Όλο και περισσότεροι άνθρωποι αναφέρουν κούραση στα μάτια, θαμπή όραση, ζαλάδα, πονοκεφάλους και ναυτία μετά από προβολή τρισδιάστατου περιεχομένου σύμφωνα με διαδικτυακή έρευνα της Αμερικανικής Ένωσης Οφθαλμίατρων.
Την ώρα που η βιομηχανία της διασκέδασης «χώνει» δισεκατομμύρια στην τρισδιάστατη προβολή και κερδίζει άλλα τόσα από τις ταινίες 3D η Αμερικανική Ένωση Οφθαλμιάτρων ενημερώνει ότι πολλοί από αυτούς που πάσχουν ήδη από κινητικά προβλήματα είναι πιο πιθανό να νιώθουν ζαλισμένοι μετά από 3D προβολές.
Αυτό συμβαίνει επειδή η στερεοσκοπική εικόνα προσπαθεί να «κοροϊδέψει» τα μάτια μας δίνοντάς μας την ψευδαίσθηση ότι τα αντικείμενα βρίσκονται σε άλλη απόσταση από αυτή της οθόνης. Ακριβώς όμως επειδή η οθόνη δεν είναι σε άλλη απόσταση αλλά βρίσκεται σταθερή, η προβολή 3D προσπαθεί μονίμως να δημιουργήσει τη συγκεκριμένη ψευδαίσθηση.
Σύμφωνα με τον Martin Banks, καθηγητή οφθαλμιατρικής στο Πανεπιστήμιο Berkeley της Καλιφόρνια «το συγκεκριμένο φαινόμενο προκαλεί τουλάχιστον μια άβολη κατάσταση που δημιουργεί αρκετή κούραση στους θεατές».
Φυσικά το Hollywood πρέπει να διευθετήσει το θέμα καθώς το 2010 από τις 3D ταινίες μόνο στο βρετανικό box office μπήκαν τουλάχιστον 237 εκατομμύρια λίρες. Ήδη στο Hollywood προσπαθούν να μειώσουν το πρόβλημα αποφεύγοντας τις απότομες εμφανίσεις αντικειμένων στις συγκεκριμένες ταινίες και στοχεύοντας στην εμφάνιση στερεοσκοπικής εικόνας στα σημεία της ταινίας που αυτό «κρίνεται απαραίτητο».
Ακόμη ειδικοί επισημαίνουν ότι όλο και περισσότεροι ασθενείς παραπονιούνται για τις επιδράσεις του 3D. Ο κινηματογράφος είναι το πρώτο μέσο που υιοθέτησε σε τόσο μεγάλο βαθμό την 3D προβολή και για το 2011 ετοιμάζει ακόμα περισσότερες ταινίες τέτοιου είδους.