Με «χειρουργική» ακρίβεια έχει γίνει η φετινή κατανομή του αριθμού εισακτέων στην πλειοψηφία των σχολών. Το υπουργείο Παιδείας προχώρησε σε μικρή μείωση όπως είχε εξαγγείλει, ανεβάζοντας τον πήχυ για τους υποψηφίους. Στις Αρχιτεκτονικές Σχολές αναμένεται εκτόξευση βάσεων, ενώ μικρή άνοδος θα σημειωθεί και στις υπόλοιπες δημοφιλείς σχολές, πλην της Νομικής.
Ο συνολικός αριθμός φτάνει τους 68.345 εισακτέους και είναι μειωμένος σε σχέση με πέρσι κατά 1.960. Τη μερίδα του λέοντος στις μειωμένες θέσεις έχουν τα Πανεπιστήμια, με το σύνολο να φτάνει τις 44.200 (μειωμένες κατά 2.535), σε αντίθεση με τα ΤΕΙ όπου οι θέσεις φτάνουν τις 24.145 και είναι αυξημένες κατά 575.
Παρά τη μεγάλη πτώση που παρατηρείται στο σύνολο των θέσεων των ΑΕΙ, η κατανομή έχει γίνει σε γενικές γραμμές ισόποσα, με αποτέλεσμα η μείωση να μην ξεπερνά το 10% ανά τμήμα. Αυτό σε απόλυτους αριθμούς μεταφράζεται από 5 έως 15 θέσεις λιγότερες σε σχέση με πέρσι. Η συγκρατημένη τάση προς τα κάτω, ειδικά σε δημοφιλείς σχολές όπως η Νομική Αθήνας, για παράδειγμα, που έχασε μόνο 5 θέσεις, αποτελεί «δίχτυ προστασίας» για τους αριστούχους που διεκδικούν την είσοδό τους στη σχολή, καθώς η βάση θα είναι μεν ανεβασμένη, αλλά δεν θα εκτοξευτεί.
Βέβαια, όπως κάθε χρόνο, η μάχη των υποψηφίων για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση θα είναι σκληρή. Φέτος, 101.508 υποψήφιοι θα διεκδικήσουν μία θέση στα ελληνικά αμφιθέατρα, όμως 33.163 θα μείνουν εκτός.
Στο συνολικό αριθμό δεν υπολογίζονται οι θέσεις για τις στρατιωτικές σχολές, τις αστυνομικές και αυτές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού. Ο αριθμός των ανωτέρω, οι οποίες χρόνο με το χρόνο κερδίζουν όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τους υποψηφίους, θα ανακοινωθεί από τα αρμόδια υπουργεία.
Παράλληλα, στις παραπάνω θέσεις δεν προβλέπονται οι ειδικές κατηγορίες που αφορούν τους πάσχοντες από σοβαρές παθήσεις, τους Ελληνες ομογενείς, τους αλλοδαπούς και τους αθλητές με διακρίσεις.
Στο «κόκκινο» η Αρχιτεκτονική
Δυσθεώρητη θα είναι η βάση των Αρχιτεκτονικών Σχολών, λόγω της τεράστιας μείωσης των θέσεων. Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας φαίνεται ότι έκανε το χατίρι για γερό ψαλίδι σε αυτές τις σχολές. Συγκεκριμένα, η Αρχιτεκτονική του ΕΜΠ χάνει 40 θέσεις, ενώ η Αρχιτεκτονική της Θράκης χάνει 100 θέσεις αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος. Στην Πάτρα, οι θέσεις της συγκεκριμένης σχολής μειώνονται κατά 35, ενώ η σταθερή κατανομή στη Θεσσαλονίκη και στη Θεσσαλία (χάνουν μόνο 5 θέσεις) δεν μπορεί να καλύψει τη ζημιά για τους υποψηφίους που θα παλέψουν σκληρά για την εισαγωγή τους στην Αρχιτεκτονική.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το κούρεμα των θέσεων στη συγκεκριμένη σχολή συνδέεται σε ένα βαθμό με τους 150 πρωτοετείς μετεγγραφόμενους σε ΕΜΠ και ΑΠΘ. Οι πρωτοετείς βρίσκονται στον «αέρα» και από την πλευρά του υπουργείου έχει διατυπωθεί η πρόταση ακόμα και να ενταχθούν στο σύνολο των μετεγγραφομένων της επόμενης ακαδημαϊκής χρονιάς.
Πολυτεχνικές-Ιατρική
Παρά το τεράστιο κύμα πρωτοετών που δέχτηκε το ΕΜΠ φέτος λόγω μετεγγραφών, το υπουργείο αποφάσισε να μην προχωρήσει σε μεγάλη μείωση του αριθμού εισακτέων του. Με εξαίρεση την Αρχιτεκτονική, οι υπόλοιπες σχολές χάνουν γύρω στις 10 θέσεις, αυξάνοντας βέβαια αισθητά τα μόρια διεκδίκησης.
Οι θετικές επιστήμες δέχτηκαν με τη σειρά τους κι αυτές «κούρεμα», με τις θέσεις να είναι αρκετά περιορισμένες σε κάποιες περιπτώσεις. Το Μαθηματικό του ΕΚΠΑ χάνει 50 θέσεις και πέφτει στις 250, ενώ το Χημικό του ίδιου Ιδρύματος χάνει 20 θέσεις. Στην Πάτρα, το Μαθηματικό πέφτει 40 θέσεις, ενώ μόνο στο Αριστοτέλειο παραμένει σχεδόν στα ίδια επίπεδα με πέρσι ο αριθμός, εξασφαλίζοντας ότι η βάση δεν θα επηρεαστεί.
Για όσους στοχεύουν στην Ιατρική, σταθερή παραμένει η σχολή στην Αθήνα, σε αντίθεση με αυτή των Ιωαννίνων που πολύ πιθανόν να εκτοξευτεί καθώς χάνει 30 θέσεις σε σχέση με πέρσι. Μικρή άνοδο στη βάση πολύ πιθανόν να σημειωθεί στη Θεσσαλονίκη, όπου οι θέσεις πέφτουν κατά 10, ενώ στην Πάτρα και τη Λαμία η απώλεια περιορίζεται στις 5 θέσεις.
Νομική
Ισορροπημένη είναι η κατάσταση για την αγαπημένη επιλογή των υποψηφίων, τη Νομική. Στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη χάνονται μόνο πέντε θέσεις ανά σχολή, ενώ στη Νομική του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης αυξάνεται ο αριθμός των εισακτέων στους 420. Με βάση τις διαθέσιμες θέσεις, η Νομική Κομοτηνής θα γίνει ιδιαίτερα προσιτή, ενώ μικρή αύξηση αναμένεται στα δύο κεντρικά Ιδρύματα. Τυχεροί είναι και όσοι επιθυμούν την είσοδό τους στο Τμήμα Ιστορικού – Αρχαιολογικού, όπου στο ΕΚΠΑ είναι η σχολή με την υψηλότερη άνοδο, φτάνοντας τους 300 εισακτέους. Αντίθετα, δύσκολα θα είναι τα πράγματα για όσους επιλέξουν Ψυχολογία. Η σχολή χάνει στα τμήματα που έχει στο ΕΚΠΑ και στο Πάντειο στην Αθήνα 25 θέσεις, ενώ στη Θεσσαλονίκη μειώνονται οι θέσεις κατά 15 σε σχέση με πέρσι.
Τεχνολογικά Ιδρύματα
Ακολουθώντας την ίδια τακτική με τα Πανεπιστήμια, το υπουργείο κατάφερε να προσθέσει επιπλέον θέσεις στα ΤΕΙ χωρίς να ξεπεράσει το «ταβάνι» των 15 επιπλέον εισακτέων, στην πλειοψηφία των σχολών. Σε ορισμένα Τμήματα καταγράφεται τεράστια αύξηση που φτάνει ή και ξεπερνάει ακόμα και το 100%. Χαρακτηριστική περίπτωση το Τμήμα Κλωστοϋφαντουργίας, όπου ο αριθμός αυξάνεται από 80 σε 180 εισακτέους. Στα ίδια επίπεδα και το Τμήμα Λογιστικής στη Δυτική Μακεδονία, όπου προστίθενται επιπλέον 200 σπουδαστές. Αντίθετα, στα δημοφιλή Τμήματα των ΤΕΙ, όπως Νοσηλευτική, Γραφιστική και Φυσικοθεραπεία, οι θέσεις παρουσιάζουν μικρές αυξομειώσεις.