«Δυστυχώς, μόνο όταν οι φτωχοί μπουν στους διαδρόμους των πλουσίων, τότε οι πλούσιοι αντιλαμβάνονται ότι οι φτωχοί υπάρχουν», δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Αντόνιο Γκουτέρες στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, τονίζοντας πως ο κόσμος περίμενε πάρα πολύ καιρό για να αντιδράσει στην προσφυγική κρίση που πυροδοτήθηκε από τους πολέμους στη Συρία και από άλλα μέρη, αν και τώρα οι πλούσιες χώρες φαίνεται να αντιλαμβάνονται το μέγεθος του προβλήματος.
«Μέχρι να συμβεί αυτή η μαζική μετακίνηση στην Ευρώπη, δεν υπήρχε η συνειδητοποίηση στον αναπτυγμένο κόσμο πόσο σοβαρή είναι αυτή η κρίση», υπογράμμισε. «Εάν στο παρελθόν είχαμε μια πιο μαζική υποστήριξη προς αυτές τις χώρες στον αναπτυσσόμενο κόσμο που θα την δέχονταν και θα τις προστάτευε, αυτό δεν θα συνέβαινε», σημείωσε.
Η απότομη άφιξη στην Ευρώπη δεκάδων χιλιάδων προσφύγων από τη Συρία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν και από άλλες χώρες, με πολλούς να εγκαταλείπουν προσφυγικούς καταυλισμούς στην Τουρκία, την Ιορδανία ή το Λίβανο, έχει προκαλέσει έντονες διαφωνίες μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τη διαδικασία και την εγκατάσταση τους.
Ενώ κυβερνήσεις όπως της Γερμανίας έχουν αποδειχθεί περισσότερο φιλόξενες, οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης προβάλουν αντίσταση στα σχέδια ποσοστώσεων για την κατανομή των προσφύγων.
Για χρόνια, ο Λίβανος, η Τουρκία και η Ιορδανία αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν την έλευση εκατομμυρίων προσφύγων που δραπετεύουν από τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία που μαίνεται επί 4,5 χρόνια.
«Οι πρόσφυγες ζουν σε ολοένα και χειρότερες συνθήκες», επισήμανε ο Γκουτέρες. «Δεν τους επιτρέπεται να εργαστούν, η μεγαλύτερη πλειοψηφία αυτών ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο για αυτούς να έχουν οποιαδήποτε ελπίδα για το μέλλον», πρόσθεσε.
«Χωρίς ειρήνη στη Συρία και χωρίς μαζική υποστήριξη στις γειτονικές χώρες… διακινδυνεύουμε μια μαζική έξοδο» προσφύγων από την Τουρκία, την Ιορδανία και το Λίβανο.
Παράλληλα ο Γκουτέρες αμφισβήτησε τις εκτιμήσεις κάποιων χωρών, όπως της Ουγγαρίας, ότι οι περισσότεροι από τους ανθρώπους με προέλευση τα Βαλκάνια που καταφθάνουν στο κατώφλι της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι οικονομικοί μετανάστες και όχι πρόσφυγες που δικαιούνται να λάβουν προστασία. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι γνήσιοι πρόσφυγες, ανέφερε.
Ο γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν έχει συγκαλέσει την Τετάρτη συνάντηση κορυφής για την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση.
Ο Γκουτέρες εκτίμησε πως οι πλούσιες χώρες φαίνεται τελικά να ξυπνάνε.
«Πιστεύω πως οι πολιτικοί ηγέτες αρχίζουν να καταλαβαίνουν…το μέγεθος του προβλήματος και την ανάγκη να δώσουμε μια πιο δυναμική απάντηση, απάντηση σε ανθρωπιστική βοήθεια. Ένας από τους λόγους που οι πρόσφυγες άρχισαν να μετακινούνται σε τόσους μεγάλους αριθμούς είναι εξαιτίας της μείωσης της διεθνούς βοήθειας», τόνισε, προσθέτοντας πως η Τουρκία, η Ιορδανία και ο Λίβανος θα χρειαστούν δισεκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια για να ανταπεξέλθουν στις ροές προσφύγων.