Για ακόμη μια φορά ο υπουργός Παιδείας τόνισε την ανάγκη για αφαίρεση της Παιδείας από το «1 προς 10» όσον αφορά τις προσλήψεις του προσωπικού, αναφέροντας στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων ότι το σύστημα δεν αντέχει τις περισσότερες συνταξιοδοτήσεις και τα λιγότερα χρήματα για τους καθηγητές και τους αναπληρωτές σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Ο υπουργός Παιδείας παραδέχθηκε στην Επιτροπή ότι δεν μπορεί να καλύψει το σύνολο των κενών λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «περνάει προς ώρας να είναι όλες οι εκπαιδευτικές μονάδες ανοικτές, όχι με όλα τα κενά συμπληρωμένα με αναπληρωτές, διότι δεν έχω να τα πληρώσω, αλλά με επάρκειες»
Ο κ. Λοβέρδος αναφέρθηκε στις παράλληλες αναθέσεις και τις υπερωρίες ως μέσα λειτουργίας των σχολείων και ανέφερε ότι «δεν μπορώ να στείλω στην Χ νησιωτική περιοχή 3 καθηγητές αγγλικών. Θα πάει ένας και θα κάνει τη δουλειά και των τριών».
Ο υπουργός επεσήμανε ότι ποτέ δεν διαφώνησε με το συνδικαλιστικό κίνημα στον αριθμό των κενών αφού κατά το γράμμα του νόμου και των εγκυκλίων είναι όσα παραθέτουν κατά καιρούς, ωστόσο με τη λογική της επάρκειας τα κενά είναι λιγότερα.
Ο κ. Λοβέρδος επεσήμανε ότι όλοι αναφέρονται στα κενά και όχι στις 127.000 του τακτικού προσωπικού που είναι στις επάλξεις, λέγοντας χαρακτηριστικά τα εξής:
«Λέμε τα κενά, κύριε Πρόεδρε, αλλά κανείς δεν θυμάται ότι είναι 127.000 τακτικό εκπαιδευτικό προσωπικό – νηπιαγωγοί, δάσκαλοι, καθηγητές στις επάλξεις. 127.000 έχουμε. Λέμε ότι έχουμε 1.000 ή 2.000 ή 3.000 κενά παραπάνω. Κανείς δεν θυμάται τον υπόλοιπο αριθμό, που πρέπει να τον λέμε. Παιδεία και υγεία στέκονται όρθιες. Στέκονται ορθές με προβλήματα πολλά, τα λέτε, τα λέμε, δεν υπάρχει διαφωνία ως προς τη διαπίστωση των προβλημάτων. Ποιος μπορεί να διαχειριστεί έτσι το πρόβλημα και την κρίση, που το κοινωνικό κράτος να μένει όρθιο; 4 χρόνια ύφεσης έχουμε και 2 επί κυβέρνησης Καραμανλή από το 2008, που ξέσπασε η κρίση, 6 και το κοινωνικό κράτος είναι εκεί».
Ο υπουργός Παιδείας υπογράμμισε μεταξύ των άλλων ότι καταβάλλεται προσπάθεια για να κρατήσουν τις δομές της ακμής σε 6 χρόνια παρακμής. «Για να δω αυτούς, που θα διαχειριστούν, δεν λέω από άλλο κόμμα ή από άλλο συνασπισμό κυβερνητικών δυνάμεων, είμαι αισιόδοξος, κύριε Πρόεδρε, αλλά λέω σε όποιον τύχει, να τον δω εκεί, όχι από τα έδρανα του λόγου, αλλά από το στίβο της πράξης. Τα λέω όλα αυτά, όχι για να πω ότι ¨”είμαστε καλοί και τα καταφέρνουμε”, αλλά να σας πω, κ. Αμανατίδη ότι δεν είναι αυτές οι απόψεις μας, δεν ήταν επιλογή μας αυτό. Χειριστήκαμε έναν πόλεμο. Τα λάθη μας και τα σωστά μας» ανέφερε ο υπουργός Παιδείας.