Στη διαπίστωση ότι διογκώνεται το κύμα των προσφύγων και ιδιαίτερα των Σύρων που βρίσκουν καταφύγιο στη χώρα μας, με αποτέλεσμα να απαιτούνται άμεσες δράσεις για την προστασία και φιλοξενία τους, συμφώνησαν οι συμμετέχοντες σε ημερίδα, με θέμα «Παιδιά σε Κίνηση – Προορισμός Άγνωστος: Προσέγγιση και Προστασία», που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη η ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων.
Είναι ενδεικτικό ότι μόνο στο Τμήμα Δίωξης Λαθρομετανάστευσης Μυγδονίας, που επιλαμβάνεται περιστατικών ασυνόδευτων ανηλίκων από ολόκληρο το νομό Θεσσαλονίκης, ενώ το 2013 είχαν 27 τέτοιες περιπτώσεις, το πρώτο μόλις δεκάμηνο του 2014 ο αριθμός αυτός εκτοξεύτηκε στα 82 παιδιά- κυρίως νεαρά αγόρια από τη Συρία.
«Ζητάμε τη δημιουργία και άλλων ξενώνων φιλοξενίας γιατί εκτιμούμε ότι θα αυξηθούν οι Σύριοι πρόσφυγες. Μάλιστα, ελλείψει κατάλληλων χώρων φιλοξενίας, παιδιά ηλικίας 16 έως 18 χρόνων κρατούνται μέχρι και ένα μήνα στο Τμήμα μέχρι να βρεθεί ανάλογη δομή» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διοικητής του Τμήματος Ιορδάνης Χατζηλαζαρίδης, ο οποίος ανέλυσε την υπάρχουσα κατάσταση, στην ημερίδα.
«Οι αφίξεις στον Ξενώνα προσωρινής φιλοξενίας ανηλίκων της ΑΡΣΙΣ στο Ωραιόκαστρο είναι ανάλογες με τον χάρτη πολεμικών συρράξεων, οπότε είναι επακόλουθη η αύξηση των Σύρων προσφύγων που έχουμε στη δομή μας» ανέφερε, από την πλευρά της, η συντονίστρια του προγράμματος «Μέτοικος» Ίριδα Πανδίρη.
Στο ξενώνα του Ωραιοκάστρου, που λειτουργεί από το 2009, έχουν φιλοξενηθεί την τελευταία πενταετία 445 παιδιά, εκ των οποίων μικρό ποσοστό επιλέγει να μείνει στην Ελλάδα και αιτείται την παροχή ασύλου. «Βλέπουν τη χώρα μας ως ενδιάμεσο σταθμό, αν και όσοι φεύγουν τελικά σε άλλες χώρες, κρατούν επικοινωνία μαζί μας και έτσι μένουμε σημείο αναφοράς τους» διευκρίνισε η κ. Πανδίρη.
Για τα παιδιά στον δρόμο, θύματα εκμετάλλευσης και εμπορίας, μίλησε, από την πλευρά της, η Αλεξάνδρα Ματού, η οποία είναι street worker στην ΑΡΣΙΣ, τονίζοντας ότι το 2013 η υπηρεσία είχε εντοπίσει 427 παιδιά, ενώ μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2014 είχαν εντοπισθεί 234.
«Δεν ξέρουμε βέβαια, αν ο αριθμός αυτός αυξηθεί τους επόμενους τρεις μήνες. Ωστόσο, μιλάμε πάντα για παιδιά, στην πλειονότητά τους ρομά από τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Αλβανία και την Ελλάδα, τα οποία δουλεύουν στον δρόμο πολλές ώρες και μπορεί να μαζέψουν από 20 έως 70 ευρώ ημερησίως», ανέφερε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι η πιο… κερδοφόρα ηλικία είναι από 4 έως 10 χρόνων.
Με το τέλος της ημερίδας, νωρίς το απόγευμα, θα ακολουθήσει Πολυπολιτισμική Γιορτή, με φαγητό και μουσική από τις χώρες καταγωγής των παιδιών που φιλοξενούνται στους ξενώνες της ΑΡΣΙΣ.