Την 217η θέση καταλαμβάνει το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ανάμεσα στα 924 καλύτερα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, από τις τέσσερις χιλιάδες (4.000) Ανώτατων Ιδρυμάτων των οποίων τα στοιχεία εξετάσθηκαν αρχικώς, σύμφωνα με τον διεθνώς αναγνωρισμένο κατάλογο που δημοσιεύει το National Taiwan University (Performance ranking of Scientific Papers ― http://nturanking.lis.ntu. edu.tw/Default.aspx). Το Πανεπιστήμιό μας, μάλιστα, αν συνυπολογισθεί πλήρως ως κριτήριο ο αριθμός των Τμημάτων του τοποθετείται στην 196η θέση.
Τα παραπάνω αναφέρονται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Πανεπιστήμιο Αθηνών στην οποία αναφέρει ότι η αξιολόγηση του National Taiwan University βασίζεται κυρίως στο ερευνητικό έργο που παράγεται και δημοσιεύεται σε κάθε Ίδρυμα, στην απήχηση που επιτυγχάνουν οι δημοσιευμένες εργασίες, καθώς και στην τελική ιδιαίτερη διάκρισή τους. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι σε επιμέρους Τομείς η κατάταξη για το Ίδρυμα είναι ακόμα υψηλότερη π.χ. 76η θέση στην Φαρμακολογία και Τοξικολογία, 134η θέση στην Ιατρική, 171η θέση στη Φυσική.
Το επίτευγμα αυτό πρέπει να αποδοθεί, όπως και στο παρελθόν συνέβη με αντίστοιχες διακρίσεις, κυρίως στην αφοσίωση και την ποιότητα όλου του ανθρώπινου δυναμικού του Ιδρύματός μας, διδασκόντων, φοιτητών και αποφοίτων. Παρά τη δραματική μείωση της δημόσιας χρηματοδότησης (τακτικές πιστώσεις, Π.Δ.Ε., κονδύλια για την έρευνα), σε συνδυασμό μάλιστα με άλλα προβλήματα, όπως η αφυπηρέτηση πολλών μελών Δ.Ε.Π., καθώς και στελεχών του διοικητικού, εργαστηριακού και τεχνικού προσωπικού, χωρίς έστω την ελάχιστη αναπλήρωση των κενών θέσεων, το Πανεπιστήμιο Αθηνών παραμένει δυναμικά στην ποιότητα του έργου του, ανθίσταται αποφασιστικά στις δυσκολίες και επιτυγχάνει να διατηρεί τη διακεκριμένη θέση του.
Διακρίσεις για Αριστοτέλειο, Ιωαννίνων και Πανεπιστήμιο Κρήτης
Να προσθέσουμε ως news.gr ότι διακρίσεις είχαμε και για το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης που κατατάχθηκε στη θέση 344, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων στη θέση 490 η οποία βελτιώνεται κατά 59 θέσεις αν λάβουμε υπόψη τον αριθμό των τμημάτων καθώς τοποθετείται με αυτό το κριτήριο στη θέση 431 ενώ με βάση το ίδιο κριτήριο το Πανεπιστήμιο Κρήτης κατατάσσεται στη θέση 448.
Διακρίσεις σε επιμέρους τομείς
Διακρίσεις είχαμε και σε επιστημονικούς τομείς και επιστημονικά πεδία. Ξεχωρίζουμε τη διάκριση του Μετσόβιου στο πεδίο των Πολιτικών Μηχανικών που κατατάχθηκε 53ο ενώ το Αριστοτέλειο 89ο. Υψηλή θέση είχε το Μετσόβιο και στο πεδίο των Μηχανολογών Μηχανικών αφού κατατάχθηκε 65ο. Στη Φαρμακολογία το Πανεπιστήμιο Αθήνας καταλαμβάνει την 76η θέση.
Καλόγηρος Βασίλειος