Καταργείται πριν ακόμη ιδρυθεί το τμήμα Τουρισμού στο Ρέθυμνο; Αυτό το ερώτημα απασχολεί την πανεπιστημιακή κοινότητα και την τοπική κοινωνία στο Ρέθυμνο, με αφορμή σχετική διάταξη που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το ερχόμενο διάστημα.
Το τμήμα Τουρισμού είναι ένα από τα δύο τμήματα που θα λειτουργούσαν την ερχόμενη σπουδαστική χρονιά,το ένα στο Πανεπιστήμιο Κρήτης στο Ρέθυμνο και το άλλο στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου στη Ρόδο. Πρόκειται για τμήματα προπτυχιακών σπουδών στην αγγλική γλώσσα, τετραετούς κύκλου, με ενδιαφερόμενους αλλοδαπούς φοιτητές και αντικείμενο σπουδών τον τουρισμό και τη διοίκηση τουριστικών επιχειρήσεων και μονάδων. Η τοπική κοινωνία προσπαθούσε στοχευμένα, εδώ και χρόνια, να ενισχύσει το Πανεπιστήμιο Κρήτης με το τμήμα Τουρισμού, το οποίο από τη μία πλευρά θα είχε άμεση σχέση με την τοπική τουριστική αγορά και οικονομία και από την άλλη πλευρά θα ήταν ένας πόλος έλξης για εκτός Ελλάδος φοιτητές.
Για το ενδεχόμενο κατάργησης του τμήματος, ο βουλευτής Ρεθύμνου της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Κεφαλογιάννης, κατέθεσε σχετική ερώτηση στον υπουργό Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Αριστείδη Μπαλτά. Στην ερώτηση εκφράζει την αγωνία της τοπικής κοινωνίας, μιας και όπως αναφέρει μεταξύ άλλων: «Τα αγγλόφωνα προπτυχιακά τμήματα, πέρα από την αναβάθμιση της θέσης και του ρόλου των Πανεπιστημίων, σε ευαίσθητες γεωπολιτικά περιοχές, θα αποφέρουν και πολύτιμα έσοδα στα Πανεπιστήμια αφού θα απευθύνονται σε αλλοδαπούς φοιτητές με καταβολή διδάκτρων». Επισημαίνει, επίσης, ότι με τη λειτουργία των τμημάτων σε Ρέθυμνο και Ρόδο «ενισχύεται η προοπτική να μετατραπούν τα ελληνικά Πανεπιστήμια σε κυρίαρχο πυλώνα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Μεσογείου, κάτι που αποτελεί στόχο γειτονικών χωρών, οι οποίες έχουν επενδύσει σε αυτόν».
Τέλος, ζητάει από τον αρμόδιο υπουργό να λάβει υπόψη του, πριν από την κατάργηση του τμήματος στο Ρέθυμνο, το γεγονός πως για τη λειτουργία του υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του Πανεπιστημίου, η στήριξη των τοπικών κοινωνιών αλλά και η νομιμοποιητική βάση.