Τα Lexapro, Paxil και Cymbalta ενέχουν υψηλότερο κίνδυνο αύξησης του σωματικού βάρους από το Zoloft, ενώ όσοι παίρνουν το Wellbutrin έχουν λιγότερες πιθανότητες να παχύνουν, σύμφωνα με μια νέα μελέτη σε οκτώ δημοφιλή αντικαταθλιπτικά.

Οι ερευνητές του ινστιτούτου υγειονομικής περίθαλψης του Harvard Pilgrim (HPHCI) ανέλυσαν το βάρος περισσότερων από 183.000 ενήλικων που ήταν χρήστες αντικαταθλιπτικών για έξι μήνες, ένα χρόνο και δύο χρόνια μετά την έναρξη λήψης των φαρμάκων, αναφέρει η «New York Post».

Τα δεδομένα από τη λήψη Celexa (σιταλοπράμη), Lexapro (εσκιταλοπράμη), Prozac (φλουοξετίνη), Paxil (παροξετίνη), Wellbutrin (βουπροπιόνη), Cymbalta (ντουλοξετίνη) και Effexor (βενλαφαξίνη) συγκρίθηκαν με το Zoloft (σερτραλίνη), το οποίο είναι το αντικαταθλιπτικό με τις περισσότερες συνταγογραφήσεις στις ΗΠΑ.

Στους έξι μήνες, οι χρήστες των Lexapro, Paxil και Cymbalta είχαν 10% έως 15% περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουν τουλάχιστον 5% του αρχικού τους βάρους σε σχέση με τους χρήστες του Zoloft.

Αντικαταθλιπτικά

Το Prozac δεν συσχετίστηκε με μεταβολή του βάρους κατά τη διάρκεια των έξι μηνών, ενώ οι χρήστες Wellbutrin είχαν 15% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν αύξηση βάρους κατά 5%. Το Wellbutrin σχετίζεται με τη μικρότερη αύξηση του βάρους κατά τη διάρκεια ενός και δύο ετών.

Παράλληλα, οι ερευνητές διαπίστωσαν την ικανότητα του Wellbutrin να αυξάνει τα επίπεδα ντοπαμίνης και νορεπινεφρίνης στον εγκέφαλο, τα οποία βελτιώνουν την εγρήγορση.

Το συγκεκριμένο φάρμακο – που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της κατάθλιψης και της εποχιακής συναισθηματικής διαταραχής και για τη διακοπή του καπνίσματος – έχει επίσης αποδειχθεί ότι διεγείρει το κεντρικό σύστημα μελανοκορτίνης, το οποίο ρυθμίζει την όρεξη, την ενεργειακή ισορροπία και το σωματικό βάρος.

Αυξάνεται η χρήση αντικαταθλιπτικών ιδίως στους νέους

Αντικαταθλιπτικά χάπια

Τα αποτελέσματα της μελέτης του Harvard, έρχονται εν μέσω της αυξανόμενης χρήσης αντικαταθλιπτικών, ιδίως μεταξύ νεαρών ενηλίκων και εφήβων. Περίπου το 14% των ενηλίκων στις ΗΠΑ λαμβάνουν αντικαταθλιπτικά με τους ερευνητές του HPHCI να σημειώνουν ότι οι άνθρωποι συχνά σταματούν τη χρήση του φαρμάκου εάν παρουσιάσουν αύξηση του βάρους τους.

«Αυτή η μελέτη παρέχει σημαντικά στοιχεία σχετικά με το ποσοστό της αύξησης του βάρους που θα πρέπει να αναμένεται μετά την έναρξη ορισμένων από τα πιο κοινά αντικαταθλιπτικά», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Joshua Petimar, βοηθός καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ.

«Οι κλινικοί γιατροί και οι ασθενείς μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτές τις πληροφορίες, μεταξύ άλλων παραγόντων ώστε να αποφασίσουν για τη σωστή επιλογή γι’ αυτούς», πρόσθεσε.