Ιδιαίτερη προσοχή συνιστούν γιατροί και γυμναστές, όταν σχεδιάζουμε κάποια αθλητική δραστηριότητα κατά τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού, όπως τρέξιμο, πεζοπορία, ποδηλασία, αναρρίχηση κλπ. Οι πιο επικίνδυνες περιπτώσεις που μπορούμε να αντιμετωπίσουμε είναι η θερμοπληξία, η οποία μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στον θάνατο και η εξάντληση λόγω της ζέστης, που εκδηλώνεται με ναυτίες, ζαλάδες και μυϊκές κράμπες. Για το λόγο αυτό πρέπει να ενυδατωνόμαστε συχνά σε όλη τη διάρκεια της σωματικής δραστηριότητας.
Ένας πολύ απλός, αλλά δραστικότατος τρόπος αντιμετώπισης αυτής της δυσάρεστης αναμφίβολα προοπτικής είναι να σταματήσουμε κάθε σωματική δραστηριότητα, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Επειδή, όμως, κάτι τέτοιο είναι πρακτικά σχεδόν αδύνατο, σας παραθέτουμε εννιά ιατρικές συμβουλές, προκειμένου να μην αντιμετωπίσουμε κάποιο πρόβλημα.
Εγκλιματιστείτε: Όταν ο καιρός ζεσταίνει, οι γιατροί συστήνουν να προσπαθούμε να εγκλιματιζόμαστε στις αλλαγές της θερμοκρασίας, εκθέτοντας τακτικά τον εαυτό μας στις νέες κλιματολογικές συνθήκες.
Μείνετε ενυδατωμένοι: Όπως προαναφέρθηκε, όλοι οι ειδικοί (γιατροί, φυσιολόγοι και γυμναστές) συμφωνούν ότι η βασικότερη «ανησυχία» μας κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής άσκησης, πρέπει να είναι η ενυδάτωση.
«Κατεβάστε» ρυθμό: Όταν ο καιρός είναι περισσότερο ζεστός από τα επίπεδα που έχουμε συνηθίσει, καλό θα είναι να «κατεβάζουμε» ρυθμό ή να μειώνουμε τη συχνότητα των προπονήσεων μας, συμβουλεύουν οι γυμναστές.
Φοράτε ελαφρά, ευάερα ρούχα: Τα ελαφρά υφάσματα που διώχνουν μακριά τον ιδρώτα είναι καλύτερα για την άσκηση στη ζέστη, λένε οι ειδικοί. Τα ρούχα πρέπει επίσης να είναι ανοιχτόχρωμα, προκειμένου να αντανακλάται σε αυτά ο ήλιος. Επίσης, πολύ σημαντικό είναι να φοράμε γυαλιά ηλίου και κάποιο καπέλο.
Γυμναστείτε νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα: Eίναι προτιμότερο να βγαίνουμε πριν από τις επτά το πρωί ή μετά τις έξι το απόγευμα για να ασκηθούμε κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, εάν αυτό είναι εφικτό. Αυτό προσθέτει διάρκεια στη μέρα μας, αλλά και περισσότερη ενέργεια στην καλοκαιρινή μας άσκηση, μιας και αποφεύγουμε έτσι την έντονη ζέστη και την υγρασία.
Λάβετε υπόψη σας την προηγούμενη μέρα: Είναι πολύ σημαντικό για αυτούς που ασκούνται σε τακτική βάση να λαμβάνουν υπόψη τους την σωματική δραστηριότητα της προηγούμενης ημέρας, την λήψη υγρών και το διαιτολόγιο της προηγούμενης ημέρας.
Μάθετε καλά τη διαδρομή και το κλίμα της περιοχής: Απαραίτητο είναι επίσης να γνωρίζουμε αρκετά καλά και τη διαδρομή την οποία πρόκειται να ακολουθήσουμε. Αυτό θα μας βοηθήσει πολύ, ειδικά στην περίπτωση που ξέρουμε που βρίσκονται τα σημεία με σκιά.
Συμβουλευτείτε το γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας: Πολλά φάρμακα μπορεί να κάνουν πιο έντονα τα συμπτώματα δυσφορίας σε ένα ζεστό κλίμα. Αποσυμφορητικά, αντισταμινικά και αντικαταθλιπτικά επισπεύδουν την αφυδάτωση και μειώνουν την ικανότητα του σώματος να «διαβλέπει» τον κίνδυνο.
Χρησιμοποιείστε κοινή λογική: Ακόμα και για ένα ημίωρο, δεν πρέπει να δοκιμάσουμε να κάνουμε κάποια εντελώς καινούρια δραστηριότητα σε μια πολύ ζεστή μέρα. Ειδικά, όταν δεν ξέρουμε τι να περιμένουμε ή πώς θα αντιδράσει το σώμα μας στη δραστηριότητα, είναι καλύτερα να το αφήσουμε για μια πιο δροσερή μέρα. Δεν αξίζει τον κόπο να θέσουμε την υγεία μας σε κίνδυνο.