Τα αυξανόμενα μεταναστευτικά ρεύματα προς την Ευρώπη και η αδυναμία ελέγχου των συνόρων δρομολογούν σειρά νέων πολιτικών αποφάσεων, που περιλαμβάνουν νέα πολιτική ασύλου, την αναθεώρηση της Συνθήκης Σένγκεν, την εφαρμογή της πολιτικής των «έξυπνων συνόρων» και νέα, αναβαθμισμένα τεχνολογικά δεδομένα, που θα παρακολουθούν σε κάθε βήμα όποιον μετανάστη βρίσκεται σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Ο δυτικός κόσμος παρουσιάζει αυξανόμενο αίσθημα ανασφάλειας και δεν είναι τυχαίο ότι οι δύο μεγαλύτεροι οργανισμοί του, η ΕΕ και το ΝΑΤΟ, αναβαθμίζουν τη στρατηγική ασφάλειάς τους, εισάγοντας νέες τεχνολογίες. Αν και πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικές πολιτικές, υπάρχει ο κοινός παρονομαστής της ασφάλειας. Όπως δημοσιεύει το περιοδικό «Επίκαιρα», το ΝΑΤΟ αναμένεται να υιοθετήσει την αμερικανική πρόταση για την «έξυπνη άμυνα» στη Σύνοδο Κορυφής της 20ης και 21ης Μαΐου στο Σικάγο.

Το μόνο γνωστό προς το παρόν για την «έξυπνη άμυνα» είναι ότι στοιχίζει δισεκατομμύρια, τα οποία θα πληρώσουν οι σύμμαχοι – και η Ελλάδα ανάμεσά τους. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, με τη σειρά της, θα περάσει σε ένα άλλο, τεχνολογικά εξελιγμένο σύστημα συνοριακών ελέγχων, τα «έξυπνα σύνορα’, το οποίο επίσης στοιχίζει δισεκατομμύρια, αλλά με αναμφίβολα αποτελέσματα.

Τι αλλάζει στην ΕΕ

Το νέο «όπλο» που θα προστεθεί και ήδη προωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι τα «έξυπνα σύνορα», που έχει δύο στόχους: Πρώτον, να ενισχύσει την ασφάλεια των συνόρων και, δεύτερον, να αποτρέψει την πρόκληση χάους στα σύνορα της ΕΕ, όταν θα αυξηθεί κατακόρυφα η κίνηση – προβλέπεται να φτάσει τους 1,3 δισεκατομμύρια ανθρώπους σε δεκαοχτώ χρόνια από 700 εκατομμύρια που είναι σήμερα.

Τα «έξυπνα σύνορα» είναι ένα σύστημα που συνίσταται στον έλεγχο των εσόδων και εξόδων στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο θα καταγράφει σε ηλεκτρονική βάση δεδομένων την ημερομηνία και το σημείο εισόδου, καθώς και τη διάρκεια της σύντομης επιτρεπόμενης παραμονής – όσο, δηλαδή, διαρκεί η βίζα.

Να σημειωθεί ότι χιλιάδες είναι εκείνοι που ενώ μπαίνουν νόμιμα σε ευρωπαϊκό έδαφος δεν επιστρέφουν στις χώρες τους μετά την πάροδο της ημερομηνίας παραμονής. Έτσι, κάθε ξένος πολίτης που θα παραβιάζει την άδεια παραμονής του θα εντοπίζεται αυτόματα από το αναβαθμισμένο τεχνολογικά σύστημα και θα απελαύνεται. Για τους νόμιμους και τους ευρωπαίους πολίτες θα υπάρχουν «αυτόματες πύλες εισόδου», για τη διευκόλυνσή τους.