Πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι οι φοιτητές μαθαίνουν περισσότερα στη διάρκεια μιας δράσης εθελοντισμού ή στην πρακτική τους άσκηση απ’ όσα μαθαίνουν μέσα στις αίθουσες των πανεπιστημίων.
Σε έρευνα σε δείγμα 1.047 φοιτητών, η ιστοσελίδα www.myedu.com μεταξύ των άλλων κατέγραψε ότι οι φοιτητές επηρεάζονται περισσότερο από μη παραδοσιακές εκπαιδευτικές εμπειρίες, όπως είναι ένα εκπαιδευτικό ταξίδι ή η πρακτική άσκηση. Οι εμπειρίες αυτές μπορούν να βοηθήσουν τους φοιτητές στο να ανακαλύψουν τι πραγματικά θέλουν στην επαγγελματική τους ζωή.
Ο συντάκτης της έρευνας Jon Kolko συνιστά στους φοιτητές να εγγραφούν σε προγράμματα μαθητείας καθώς και σε προγράμματα «gap year» γιατί πιστεύει ότι οι εμπειρίες που θα αποκομίσουν οι φοιτητές θα τους βοηθήσουν να βρουν τους στόχους τους πιο γρήγορα γεγονός που με τη σειρά του θα συντελέσει σε μια αποτελεσματικότερη και στοχευμένη φοίτηση μέσα στο πανεπιστήμιο.
Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού όλο και περισσότερα πανεπιστήμια αποφασίζουν να ενθαρρύνουν τους νεαρούς απόφοιτους των λυκείων να ταξιδέψουν στα πλαίσια ενός εθελοντικού προγράμματος ή να κάνουν πρακτική άσκηση προτού ξεκινήσουν τις σπουδές τους.
Το Πανεπιστήμιο Tufts είναι ένα από τα ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που αποφάσισε στα πλαίσια του προγράμματος «gap year» να καλύψει τις δαπάνες στέγασης καθώς και τα μεταφορικά έξοδα προκειμένου οι φοιτητές του να ταξιδέψουν σε μια άλλη χώρα για να αποκομίσουν εμπειρίες που θα τους φανούν χρήσιμες στο να καθορίσουν τους προσωπικούς τους στόχους και στο να επιλέξουν μια σχολή που να τους εκφράζει.
Το 2013 το πρόγραμμα «gap year», το επέλεξαν 40.000 φοιτητές στις ΗΠΑ σημειώνοντας αύξηση κατά 20% συγκριτικά με το 2006, σύμφωνα με τα στοιχεία του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Gap Year Association.
Το πρόγραμμα «gap year» συντελεί στο να οδηγηθούν οι μαθητές στην αυτογνωσία αλλά και στην επιλογή ενός επαγγέλματος που ανταποκρίνεται στις προσδοκίες τους. Η 19χρονη Lydia Collins σε άρθρο του abcnews αναφέρει, ότι η εργασία της στον τομέα της μικροοικονομίας, στα πλαίσια προγράμματος για την καταπολέμηση της φτώχειας στον Ισημερινό, την οδήγησε στο να επιλέξει να σπουδάσει διεθνείς σχέσεις. Ο πρωτοετής φοιτητής του Princeton, Jeremy Rotblat, επέλεξε να εργαστεί εθελοντικά σε νοσοκομεία της Σενεγάλης. Η εμπειρία που αποκόμισε τον οδήγησε στο να διαπιστώσει, ότι οι γνώσεις που θα αποκομίσει από τις διαλέξεις των καθηγητών θα τον βοηθήσουν στην επαγγελματική και προσωπική του ζωή μετά την αποφοίτησή του από το πανεπιστήμιο.
Πολύτιμες πληροφορίες για το «gap year» προσφέρει η ιστοσελίδα www.gapyear.gr από την οποία αντλήθηκαν οι ακόλουθες πληροφορίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα δεν προσφέρονται επισήμως προγράμματα «gap year» και γι’ αυτό το λόγο καλό είναι να επιλέξουν οι φοιτητές τη συμμετοχή σε ένα εθελοντικό πρόγραμμα σε περιόδους που δεν έχουν υποχρεώσεις στο πανεπιστήμιο όπως είναι οι καλοκαιρινές διακοπές, μετά την αποφοίτησή τους ή πριν ξεκινήσουν τις σπουδές τους.
Τι είναι λοιπόν το «gap year»;
To gap year είναι μια περίοδος (μπορεί να είναι ένας χρόνος, μπορεί και λιγότερο), κατά την οποία μπορείς να κάνεις ένα διάλειμμα απ’ ό,τι έκανες μέχρι τώρα και να ταξιδέψεις στο εξωτερικό για να ανακαλύψεις την κουλτούρα και τον πολιτισμό του κάθε λαού.
Τι κάνει κανείς στο gap year;
Στο gap year είσαι ταξιδιώτης και όχι τουρίστας. Αυτό σημαίνει ότι δεν πας σε μια χώρα απλά για να περάσεις καλά και να επιβαρύνεις τους γονείς σου, αλλά γίνεσαι ενεργό μέλος της κοινωνίας στην οποία πηγαίνεις, ενώ συγχρόνως βγάζεις τα έξοδά σου. Μπορεί π.χ. να δουλέψεις στην Ολλανδία ή να συμμετέχεις σε ένα εθελοντικό project στην Εσθονία. Έτσι βλέπεις «από μέσα» πώς είναι η ζωή στη χώρα που είσαι, γνωρίζεσαι με τους ντόπιους και μαθαίνεις πολλά από τις δραστηριότητές που αναλαμβάνεις.
Όπως θα δεις από τη βόλτα σου στο site, υπάρχουν διάφορες ευκαιρίες για να ζήσεις για ένα διάστημα σε μια ευρωπαϊκή χώρα-σπουδές, εργασία, εθελοντισμός, πρακτική άσκηση, au-pair, κλπ.
Μπορώ να κάνω κι εγώ gap year;
Ναι! Προγράμματα υπάρχουν πολλά, και αν το ψάξεις αρκετά κάτι θα βρεις και για σένα, όσο ιδιαίτερη κι αν είναι η περίπτωσή σου. Πάντως, σε γενικές γραμμές, τα περισσότερα προγράμματα είναι σχεδιασμένα για νέους 18-30, και πολλά απευθύνονται σε φοιτητές ή αποφοίτους σχολών. Ευτυχώς, υπάρχουν πολλές εξαιρέσεις στο παραπάνω, απλά ψάξ’το!
Πότε να κάνω gap year;
Γενικά καλές περίοδοι είναι οι μεταβατικές περίοδοι, π.χ. μετά το σχολείο, πριν πας στρατό, πριν κάνεις το μεταπτυχιακό σου, κλπ. Αλλά οποιαδήποτε στιγμή είσαι έτοιμος και το θες πραγματικά πιθανόν να είναι μια καλή περίοδος. Αν είσαι φοιτητής και θες να δεις πώς είναι να σπουδάζεις ή απλά να ζεις σε μια ευρωπαϊκή χώρα, μπορείς να κάνεις gap year.
Και γιατί να κάνω gap year;
– Γιατί είναι εμπειρία ζωής! Γιατί θα δεις πώς είναι ο κόσμος πέρα από το μικρόκοσμό σου, θα γνωρίσεις διαφορετικούς ανθρώπους και κουλτούρες και θα ανοίξεις τους ορίζοντές σου. Γιατί θα καταλάβεις επιτέλους τη δυναμική της πολυπολιτισμικής παρέας και τι σημαίνει να είσαι ευρωπαίος πολίτης/πολίτης του κόσμου.
– Γιατί θα γνωρίσεις καλύτερα τον εαυτό σου, και θα δεις πώς λειτουργείς υπό διαφορετικές συνθήκες.
– Γιατί θα έχεις τη δυνατότητα να δοκιμάσεις κάτι εντελώς διαφορετικό. Ποια καλύτερη ευκαιρία να κάνεις κάτι τρελό, από ένα διάστημα στο εξωτερικό; Πού ξέρεις, μπορεί να δεις μετά ότι δεν είναι και τόσο τρελό!
– Γιατί θα μάθεις καλύτερα (ή από την αρχή) μια ξένη γλώσσα, και θα αποκτήσεις ικανότητες μέσα από τις δραστηριότητές σου που δεν είχες πριν.
Το αν το θες πραγματικά είναι κάτι που πρέπει να ρωτήσεις οπωσδήποτε τον εαυτό σου πριν φύγεις για gap year. Δε θα ήταν και πολύ καλό να βρεθείς στην άλλη άκρη της Ευρώπης με τις βαλίτσες σου για να συνειδητοποιήσεις ότι δε θες να είσαι εκεί!
Αν πάντως θες πραγματικά να ζήσεις κάτι διαφορετικό και είσαι έτοιμος για μια νέα αρχή σε μια άλλη χώρα, ακολούθα αυτό που σου λέει η καρδιά σου. Δεν είναι όλοι οι άνθρωποι ίδιοι, και το ότι οι φίλοι σου δε μαγεύονται από την ιδέα του gap year δε σημαίνει ότι κι εσύ δεν πρέπει να το δοκιμάσεις. Από την άλλη, η ιδέα του gap year είναι καινούργια ακόμη στην Ελλάδα, και πιθανόν γι’ αυτό οι γονείς σου να είναι επιφυλακτικοί. Εξήγησέ τους, και πες τους πόσο πολύ θα μετρήσει για το βιογραφικό σου. Αν πάλι δε συμφωνούν, σκέψου πόσο σημαντικό είναι για σένα. Το gap year είναι πάνω απ’ όλα μια χρονιά για σένα.
Τι έχω να κερδίσω από το gap year;
Πέρα από όλα αυτά που σου είπαμε παραπάνω για τους λόγους που μπορείς να κάνεις gap year, καλό είναι να έχεις υπόψη σου ότι το gap year θα είναι προσόν όταν θα ψάχνεις για δουλειά αργότερα. Μια τέτοια κίνηση δείχνει καταρχήν δυναμικότητα, αποφασιστικότητα και ρίσκο, καθώς και δυνατότητα να προσαρμόζεσαι σε νέο περιβάλλον. Ακόμη, θα έχεις μάθει πολλά για τις ανθρώπινες σχέσεις που θα σου χρησιμεύσουν στη δουλειά σου, και πιθανόν από τις δραστηριότητές σου (εθελοντισμός, au-pair, εργασία, κλπ) να αποκτήσεις δεξιότητες που ο μελλοντικός σου εργοδότης να εκτιμήσει. Να μην ξεχνάμε, επίσης, ότι θα μάθεις ή θα εξασκήσεις μια ξένη γλώσσα η οποία μπορεί να σου χρειαστεί στο μέλλον.
Πού μπορώ να κάνω gap year;
Όπου θέλεις, από το πιο μικρό χωριό της Ινδίας μέχρι τη Νέα Υόρκη! Φυσικά το πού θες να πας εξαρτάται πολύ από τους λόγους για τους οποίους θες να κάνεις gap year. Πάντως θα ήταν καλό να ξέρεις ότι αξίζει τον κόπο να δοκιμάσεις να πας σε μια χώρα για την οποία δεν ξέρεις και πολλά, π.χ. τη Σλοβακία ή τη Λετονία. Πέρα από το ότι οι πιθανότητες να βρεις κάποια θέση εκεί είναι υψηλότερες, είναι συναρπαστικό να γνωρίσεις μια χώρα που διαφέρει αρκετά από την Ελλάδα και για την οποία δεν έχεις ιδέα πώς είναι η ζωή.
Πάρτε μια μικρή γεύση για το gap year το καλοκαίρι
Μια πολύ καλή ευκαιρία για επαφή με το «gap year» είναι τα Θερινά Πανεπιστήμια που διαρκούν από 1 έως 4 εβδομάδες και διοργανώνονται κάθε καλοκαίρι σε όλη την Ευρώπη. Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα http://www.aegee-athina.gr πρόκειται ουσιαστικά για δεκάδες προγράμματα ανταλλαγών που διοργανώνονται από νέους για νέους, και σου δίνουν τη δυνατότητα να εξερευνήσεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον πολυπολιτισμικό θησαυρό της ηπείρου. Γεννήθηκαν το 1988 και αποτελούν τη μακροβιότερη, αλλά και σημαντικότερη δράση στα πλαίσια της AEGEE. Προάγουν την ανεκτικότητα και τον αλληλοσεβασμό μεταξύ των φοιτητών, την κατάργηση των εθνικών συνόρων και την δημιουργία μίας ενιαίας, πλούσιας ευρωπαϊκής ταυτότητας.
Τα θερινά διαρκούν από μία έως τέσσερις εβδομάδες. Όπως και στις περισσότερες ευρωπαϊκές εκδηλώσεις της AEGEE, έτσι και στα θερινά το μέσο κόστος συμμετοχής είναι εξαιρετικά χαμηλό, καθώς οι διοργανωτές φροντίζουν να εξασφαλίσουν τη μέγιστη δυνατή υποστήριξη από χορηγούς, ρίχνοντας σημαντικά το κόστος διοργάνωσης.
Συγκεκριμένα το κόστος κυμαίνεται από 140 μέχρι 180 ευρώ (max 10 – 12,5 ευρώ την ημέρα) και διαφέρει ανάλογα με τη διάρκεια και το είδος του θερινού.
Στο κόστος συμμετοχής περιλαμβάνονται:
– Διαμονή (συνήθως σε hostels, φοιτητικές εστίες ή ακόμα και σε camping ή χώρους γυμναστηρίων).
– Ημιδιατροφή ή πλήρης διατροφή (πρωινό και τουλάχιστον ένα ακόμη γεύμα).
– Μεταφορικά έξοδα κατά τη διάρκεια του θερινού (π.χ. πούλμαν, ακτοπλοϊκά).
– Όλα τα έξοδα των δραστηριοτήτων του προγράμματος (π.χ. είσοδοι σε μουσεία/αξιοθέατα, ξεναγήσεις, αθλητικές/πολιτισμικές δραστηριότητες κτλ.).
Στο κόστος συμμετοχής δεν περιλαμβάνονται:
– Τα έξοδα μετακίνησης προς και από τον τόπο διεξαγωγής του θερινού (π.χ. αεροπορικά).
– Προσωπικά έξοδα.
Το 2013 πραγματοποιήθηκαν συνολικά 76 Θερινά Πανεπιστήμια, σε συνεργασία περίπου 120 αντένων τα οποία μπορείτε να βρείτε μαζί με πολύ περισσότερες πληροφορίες για κάθε Θερινό Πανεπιστήμιο ξεχωριστά, στο παρακάτω link: projects.aegee.org.
Κατά τη διάρκεια των θερινών λαμβάνουν τόπο διάφορες δραστηριότητες, κυρίως πολιτισμικού, επιμορφωτικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα. Μεταξύ άλλων: μαθήματα ξένων γλωσσών, πλήθος σύντομων μαθημάτων (workshops) ποικίλης θεματολογίας, πολιτισμικές δραστηριότητες που μπορεί να αφορούν στην πληροφόρηση για την κουλτούρα και την ιστορία της εκάστοτε περιοχής ή/και δραστηριότητες μιας διαφορετικής θεματικής, όπως προσφορά εθελοντικής εργασίας και περιβαλλοντολογικές δράσεις.
Φυσικά δεν γίνεται να απουσιάζει το fun στοιχείο από τα θερινά, με ξέφρενα parties (με αποκορύφωμα το περίφημο «European Night» που έχει γίνει θεσμός πλέον των Θερινών Πανεπιστημίων), πολύ γέλιο και δεκάδες στιγμές που θα σου μείνουν πραγματικά αξέχαστες! Πέρα από τα μαγευτικά μέρη που θα επισκεφθείς, ο κόσμος που θα γνωρίσεις και οι φίλοι που θα κάνεις απ’ όλη την Ευρώπη καθιστούν τα Θερινά Πανεπιστήμια εμπειρία ανεκτίμητης αξίας!
Τα Θερινά Πανεπιστήμια διακρίνονται σε 3 κατηγορίες:
1. Language Courses (LC) και Language Courses Plus (LC+)
Είναι Θερινά Πανεπιστήμια στα οποία μαθαίνεις τη γλώσσα της χώρας που επισκέπτεσαι, χωρίς φυσικά να λείπει η διασκέδαση και η ξενάγηση στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή. Τα μαθήματα της γλώσσας γίνονται είτε από μέλη της αντέννας (LC) είτε από επαγγελματίες καθηγητές (LC+).
2. Summer Courses (SC)
Τα Summer Courses έχουν διάφορες θεματικές που μπορεί να έχουν σχέση από τη μαγειρική και τον χορό μέχρι τον αθλητισμό και το περιβάλλον. Όποια κι αν είναι η θεματική τους συνδέεται πάντα με την τοπική κουλτούρα.
3. Travelling Summer University (TSU)
Τα Θερινά Πανεπιστήμια που διοργανώνονται από 2 ή περισσότερες αντέννες και στην διάρκειά τους οι συμμετέχοντες επισκέπτονται τουλάχιστον 4 διαφορετικές προορισμούς ονομάζονται Travelling Summer Universities.
Στόχος είναι να αντιληφθούν οι συμμετέχοντες τις διαφορές του τρόπου ζωής και τις κουλτούρας των περιοχών που θα επισκεφτούν και να απολαύσουν τις ομορφιές της Ευρώπης. Τα μέρη που θα επισκεφτούν μπορεί να βρίσκονται στην ίδια ή σε διαφορετικές χώρες.
Πώς μπορώ να κάνω αίτηση σε κάποιο Θερινό Πανεπιστήμιο;
Η αίτηση γίνεται ηλεκτρονικά με τον εξής τρόπο:
Αφού κάνετε log in χρησιμοποιώντας το username και password που πήρατε κατά την εγγραφή σας στην AEGEE, συμπληρώνεται την αίτηση με τα στοιχεία που σας ζητούνται. Μπορείτε να επιλέξετε από 1 μέχρι 3 προορισμούς και να γράψετε ένα motivation letter που να εξηγεί γιατί θέλετε να πάτε στο συγκεκριμένο θερινό.
Βάση των motivation letter που δέχεται κάθε αντένα γίνεται η επιλογή των συμμετεχόντων.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με την AEGEE-Athina στο τηλ.210 82 03 711 και στο mail [email protected]