγετε εντελώς τα βαρέα μέταλλα στο φαγητό σας, πρέπει να είστε προσεκτικοί με το τι τρώτε και πόσο», πρόσθεσε ο Frame, διευθυντής ολοκληρωμένης ιατρικής και αναπληρωτής καθηγητής κλινικής έρευνας στο GW School of Medicine.

«Υψηλά επίπεδα μολύβδου μπορεί να βρεθούν σε οστρακοειδή, κρέατα και τρόφιμα ή φυτικά συμπληρώματα που καλλιεργούνται σε μολυσμένο έδαφος ή εισάγονται από χώρες με λιγότερους κανονισμούς όπως η Κίνα, η Νιγηρία, η Ινδία και η Αίγυπτος», είπε ο Frame.

Η έκθεση σε μόλυβδο μπορεί να προκαλέσει υψηλή αρτηριακή πίεση και προβλήματα υγείας του εγκεφάλου, των νεφρών και της αναπαραγωγικής υγείας, σύμφωνα με το NYC Health. Τα συμπτώματα δηλητηρίασης από μόλυβδο περιλαμβάνουν πονοκεφάλους, κράμπες στο στομάχι, δυσκοιλιότητα, πόνο στους μυς/αρθρώσεις, προβλήματα ύπνου, κόπωση, ευερεθιστότητα και απώλεια σεξουαλικής ορμής.

Σύμφωνα με την nypost η τοξικότητα από το κάδμιο μπορεί να οδηγήσει σε ρίγη, πυρετό και μυϊκό πόνο. Η χρόνια έκθεση μπορεί να οδηγήσει σε νόσο των νεφρών, των οστών και των πνευμόνων.

Ορισμένα φύκια -ειδικά το hijiki, που χρησιμοποιείται στη σαλάτα με φύκια- προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία για το κάδμιο.

Η έκθεση του Frame, που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη στο Frontiers in Nutrition, ακολουθεί μια ανάλυση του 2022 από την Consumer Reports που ανίχνευσε κάδμιο και μόλυβδο σε 28 μπάρες μαύρης σοκολάτας.

Σε 23 από τις μπάρες, η κατανάλωση μόνο 28 γραμμαρίων την ημέρα θα ξεπερνούσε τα αποδεκτά όρια για τουλάχιστον ένα από αυτά τα βαρέα μέταλλα.

Ωστόσο, μια μελέτη του Ιουνίου σε 155 μαύρες σοκολάτες και σοκολάτες γάλακτος από το Πανεπιστήμιο Tulane διαπίστωσε ότι μόνο μία μάρκα μαύρης σοκολάτας ξεπέρασε το διεθνές όριο για κάδμιο και μόνο τέσσερις μπάρες μαύρης σοκολάτας είχαν επίπεδα καδμίου που θα μπορούσαν να αποτελέσουν κίνδυνο για τα παιδιά.

«Για τους ενήλικες δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για την υγεία από την κατανάλωση μαύρης σοκολάτας και, παρόλο που υπάρχει ένας μικρός κίνδυνος για τα παιδιά σε τέσσερις από τις 155 μπάρες σοκολάτας που εξετάστηκαν, δεν είναι συνηθισμένο να βλέπουμε ένα 3χρονο παιδί να καταναλώνει τακτικά περισσότερες από δύο μπάρες σοκολάτας την εβδομάδα», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Tewodros Godebo.

«Αυτό που βρήκαμε είναι ότι είναι αρκετά ασφαλές να καταναλώνεις μαύρες σοκολάτες και σοκολάτες γάλακτος», συμπληρώνει.