Διευκρινίσεις για τον παρβοϊό μετά τον θάνατο του 3,5 ετών κοριτσιού που έχει συγκλονίσει το πανελλήνιο έδωσε την Παρασκευή 17/5 η παθολόγος-καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου. «Είναι ένας συχνός ιός για τον οποίο δεν έχουμε ούτε δυνατότητα εμβολιασμού ούτε ειδική αντιική αγωγή, αλλά περνάει, θα λέγαμε συνήθως, είτε ασυμπτωματικά είτε με πολύ αβληχρά συμπτώματα, με λίγο πυρετό, λίγο βήχα, συνάχι και με ένα εξάνθημα το οποίο μπορεί να είναι λιγότερο ή περισσότερο εμφανές», είπε χαρακτηριστικά.
«Μπορεί δηλαδή να έχουμε κολλήσει παρβοϊό και ο περισσότερος πληθυσμός γύρω μας το έχει κολλήσει και έχει ειδικά αντισώματα», ανέφερε η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου στην εκπομπή της ΕΡΤ «Συνδέσεις». «Υπάρχουν στη βιβλιογραφία σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, ακόμα και στην Ελλάδα, περιστατικά, όπως δυστυχώς σε αυτό το παιδάκι που αναφέρατε, μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας, τα οποία ακόμα πιο σπάνια μπορεί να είναι θανατηφόρα, οπότε είναι μια πολύ σπάνια δυσμενής εξέλιξη», δήλωσε.
«Νόσησαν αρκετά παιδάκια»
«Στα επιδημιολογικά στοιχεία που βλέπουμε, τα ευρωπαϊκά, το ECDC τον Απρίλιο έχει αναφέρει χωρίς να δίνει κάποια αιτιολογία, αύξηση των περιστατικών του παρβοϊού Β19 που είναι ο ανθρώπινος παρβοϊός, που αφορά στη Δανία, στη Γαλλία, στη Νορβηγία, στην Ιρλανδία και στην Ολλανδία. Επομένως, γύρω μας βλέπουμε μια αύξηση των περιστατικών.
Επειδή όμως δεν είναι υποχρεωτικά δηλούμενο αυτό το νόσημα, δεν υπάρχουν συγκεκριμένα και σοβαρά στατιστικά δεδομένα, έτσι ώστε να είμαστε σίγουροι ότι υπάρχει κάποια αύξηση γενικά των περιστατικών και αυτό που βλέπουμε είναι, όπως είδαμε και σε αυτή την περίπτωση, κάποιες μικρές τοπικές συγκεκριμένες συρρέουσες περιπτώσεις περιστατικών όπως αυτά που επηρεάστηκαν και νόσησαν αρκετά παιδάκια», τόνισε.
Σχετικά με το τι πρέπει να προσέχουμε, η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου ανέφερε ότι το FDA λέει ότι «όταν βλέπουμε κάποιον να νοσεί, να είμαστε σε απόσταση, να πλένουμε τα χέρια μας, να προσέχουμε πώς φταρνιζόμαστε. Είναι κυρίως με την αναπνευστική οδό που μεταδίδεται και κυρίως οι τρεις κατηγορίες που κινδυνεύουν για πολύ σοβαρή νόσηση είναι οι εγκυμονούσες, τα άτομα με σοβαρά αιματολογικά νοσήματα και τα άτομα με ανοσοκαταστολή, όπως τα μεταμοσχευμένα άτομα».