Έντονες διαμαρτυρίες στην Πανεπιστημιακή Κοινότητα των Ιωαννίνων , και εξώδικο προς τον Υπουργό Παιδείας από τα μέλη ΔΕΠ του Τμήματος Μηχανικών Επιστήμης Υλικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων όπως και φοιτητές, έχουν προκαλέσει δημοσιεύματα Τύπου, που αφορούν το σχέδιο «Αθηνά» και σύμφωνα με τα οποία καταργείται το ιδρυμένο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, μεταφέρεται το Τμήμα Μηχανικών Επιστήμης Υλικών στη Σχολή Θετικών Επιστημών και δεν ιδρύεται Πολυτεχνική Σχολή στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Παρά τις διαβεβαιώσεις του Υπουργού Παιδείας και άλλων υψηλόβαθμων στελεχών, προς τον Πρύτανη και Ηπειρώτες πολιτικούς, για το αντίθετο, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κατόπιν συνεδρίασης, εξέφρασε ομόφωνα την έντονη διαμαρτυρία και την απογοήτευσή της, για το ενδεχόμενο μιας τέτοιας εξέλιξης.
Μάλιστα θεωρεί, ότι μία τέτοια εξέλιξη, αγνοεί και είναι αντίθετη με τις μέχρι τώρα ειλημμένες αποφάσεις της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Στην ανακοίνωση της ,επισημαίνει ότι, κάτι τέτοιο δεν συνιστά καθοιονδήποτε τρόπο εξορθολογισμό στη δομή και τον τρόπο λειτουργίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Αντίθετα, δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία Τμημάτων και Σχολών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και πλήττει την προοπτική ανάπτυξης του Ιδρύματος.
Τέλος επισημαίνεται, πως το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων επιμένει σταθερά στην πρόταση που κατέθεσε στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, σύμφωνα με την οποία προτείνει την ίδρυση Πολυτεχνικής Σχολής, στην οποία θα συμπεριλαμβάνονται το Τμήμα Μηχανικών Επιστήμης Υλικών, το Τμήμα Πληροφορικής, αφού μετονομαστεί σε Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής, καθώς και το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών.
Ωστόσο, με εξώδικο προς τον Υπουργό Παιδείας Κώστα Αρβανιτόπουλο, εκφράζουν την αντίθεση τους, τα μέλη ΔΕΠ του Τμήματος Μηχανικών Επιστήμης Υλικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων όπως και φοιτητές του ίδιου τμήματος με αφορμή την ενδεχόμενη απόφαση να μην προχωρήσει η ίδρυση της Πολυτεχνικής Σχολής στα Ιωάννινα.
Όπως τονίζεται στο ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος, «η ένταξή του σε ένα ξένο κι αδόκιμο περιβάλλον συνιστά κάτι παραπάνω από μια αλλαγή του χαρακτήρα του και της φυσιογνωμίας του και ισοδυναμεί με την οριστική και αμετάκλητη κατεδάφισή του».