Εάν έχετε διαβάσει πρόσφατα για τη διαλειμματική δίαιτα, το πιθανότερο είναι ότι θα έχετε διαβάσει για τους ισχυρισμούς πως αυτή μπορεί να βλάψει την υγεία της καρδιάς σας. Η εν λόγω δίαιτα μετατοπίζει την εστίαση από το τι τρώτε στο χρονικό πλαίσιο στο οποίο τρώτε. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσατε ενδεχομένως να φάτε ό,τι φαγητό θέλετε, αρκεί να βρίσκεται σε ένα συγκεκριμένο εντός ενός συγκεκριμένου χρόνου κατά τη διάρκεια της ημέρας σας, ενώ το υπόλοιπο διάστημα του 24ωρου απέχετε από την τροφή.
Μια νέα μελέτη, τουλάχιστον όπως προβλήθηκε σε διεθνή ΜΜΕ, ανέφερε πως ειδικά όσοι τρώνε εντός ενός χρονικού «παραθύρου» οκτώ ωρών, αντιμετωπίζουν 91% περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν καρδιακές παθήσεις.
Είναι όμως αλήθεια αυτό; Η Huffington Post, μετά το σάλο που προκλήθηκε για τη δημοφιλή δίαιτα, απευθύνθηκε στον ίδιο τον συγγραφέα της, τον επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας Victor Wenze Zhong.
Ο πρόεδρος του Τμήματος Επιδημιολογίας και Βιοστατιστικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Shanghai Jiao Tong στη Σαγκάη ανέφερε πως πρόκειται για μια προκαταρκτική μελέτη και – επί της ουσίας – παραδέχτηκε πως τα αποτελέσματα δεν ήταν «πειστικά», όπως γράφει η Huffington Post.
«Παρόλο που η μελέτη εντόπισε μια συσχέτιση μεταξύ ενός οκτάωρου διατροφικού παραθύρου και του καρδιαγγειακού θανάτου, αυτό δεν σημαίνει ότι η χρονικά περιορισμένη κατανάλωση τροφής προκάλεσε καρδιαγγειακό θάνατο», σημείωσε ο Δρ Zhong.
Στην πραγματικότητα, η μελέτη δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομότιμους και δεν έχει δημοσιευτεί σε ακαδημαϊκό περιοδικό. Τα περισσότερα δημοσιεύματα βασίστηκαν σε ένα δελτίο Τύπου.
Επιπλέον η επίμαχη μελέτη βασίστηκε σε έρευνα παρατήρησης με τα δεδομένα για τη διατροφή των συμμετεχόντων να προέρχονται από άλλες έρευνες (μέσω της Εθνικής Έρευνας Εξέτασης Υγείας και Διατροφής ) στις οποίες οι συμμετέχοντες ανέφεραν μόνοι τους την πρόσληψη τροφής. Πρόκειται για μια αρκετά αναξιόπιστη μέθοδο, όπως επιβεβαιώνει και το σχετικό δελτίο τύπου:
«Οι περιορισμοί της μελέτης περιελάμβαναν την εξάρτησή της από αυτοαναφερόμενες διατροφικές πληροφορίες, οι οποίες μπορεί να επηρεαστούν από τη μνήμη ή την ανάκληση των συμμετεχόντων και μπορεί να μην αξιολογούνται με ακρίβεια τα τυπικά διατροφικά πρότυπα», αναφέρει.
Η μελέτη δεν έλαβε πλήρως υπόψη ούτε εξωτερικούς παράγοντες. Οι συγγραφείς της μελέτης συνέδεσαν τα αυτοαναφερόμενα διατροφικά δεδομένα από την περίοδο 2003 – 2018 με μια βάση δεδομένων θανάτων από το 2003 – 2019, τις οποίες διαχειρίζεται το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.
Όσο βολικό κι αν είναι, δεν λαμβάνει υπόψη εξωτερικούς παράγοντες. «Παράγοντες που μπορεί επίσης να παίζουν ρόλο στην υγεία, εκτός της ημερήσιας διάρκειας φαγητού και της αιτίας θανάτου, δεν συμπεριλήφθηκαν στην ανάλυση», παραδέχτηκε το δελτίο τύπου .
«Είναι μια αναδρομική μελέτη που εξετάζει δεδομένα και εξάγει μερικά πολύ μεγάλα συμπεράσματα από ένα πολύ περιορισμένο στιγμιότυπο στις συνήθειες του τρόπου ζωής ενός ατόμου», σχολίασε στο NBC News η Δρ Pam Taub, καρδιολόγος στο UC San Diego Health.
Αυτό δεν σημαίνει ότι τα αποτελέσματα μπορεί να μην είναι αληθινά – αλλά, έως ότου μια αξιόπιστη επιστημονική έρευνα προσφέρει τα ίδια αποτελέσματα, ίσως είναι καλή ιδέα επί του παρόντος να συνεχίσετε να κάνετε ό,τι λειτουργεί καλύτερα για την υγεία σας όσον αφορά τη διατροφή σας.