«Όταν η κοινωνία δεν μπορεί να ενσωματώσει και να αφομοιώσει, μέσα από μια οργανωμένη πολιτική τους μετανάστες και τους αλλοδαπούς, η λύση δεν είναι να δημιουργεί χωματερές», αναφέρει στο newsbeast.gr ο κοινωνιολόγος, Χαράλαμπος Στέρτσος.

Και τονίζει: «Η λύση δεν είναι να φτάνουμε στο και πέντε αλλά να έχουμε λειτουργήσει προληπτικά και ως οργανωμένη κοινωνία εδώ και χρόνια. Προφανώς, οι συνθήκες για τους μετανάστες προδικάζουν ότι θα είναι άθλιες. Θα είναι δηλαδή αποθήκες ανθρώπων και αν δεν ληφθούν μέτρα σχεδιασμένα και μακρόχρονα, θα υπάρξει τεράστιο πρόβλημα. Όλα βλέπουμε να γίνονται στο πόδι. Είμαστε η χώρα της τελευταίας στιγμής.

Μιλά όμως και για τα στρατόπεδα που υπάρχουν στο εξωτερικό, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «εξαρτάται πάντα σε ποια χώρα του εξωτερικού αναφερόμαστε. Στις πολιτισμένες πόλεις φροντίζουν να απελαύνουν γρήγορα τους ανθρώπους».

Όμως, μιλά για προχειρότητες «το θέμα δεν είναι μόνο κοινωνικό. Εμπλέκεται και η εξωτερική πολιτική λόγω της στάσης της Τουρκίας αλλά είναι και θέμα νοοτροπίας. Είναι ένα σύνθετο πρόβλημα και καλούμαστε τελευταία στιγμή να το λύσουμε. Και γι’ αυτό όταν γίνονται όλα τόσο γρήγορα, δημιουργούμε χωματερές ανθρώπων. Δυστυχώς, έτσι είναι τα πράγματα. Εγώ είμαι σύμφωνος στο να υπάρξει μία πολιτική που να σέβεται και τους ανθρώπους αλλά να δίνει και λύση στο πρόβλημα. Δεν συμφωνώ με τις προχειρότητες».