Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Επισκεπτών Υγείας, οι έγκυες γυναίκες πρέπει να εμβολιάζονται σε κάθε κύηση με μια δόση εμβολίου Tdap ή Tdap-IPV για τον κοκκύτη, κατά προτίμηση από την 27η έως την 36η εβδομάδα κύησης, ανεξάρτητα από προηγούμενο εμβολιασμό με Td/TdaP. Οι λεχωΐδες που δεν εμβολιάστηκαν κατά τη διάρκεια της κύησης μπορούν να εμβολιαστούν μετά τον τοκετό. Τα μέλη της οικογένειας που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένα πρέπει να εμβολιάζονται τουλάχιστον δύο εβδομάδες πριν την επαφή με νεογνά και βρέφη.

Η προστασία των βρεφών από σοβαρή νόσηση και θάνατο, εξαιτίας του κοκκύτη, επιτυγχάνεται μέσω του έγκαιρου εμβολιασμού, ο οποίος ξεκινά τον 2ο μήνα της ζωής και ολοκληρώνεται σύμφωνα με το εθνικό χρονοδιάγραμμα εμβολιασμών. Το εμβόλιο DTaP χορηγείται στον 2ο, 4ο, 6ο, 15ο-18ο μήνα της ζωής και στα 4-6 έτη. Το εμβόλιο TdaP χορηγείται στην ηλικία 11-12 ετών, μεταξύ 18-25 ετών, και ως αναμνηστική δόση ανά δεκαετία.

Ιδιαίτερη σημασία έχει ο εμβολιασμός των επαγγελματιών υγείας, οι οποίοι πρέπει να λαμβάνουν αναμνηστική δόση TdaP ανά δεκαετία.

Η έγκαιρη αντιμετώπιση του κοκκύτη είναι ζωτικής σημασίας πριν ξεκινήσουν οι κρίσεις βήχα τονίζει ο ΠΣΕΥ/ΝΠΔΔ.  Οι επαγγελματίες υγείας γενικά χρησιμοποιούν αντιβιοτικά για τη θεραπεία του κοκκύτη. Μπορεί να απαιτηθεί περαιτέρω θεραπεία στο νοσοκομείο εάν τα συμπτώματα είναι σοβαρά.

Ο κοκκύτης είναι μια ασθένεια του αναπνευστικού που προκαλείται από ένα είδος βακτηρίου που ονομάζεται Bordetella pertussis. Η ασθένεια εντοπίζεται μόνο στους ανθρώπους. Τα συμπτώματα του κοκκύτη μπορεί να διαφέρουν για τα άτομα με βάση την ηλικία τους και εάν έχουν εμβολιαστεί ή όχι.

Η ηλικία και οι υποκείμενες ιατρικές παθήσεις μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο κάποιου να εμφανίσει σοβαρή περίπτωση κοκκύτη. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αποτρέψετε αυτά τα άτομα από το να αρρωστήσουν. Τα μωρά κάτω του 1 έτους διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν κοκκύτη και να εμφανίσουν σοβαρές επιπλοκές από αυτόν.

Σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου του ΕΟΔΥ στις 6/6/2024 και της Εγκυκλίου του Υπουργείου Υγείας στις 2/4/2024, στη χώρα μας καταγράφεται σημαντική  αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων κοκκύτη,  η οποία πιθανώς συνδέεται με την μη έγκαιρη ανοσοποίηση ορισμένων ηλικιακών ομάδων καθώς και λόγω της χαμηλής κυκλοφορίας του παθογόνου  κατά τη διάρκεια της Πανδημίας.