«Η Ελλάδα καταγγέλλει με τη σειρά της τις επιθέσεις ενάντια στη Συνθήκη Σένγκεν» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος του κοινοτικού δελτίου «Agence Europe» που αναφέρεται στην ομιλία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, στην Επιτροπή Ελευθεριών και Δικαιοσύνης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο κ. Χρυσοχοΐδης, αφού υπενθύμισε τη δέσμευση της Ελλάδας να καταπολεμήσει τη λαθρομετανάστευση και να ενισχύσει το σύστημα παροχής ασύλου, αντέδρασε στις δηλώσεις του Γάλλου Προέδρου Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος την επομένη του πρώτου γύρου των γαλλικών προεδρικών εκλογών αναφέρθηκε και πάλι με επιτιμητικό τρόπο στην κατάσταση των ελληνοτουρκικών συνόρων.
Ο Μ. Χρυσοχοΐδης, αναφέρει η «Agence Europe», απέδωσε την ευθύνη για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στους 26 εταίρους της και υπογράμμισε την ανικανότητά τους να πείσουν την Τουρκία να υπογράψει τη συμφωνία επανεισδοχής με την ΕΕ.
Παράλληλα, σημειώνεται ότι ο Έλληνας υπουργός απέρριψε την πρόταση ορισμένων χωρών να αποβληθεί η Ελλάδα από τη ζώνη Σένγκεν, ενώ αναφερόμενος στις προτάσεις για επανεισαγωγή εσωτερικών ελέγχων στα σύνορα κάποιων χωρών τις χαρακτήρισε ως «απομονωμένες» και τα σχετικά σχόλια του Ν. Σαρκοζί ως «απαράδεκτα».
Επίσης, η «Agence Europe» σημειώνει ότι ο Έλληνας υπουργός, όπως είχε κάνει και κατά τη συνάντησή του με την αρμόδια επίτροπο Σεσίλια Μάλμστρομ στις αρχές Απριλίου έστειλε νέα προειδοποίηση στους λαθρομετανάστες που εισέρχονται στο ελληνικό έδαφος μέσω Τουρκίας, τονίζοντας ότι όποιος διασχίσει τα σύνορα ανάμεσα στις δύο χώρες θα κρατείται σε ειδικό κέντρο και στη συνέχεια θα επαναπροωθείται, εφόσον το αίτημά του για παροχή προστασίας δεν είναι θεμελιωμένο. Ο Μ. Χρυσοχοΐδης δήλωσε επ΄αυτού ότι αυτές οι φραστικές απειλές έχουν ήδη λειτουργήσει.
Καταλήγοντας, το δημοσίευμα σχολιάζει ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο ενός ευρωπαϊκού σχεδίου που έχει ως στόχο να εναρμονίσει τη χώρα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες ασύλου, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει την κατασκευή ειδικών υποδομών και κέντρων κράτησης για τους αιτούντες άσυλο. «Το πρόβλημα με τη χώρα είναι ότι αποτελεί την πύλη εισόδου του 90% των παράνομων μεταναστών στην Ευρώπη, ιδιαίτερα μέσω της περιοχής του Έβρου. Η Τουρκία από την πλευρά της αρνείται να υπογράψει τη Συνθήκη επανεισδοχής με την ΕΕ, ζητώντας ως αντάλλαγμα να συναινέσουν οι “27” στο άνοιγμα του διαλόγου για την απελευθέρωση των θεωρήσεων εισόδου. Το ζήτημα θα συζητηθεί σήμερα στο πλαίσιο του Συμβουλίου των υπουργών Εσωτερικών στο Λουξεμβούργο» καταλήγει το δημοσίευμα.