Αλυτρωτικές αναφορές γίνονται στα σχολικά βιβλία της Αλβανίας σύμφωνα με τη Βουλευτή της Ν.Δ κα Ιακωβίδου που σε ερώτησή της στη Βουλή για το θέμα αναφέρει ότι στην Αλβανία και φέτος μοιράστηκαν σχολικά βιβλία με τα οποία διδάσκεται ότι αλβανικές περιοχές δήθεν βρίσκονται στην Ελλάδα και κατονομάζονται έτσι η Θεσπρωτία με το όνομα «Τσαμουριά», η Κόνιτσα, η Καστοριά, η Φλώρινα κ.α.
Τα ίδια κάνουν και με τη Σερβία, το Μαυροβούνιο και τη ΦΥΡΟΜ παραπληροφορώντας μονίμως για το ότι δήθεν επρόκειτο για αλβανικές περιοχές που τις έχουν άλλα κράτη.
Η Βουλευτής της ΝΔ δεν παραλείπει να αναφέρει ότι Ελλάδα και Αλβανία έχουν συμφωνήσει στην απάλειψη από τα σχολικά βιβλία των αλυτρωτικών αναφορών και χαρακτηρισμών, που δημιουργούσαν προβλήματα στις σχέσεις των δυο κρατών, και παρότι η Ελλάδα έχει αφαιρέσει κάθε αναφορά από τα σχολικά της βιβλία στον υπαρκτό και διεθνώς αναγνωρισμένο ως εθνική μειονότητα ελληνισμό της Βόρειας Ηπείρου, ο οποίος προστατεύεται από το Διεθνές Πρωτόκολλο της Κέρκυρας η Αλβανία δεν έχει κάνει το ίδιο.
Η κα Ιακωβίδου ζητά να μάθει αν τα Υπουργεία Παιδείας και Εξωτερικών προτίθενται να προβούν σε συγκεκριμένες και αποτελεσματικές ενέργειες ώστε η Αλβανία να αφαιρέσει όλες τις άμεσες και έμμεσες ανιστόρητες αλυτρωτικές αναφορές από τα σχολικά βιβλία.
«Επίσης εάν η Αλβανία εξακολουθήσει να παραβιάζει τα συμφωνηθέντα και να προπαγανδίζει αβάσιμους και αλυτρωτικούς της χαρακτηρισμούς για «Τσάμηδες», «Τσαμουριά» κ.οκ, θεωρούν ότι θα ήταν καλύτερο να μην συνεχισθεί η αφαίρεση από τα σχολικά βιβλία της υπαρκτής Ιστορίας του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού και την ελληνικότητας της νότιας Αλβανίας από την αρχαία εποχή;» Την παραπάνω ερώτηση απευθύνει η Βουλευτής προς τους Υπουργούς Παιδείας και Εξωτερικών η κα Ιακωβίδου.
Απάντηση στα πιο πάνω ερωτήματα έδωσε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κ. Βενιζέλος ο οποίος και αναφέρει ότι το Υπουργείο Εξωτερικών έχει επανειλημμένως καταστήσει σαφές προς την αλβανική πλευρά πως η διαιώνιση ρητορείας περί δήθεν «αλύτρωτων αλβανικών εδαφών» στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της περιοχής, μέσα από τη σχολική διδακτέα ύλη, υπονομεύει τις προσπάθειες καλλιέργειας κλίματος συνεργασίας και αμοιβαίου σεβασμού.
Μάλιστα ο κ. Βενιζέλος υπογραμμίζει ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Αλβανία έχουν συστήσει Μεικτή Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, η οποία έχει ως αντικείμενο την εξέταση του περιεχομένου των σχολικών εγχειριδίων και τον εντοπισμό των σημείων που δεν ανταποκρίνονται στα σύγχρονα πρότυπα, με τελικό σκοπό την αναθεώρησή τους.
Μεταξύ των άλλων ο κ. Βενιζέλος αναφέρει ότι αποτελεί δεδηλωμένη πρόθεση η Μεικτή Επιτροπή να επιταχύνει το έργο της ώστε να υπάρξουν απτά αποτελέσματα τα οποία θα αποτυπώνουν βασικές αξίες, όπως η ανεκτικότητα, η αμοιβαία κατανόηση, η αποφυγή αναπαραγωγής αλυτρωτισμού και αρνητικών στερεοτύπων για τους γειτονικούς λαούς.
Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης στη γραπτή του απάντηση υπογραμμίζει ότι η διασφάλιση σχέσεων καλής γειτονίας, καθώς και η διαφύλαξή της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας εξυπηρετούνται μακροπρόθεσμα και από την καλλιέργεια στις νέα γενιές των αξιών αυτών, μέσα από τη διδακτέα ύλη και τον τρόπο διδασκαλίας. Οι στόχοι δε αυτοί είναι αμφότεροι συνυφασμένοι με την ίδια την πορεία της Αλβανίας προς την Ε.Ε.