Η Πρεσβεία της Γαλλίας, η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (ΕΟΕ), το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και η Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία (ΕΘΝΟΑ) υπέγραψαν στις 11 Δεκεμβρίου 2018, Σύμφωνο συνεργασίας για την από κοινού προώθηση των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού 2024 και της γαλλικής γλώσσας.

Το Σύμφωνο υπεγράφη με την ευκαιρία συνέντευξης Τύπου στην Πρεσβεία της Γαλλίας, που συγκέντρωσε περισσότερα από 90 άτομα, 30 δημοσιογράφους γενικού και αθλητικού τύπου, παράγοντες του Ολυμπισμού στην Ελλάδα και Ολυμπιονίκες.

Το Σύμφωνο αποσκοπεί επίσης στην ανάδειξη της ιστορίας του Ολυμπισμού στον ευρωπαϊκό πολιτισμό αξιοποιώντας την θέση των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας 2004 στην διάδοση του Ολυμπιακού πνεύματος.

Ενθαρρύνοντας τον εξειδικευμένο διάλογο μεταξύ Ελλήνων και Γάλλων ειδημόνων του Ολυμπισμού και την ανάπτυξη του Ευρωπαϊκού εθελοντισμού, εντάσσεται στην δυναμική των ιστορικών και πολιτιστικών δεσμών μεταξύ της Ελλάδας, λίκνο των Ολυμπιακών Αγώνων, και της Γαλλίας, προς όφελος του Ολυμπιακού κινήματος και σύμφωνα με το Ολυμπιακό πνεύμα που κληροδότησαν οι Δημήτριος Βικέλας και Πιερ Ντε Κουμπερτέν.

Οι υπογράφοντες, ο Πρέσβης Christophe Chantepy, ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Στέλιος Αγγελούδης, ο μορφωτικός ακόλουθος της Γαλλικής Πρεσβείας στην Ελλάδα και Διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδας, Mikael Hautchamp και ο Πρόεδρος της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας, Γιώργος Αλικάκος εξέφρασαν την επιθυμία τους να συμμετάσχουν ενεργά μέσω αυτής της συμφωνίας, στο δυναμισμό και τη συνέχεια του δεσμού μεταξύ της Ελλάδας και της Γαλλίας, για την προώθηση των ιδεωδών του Ολυμπισμού και την ανάδειξη των γαλλικών ως Ολυμπιακή γλώσσα με ορίζοντα τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004.

Η Α.Ε. Πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα, Christophe Chantepy, συνεχάρη για την ταχύτητα με την οποία αυτή η συνεργασία πραγματοποιείται, δεδομένου ότι η πρώτη πιλοτική δράση « Η Γενιά του 2004 στην Ελλάδα στη διαδρομή προς τους Ολυμπιακούς αγώνες Παρίσι 2024» προετοιμάζεται ήδη και θα διοργανωθεί από τις 6 έως τις 10 Μαΐου 2019 στην Αθήνα, δράση στην οποία θα συμμετάσχουν περισσότεροι από 300 εκπρόσωποι της ελληνικής νεολαίας που γεννήθηκαν τη χρονιά των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004.

Υπογράμμισε επίσης θερμά την υποστήριξη των Ελλήνων αθλητών Ολυμπιακών αθλημάτων που ήταν παρόντες και ιδίως τους αθλητές της Αθήνας 2004 που μίλησαν, όπως ο Θωμάς Μπίμης, Χρυσός Ολυμπιονίκης, Αθήνα 2004, Καταδύσεις, η Σοφία Μπεκατώρου, Χρυσή Ολυμπιονίκης Αθήνα 2004, Ιστιοπλοΐα και ο Γιάννης Κωστάκης, Χάλκινος Παραολυμπιονίκης, Αθήνα 2004, 100 μ. Κολύμβησης.

Ο Πρέσβης ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τον Sébastien Vieilledent, Γάλλο αθλητή, χρυσό Ολυμπιονίκη Αθήνα 2004 στην κωπηλασία, ο οποίος ήρθε ειδικώς από το Παρίσι για να εκπροσωπήσει τη γενιά των γάλλων Ολυμπιακών Αθλητών του 2004.

Ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Στέλιος Αγγελούδης διατύπωσε τη σιγουριά του ότι η συμφωνία αυτή, που προβλέπει την εμπλοκή νέων, γαλλόφωνων μαθητών και φοιτητών στο πρόγραμμα που θα ξεκινήσει το 2019 και θα ολοκληρωθεί το 2024 και η ανταλλαγή ιδεών, απόψεων και εμπειριών με Έλληνες και Γάλλους αθλητές, Ολυμπιονίκες, θα οδηγήσει στη δημιουργία μιας κοινότητας, που θα καταφέρει τα επόμενα 6 χρόνια, μέσα από κοινές δράσεις, να διαδώσει τις αρχές και τα ιδεώδη του Ολυμπισμού.

«Η γενιά του 2004 στην Ελλάδα στο δρόμο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού 2024»

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου παρουσιάστηκε επίσης το σχέδιο «Η γενιά του 2004 στην Ελλάδα στο δρόμο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού 2024», πιλοτικό πρόγραμμα που συνδιοργανώνουν το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος/Πρεσβεία της Γαλλίας, η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και η Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία με σκοπό την ανάπτυξη του πνεύματος αλληλοβοήθειας, της ανεκτικότητας και της ενσωμάτωσης, στηρίζοντας την δυναμική της «Γενιάς 2004» στην Ελλάδα, ως σύμβολο των αξιών του Ολυμπισμού και της Γαλλοφωνίας.

Το Πανεπιστήμιο Paris 13 – Sorbonne Paris Cité και το Γαλλικό Κολλέγιο IdEF είναι οι πανεπιστημιακοί συνεργάτες του σχεδίου.

Ο Mikael Hautchamp, μορφωτικός ακόλουθος της Γαλλικής Πρεσβείας στην Ελλάδα και Διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδας, εξήγησε ότι το πρόγραμμα «Η γενιά του 2004 στην Ελλάδα στο δρόμο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού 2024» που θα ξεκινήσει το 2019 και θα ολοκληρωθεί το 2024, αποσκοπεί στη δημιουργία ενός ενεργού δικτύου 1800 περίπου νέων (μαθητών και φοιτητών), γεννημένων το 2004, χρονιά των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, μία δίγλωσση «γενιά 2004» ικανή να διαδώσει στον ελληνικό κοινωνικό ιστό, από κοινού με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος/Πρεσβεία της Γαλλίας την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και την Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία το Ολυμπιακό πνεύμα, το ενδιαφέρον για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού 2024 και για την γαλλική γλώσσα.

Για τη δημιουργία αυτής της κοινότητας, καθιερώνεται μία σειρά ετήσιων Ολυμπιακών συναντήσεων διάρκειας 4 ημερών η κάθε μία, εκ των οποίων 2 θα είναι αφιερωμένες σε ανταλλαγές μεταξύ 300 νέων Ελλήνων που γεννήθηκαν το 2004 καθώς και Ελλήνων και Γάλλων Ολυμπιονικών και Παραολυμπιονικών των Αγώνων της Αθήνας 2004, οι οποίες θα λαμβάνουν χώρα στην Αθήνα στις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και στο Παναθηναϊκό Στάδιο.

Επίσης, μία ειδική ημέρα αφιερωμένη στον Ολυμπισμό και τον Αθλητισμό, θα διοργανώνεται κάθε χρόνο την 1η εβδομάδα του Οκτωβρίου και μέχρι την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024, στο πλαίσιο της «Πανελλήνιας Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού».

Η πρώτη διοργάνωση των «Ολυμπιακών ημερίδων» θα διεξαχθεί από τις 6 έως τις 10 Μάιου 2019, στην Αθήνα.

Ο Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Μανώλης Κολυμπάδης, αναφέρθηκε στο ότι αφού και η αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων οφείλεται ουσιαστικά σε έναν Γάλλο και έναν Έλληνα, τον βαρόνο Πιέρ ντε Κουμπερτέν και τον Δ. Βικέλλα, θεώρησαν χρέος τους να μετάσχουν ενεργά στην υλοποίηση της πρότασης.

Ο Πρόεδρος της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας, Γιώργος Αλικάκος, διαβεβαίωσε ότι η ομάδα της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας, θα συμμετάσχει ενεργά και δυναμικά στην υλοποίηση του προγράμματος «Η γενιά του 2004 στην Ελλάδα στο δρόμο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού το 2024» και ότι χαίρονται πάρα πολύ γι αυτή την συνεργασία.

Ο διευθυντής του Τμήματος Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Paris 13 – Sorbonne Paris Cité, κύριος Rolan και ο διευθυντής του Γαλλικού Κολλεγίου IdEF, κύριος Αμαργιανάκης, δεσμεύθηκαν να ενισχύσουν τις δράσεις πλαισιώνοντας επιστημονικά τους Ολυμπιονίκες με καθηγητές από το Παρίσι και την Αθήνα αλλά και με τους φοιτητές των STAPS.

Δηλώσεις Ολυμπιονικών και Παραολυμπιονικών της Αθήνας 2004

Οι Ολυμπιονίκες και Παραολυμπιονίκες της Αθήνας 2004 που στηρίζουν το σχέδιο δήλωσαν τα ακόλουθα:

Σοφία Μπεκατώρου, Χρυσή Ολυμπιονίκης Αθήνα 2004, Ιστιοπλοΐα:

«Θέλω να ευχαριστήσω τους φορείς του αθλητισμού της Ελλάδας και της Γαλλίας γιατί με αυτό το πρόγραμμα δίνεται ένα παράδειγμα στα νέα παιδιά όπου θα τους δείξουμε όλη την πορεία που περάσαμε για να φτάσουμε να σηκώσουμε τη χώρα μας στο πιο ψηλό ολυμπιακό σκαλί».

Θωμάς Μπίμης, Χρυσός Ολυμπιονίκης, Αθήνα 2004, Καταδύσεις:

«Συνεχίζουμε την εκπαίδευση ως προπονητές σε αυτό που έχουμε μάθει σαν αθλητές να κάνουμε, το μεταλαμπαδεύουμε σε παιδιά που ενδιαφέρονται να συνεχίσουν την ιστορία των καταδύσεων».

Γιάννης Κωστάκης, Χάλκινος Παραολυμπιονίκης, Αθήνα 2004, 100 μ. Κολύμβησης:

«Είμαι πολύ χαρούμενος που θα είμαι πρεσβευτής και θα είμαι στην ομάδα « Η γενιά του 2004 στην Ελλάδα στο δρόμο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού 2024 » αυτές οι αξίες των ολυμπιακών αγώνων είναι τόσο δυνατές και θα τις μεταδώσουμε στα παιδιά. Το πιο δυνατό μήνυμα είναι ότι ο αθλητισμός μπορεί να ενώσει όλο τον κόσμο».

Sébastien Vieilledent, Χρυσός Ολυμπιονίκης, Αθήνα 2004, Κωπηλασία:

«Η Ελλάδα θα είναι για μένα πάντα ένας τόπος μοναδικός. Η Αθήνα είναι η πόλη όπου κέρδισα ένα Ολυμπιακό μετάλιο αλλά επίσης εκεί όπου ολοκληρώθηκε η καριέρα μου. Είμαι ευτυχής που έχω τη δυνατότητα να συμμετάσχω σε αυτή την περιπέτεια. Για εμένα, στον Ολυμπισμό, οι αθλητικές επιδόσεις είναι συνυφασμένες με την ανθρώπινη περιπέτεια, την κατανόηση του άλλου, το σεβασμό, το μοίρασμα».

Έλληνες αθλητές υψηλού επιπέδου διαφορετικών Ολυμπιακών αθλημάτων υποστήριξαν το σχέδιο «Η γενιά του 2004 στην Ελλάδα στο δρόμο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού 2024» με την παρουσία τους στη συνέντευξη Τύπου.

Μεταξύ αυτών, ο Βίκτωρας Μήτρου, ο Γιώργος Τζελίλης (άρση βαρών), η Μαρία Μπελιμπασάκη, η Νίκη Γκαβέρα (στίβος), ο Άγγελος Λεμάνης, ο Κωνσταντίνος Τσιγκαράς (ιστιοπλοΐα) και οι Γιώργος και Κων/νος Κωνσταντινόπουλος (Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης).

Η συνέντευξη τύπου ήταν η ευκαιρία να συγκεντρωθούν σε μεγάλο βαθμό οι κύριοι παράγοντες του Ολυμπισμού στην Ελλάδα και να αναδειχθεί ο ενισχυτικός ρόλος των Ελλήνων και Γάλλων Ολυμπιακών αθλητών που επιθυμούν να συνοδεύσουν αυτό το φιλόδοξο σχέδιο και να είναι στο πλευρό της ελληνικής νεολαίας για να μεταδώσουν τις πολύτιμες για αυτούς ολυμπιακές αξίες.