Μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών ξεκινά το δύσκολο έργο της συμπλήρωσης του μηχανογραφικού δελτίου. Κάποιοι μαθητές μπορεί να έχουν απογοητευτεί γιατί δεν κατάφεραν να γράψουν όσο θα ήθελαν.

Δεν πρέπει όμως να απογοητεύονται καθώς υπάρχουν στο μηχανογραφικό καλές επιλογές για όλα τα βαθμολογικά βαλάντια ακόμα και για τα πιο μικρά.

Αυτό που χρειάζεται σε πρώτη φάση είναι ψυχραιμία και σωστή συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου μέσα από τη μελέτη όλων των τμημάτων.

Θα προσπαθήσουμε να παρουσιάσουμε κάποια τμήματα που αξίζουν την προσοχή των μαθητών χωρίς να έχουν υψηλές βάσεις εισαγωγής.

1ο επιστημονικό πεδίο

Επάγγελμα Φιλόλογος

Όσοι επιθυμούν να γίνουν φιλόλογοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το δικαίωμα ένταξης στον κλάδο των φιλολόγων το έχουν όχι μόνο οι απόφοιτοι των τμημάτων φιλολογίας άλλα και οι απόφοιτοι των τμημάτων Ιστορίας-Αρχαιολογίας, Ιστορίας, Ιστορίας-Εθνολογίας, Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας, Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής, Φιλοσοφίας, Φιλοσοφικών και κοινωνικών σπουδών.

Επάγγελμα Οικονομολόγος

Το τμήμα Βαλκανικών Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας περιέχει στο πρόγραμμα του ξένες γλώσσες, όπως τα Ρώσικα, Σέρβικα, Ρουμάνικα, Βουλγαρικά κ.α., μαθήματα οικονομικών και δίνει τη δυνατότητα στους απόφοιτους να εγγραφούν στο Οικονομικό Επιμελητήριο και να εργαστούν ως οικονομολόγοι.
Το δικαίωμα εγγραφής στο Οικονομικό Επιμελητήριο το έχουν και όσοι επιλέξουν τα τμήματα Δημόσιας Διοίκησης Παντείου, Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών Πειραιά.

Επάγγελμα Κοινωνικός λειτουργός

Οι απόφοιτοι του τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης με εισαγωγική κατεύθυνση Κοινωνική Διοίκηση έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν ως κοινωνικοί λειτουργοί.

Ειδική Αγωγή

Το δικαίωμα εργασίας ως δασκάλων ειδικής αγωγής το έχουν οι απόφοιτοι του τμήματος Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας άλλα και οι απόφοιτοι του τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Προσοχή το τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής Κορίνθου δε σου δίνει τη δυνατότητα αυτή.

Επάγγελμα Μουσικός

Αν κάποιοι μαθητές γνωρίζουν ένα μουσικό όργανο άλλα δεν έδωσαν εξετάσεις στα δυο ειδικά μαθήματα που απαιτούνται για τα τμήματα Μουσικών Σπουδών μπορούν να επιλέξουν το τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής στην Άρτα που τους δίνει το δικαίωμα να εργαστούν ως καθηγητές μουσικής σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία.

Τουριστικά Επαγγέλματα από θεωρητική

Προσοχή απαιτούν νέα τμήματα των ΤΕΙ στο 1ο επιστημονικό πεδίο που δίνουν τη δυνατότητα στους μαθητές να ασχοληθούν με τον τομέα του Τουρισμού.

Τα τμήματα αυτά είναι τα ακόλουθα:

• ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ (ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ) – ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ (ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ 5ου ΕΞΑΜΗΝΟΥ: 1.ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ 2. ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΕΣ ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ ΣΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. 3. ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ)
• ΔΙΟΙΚΗΣΗ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ (ΑΜΦΙΣΣΑ) – ΤΕΙ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ 5ου ΕΞΑΜΗΝΟΥ: 1.ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ 2.ΜΟΥΣΕΙΟΛΟΓΙΑ 3. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ)
• ΔΙΟΙΚΗΣΗ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ (ΠΥΡΓΟΣ) – ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ(ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ 5ου ΕΞΑΜΗΝΟΥ: 1. ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ 2.ΜΟΥΣΕΙΟΛΟΓΙΑ 3. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ )

2ο Επιστημονικό Πεδίο

Πολλές οι διέξοδοι για μαθηματικούς, φυσικούς, χημικούς, βιολόγους

Τα τμήματα Μαθηματικών, Φυσικής, Χημείας άλλα και Βιολογίας απαιτούν την προσοχή των μαθητών καθώς η διέξοδός τους δεν είναι μόνο η εκπαίδευση όπως πιστεύουν οι περισσότεροι μαθητές και γονείς. Τα τμήματα έχουν πολλές διεξόδους σε περίπτωση που ο μαθητής εκπονήσει και ένα μεταπτυχιακό. Για παράδειγμα ο μαθηματικός μπορεί να ασχοληθεί με τα οικονομικά ή την πληροφορική, ο Χημικός με την οινολογία, τα τρόφιμα κλπ.

Επιστημών της Θάλασσας

Οι απόφοιτοι του πιο πάνω τμήματος, που το 2012 είχα βάση 9311 μόρια, έχουν το δικαίωμα να εργαστούν ως Περιβαλλοντολόγοι άλλα και ως ιχθυολόγοι. Επίσης μετά την παρακολούθηση ενός σεμιναρίου μπορούν να γίνουν επιθεωρητές υγιεινής σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη διακίνηση, μεταποίηση, Παρασκευή και μεταφορά τροφίμων. Είναι μια καλή επιλογή για όσους δεν κατάφεραν να πετύχουν υψηλή βαθμολογία.

Εναλλακτική για σπουδές στη γεωπονία

Όσοι δεν καταφέρουν να εισαχθούν στα τμήματα Γεωπονίας Θεσσαλονίκης, Βόλου και Αθήνας καλό είναι να δηλώσουν τα τμήματα Τεχνολόγων Γεωπόνων των ΤΕΙ.

Άλλα τμήματα που αξίζουν την προσοχή των μαθητών

Δυο τμήματα που αναμένεται να έχουν χαμηλή βάση εισαγωγής άλλα αξίζουν την προσοχή των μαθητών είναι τα ακόλουθα:

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΑΛΙΕΙΑΣ – ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ (ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ) – ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ) – ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

3ο Επιστημονικό Πεδίο

Φυσικοθεραπεία-Εργοθεραπεία

Στο 3ο επιστημονικό πεδίο ξεχωρίζουμε το τμήμα της Εργοθεραπείας που έχει πολύ καλή απορρόφηση στην αγορά εργασίας.

Επίσης τα τμήματα της φυσικοθεραπείας αντιστέκονται στην ανεργία, καθώς σύμφωνα με μελέτη- έρευνα η Ελλάδα έχει καλή αναλογία φυσικοθεραπευτών συγκριτικά με τον πληθυσμό της.

Λογοθεραπεία-διαιτολόγια

Άλλα δυο τμήματα που αξίζουν της προσοχής των μαθητών είναι αυτά της Λογοθεραπείας και Διαιτολογίας. Το τελευταίο διάστημα μπορεί να έχει αυξηθεί η ανεργία των πιο πάνω επαγγελματιών όμως η εξειδίκευση και οι δεξιότητες επικοινωνίας άλλα και η επιλογή μιας περιοχής όπου υπάρχει έλλειψη διαιτολόγων ή λογοθεραπευτών ίσως δώσουν τη δυνατότητα εργασίας.

Αισθητικής – οπτικής – ακτινολογίας

Οι γυναίκες φροντίζουν για την ομορφιά τους ακόμα και σε περιόδους κρίσης. Οι αισθητικοί λοιπόν φαίνεται να έχουν θετικές προοπτικές. Σύμφωνα με έρευνα του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης το ποσοστό της ανεργίας αγγίζει το 12%. Το ποσοστό αυτοαπασχόλησης είναι σχετικά υψηλό και φθάνει στο 34%. Το 60% των μισθωτών απασχολούμενων εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα και το 40% στο δημόσιο.

Επίσης τα τμήματα οπτικής και ραδιολογίας-ακτινολογίας του ΤΕΙ Αθήνας λόγω του γεγονότος ότι είναι πλέον μοναδικά ίσως να έχουν θετικές προοπτικές στην αγορά εργασίας. Βέβαια με την απελευθέρωση του επαγγέλματος των οπτικών κατάστημα οπτικών μπορεί να ανοίξει οποιοδήποτε φυσικό πρόσωπο ή εταιρεία με την προϋπόθεση να απασχολεί έναν οπτικό σε κάθε κατάστημα.

Νοσηλευτική ΑΕΙ-ΤΕΙ

Σύμφωνα με έρευνες η Ελλάδα έχει από τις χειρότερες αναλογίες νοσηλευτών προς ιατρικό προσωπικό. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με έρευνες όπως αυτή του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης όπου η ανεργία των νοσηλευτών ήταν 5% μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι διαμορφώνονται θετικές προοπτικές για τους αποφοίτους της νοσηλευτικής. Στοιχεία για τη νοσηλευτική παρουσιάζονται στην ακόλουθη διεύθυνση http://www.newsbeast.gr/greece/ekpaideusi/arthro/546410/i-nosileutiki-kerdizei-tis-protimiseis-ton-mathiton/

4ο Επιστημονικό πεδίο

Στο 4ο επιστημονικό πεδίο κυριαρχούν τα πολυτεχνικά τμήματα καθώς και τμήματα πληροφορικής. Εκτός από τα τμήματα Ναυπηγών Μηχανικών, Μηχανολόγων Μηχανικών, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών που έχουν σχετικά υψηλές βάσεις εισαγωγής υπάρχουν και τμήματα των ΤΕΙ με διαφαινόμενες θετικές προοπτικές.

Μια επιλογή για όσους αγαπούν τη σχεδίαση με θετικές προοπτικές στην αγορά εργασίας

Όσοι αγαπούν το σχέδιο καλό είναι να προσέξουν το τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων στη Σύρο, που το 2012 είχε βάση εισαγωγής 11783 μόρια. Δε θα μακρηγορήσουμε άλλα θα παραθέσουμε ένα βίντεο σχετικό με το τμήμα προς ενημέρωση των υποψηφίων. http://www.youtube.com/watch?v=KzGbKMKCNns

Τμήμα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων

Το τμήμα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων στα Χανιά είχε βάση εισαγωγής το 2012 12428 μόρια. Αποτελεί μια καλή επιλογή για τους μαθητές. Παραθέτουμε σχετικό χωρίο από την ιστοσελίδα του Συλλόγου: «…με κύριο αντικείμενο απασχόλησης τις Μεταλλευτικές και Λατομικές εργασίες δραστηριοποιούνται επίσης και σε άλλες σημαντικές ενότητες του τεχνικού κόσμου όπως οι κατασκευαστικές εταιρίες, τα γραφεία μελετών , οι εταιρίες εμπορίας ειδικών δομικών υλικών .

Με το διεπιστημονικό χαρακτήρα που αναπτύσσεται στην αγορά εργασίας νέες ευκαιρίες για απασχόληση εμφανίζονται.

Οι υποψήφιοι ας έχουν υπόψη τους και τις προσδοκίες που υπάρχουν για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας.

Προσοχή στα ΤΕΙ

Στο 4ο επιστημονικό πεδίο υπάρχουν αρκετά τμήματα των ΤΕΙ που αξίζουν της προσοχής των μαθητών. Αναφέρουμε ορισμένα εξ αυτών:

ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΕ
ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ. Περισσότερες πληροφορίες προσφέρονται στον ακόλουθο σύνδεσμο http://www.newsbeast.gr/greece/ekpaideusi/arthro/547799/mihanikoi-vioiatrikis-tehnologias/

ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ
ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΤΕ
ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΕ
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΟΙΝΟΛΟΓΙΑΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΟΤΩΝ
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΞΥΛΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΠΛΟΥ ΤΕ
ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΥ Τ.Ε.

5ο επιστημονικό πεδίο

Αυτό που πρέπει να γνωρίζουν οι περισσότεροι που επιλέγουν το 5ο πεδίο είναι ότι τα περισσότερα τμήματα δίνουν τη δυνατότητα στους αποφοίτους να εγγραφούν στο Οικονομικό Επιμελητήριο και να αποκτήσουν επαγγελματικά δικαιώματα οικονομολόγου.

Περισσότερες πληροφορίες μπορούν να συλλέξουν οι υποψήφιοι από το ακόλουθο άρθρο: http://www.newsbeast.gr/greece/ekpaideusi/arthro/540086/sto-neo-mihanografiko-37-oikonomika-panepistimiaka-tmimata/.

Γεωπόνος στο 5ο πεδίο

Στο 5ο πεδίο υπάρχουν δυο αξιόλογα τμήματα που δίνουν όμως επαγγελματικά δικαιώματα οικονομολόγου και όχι γεωπόνου. Αυτά είναι:

ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ) – ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ
ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΑΣ (ΑΘΗΝΑ) – ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

ΤΕΙ 5ου πεδίου που αξίζουν την προσοχή των μαθητών

Όποιος θέλει να ασχοληθεί με το επάγγελμα του λογιστή μπορεί να το πετύχει και μέσα από τις σπουδές σε ένα τμήμα των ΤΕΙ. Μάλιστα με την αλλαγή στις τάξεις των λογιστών στην Α τάξη θα εγγράφονται απόφοιτοι όχι μόνο των ΑΕΙ άλλα και των ΤΕΙ. Παραθέτουμε ορισμένα τμήματα:
ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ
ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Επιμέλεια-επεξεργασία
Καλόγηρος Βασίλειος
Υπ.διδάκτωρ Π.Θ
Επιστημονικός Υπεύθυνος Employ

Δείτε εδώ αναλυτικό οδηγό από το newsbeast.gr για ό,τι πρέπει να γνωρίζει κάθε υποψήφιος για τις επιλογές σχολών, τα επαγγέλματα και τις προοπτικές τους.