Για κλείσιμο φροντιστηρίων, απώλεια θέσεων απασχόλησης για απώλεια φόρων και ασφαλιστικών εισφορών κάνει λόγο σε ανακοίνωση της η Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδας τοποθετούμενη για τη ρύθμιση που φέρνει 23% ΦΠΑ στα φροντιστήρια.
Μάλιστα επισημαίνεται, στο κείμενο που αναρτήθηκε στο δικτυακό τόπο της ΟΕΦΕ, «πως ήδη από το μεσημέρι της Τρίτης 14/7 το Διοικητικό Συμβούλιο είχε ξεκινήσει κύκλο έντονων πολιτικών παρεμβάσεων για την αποσαφήνιση των πρώτων συγκεχυμένων πληροφοριών περί ένταξης των φροντιστηρίων στο καθεστώς Φ.Π.Α. Με συντονισμένες προσπάθειες όλων των μελών του Δ.Σ. το υπόμνημα διαμαρτυρίας με τις θέσεις της Ο.Ε.Φ.Ε. έφτασε από νωρίς στα χέρια του Υπουργού Ε. Τσακαλώτου, ενώ παράλληλα δεχόταν πιέσεις από συμπολιτευόμενους και αντιπολιτευόμενους βουλευτές για την εξαίρεση του κλάδου από το μέτρο του Φ.Π.Α.»
Η ΟΕΦΕ συνεχίζει με τα ακόλουθα:
Μέχρι 23:52 μμ. της Τετάρτης που έλαβε η ΟΕΦΕ την τελευταία ενημέρωση και πριν την ψήφιση του Νομοσχεδίου ο κλάδος είχε εξαιρεθεί. Το Νομοσχέδιο, όμως, ψηφίστηκε και αναρτήθηκε με τις τροποποιήσεις, όπου και τα φροντιστήρια υπάγονται στην κατηγορία των υπηρεσιών με Φ.Π.Α. 23%.
Το Δ.Σ. της Ο.Ε.Φ.Ε. έπραξε με γνώμονα την υπεράσπιση των συμφερόντων του κλάδου, τα δε μέλη του συντονισμένα κινήθηκαν προς την κατεύθυνση διατήρησης του προηγουμένου καθεστώτος (Υπηρεσίες Εκπαίδευσης χωρίς Φ.Π.Α.).
Η επιχειρηματολογία του κλάδου προς το παρόν συνοψίζεται στα κάτωθι:
Πρόκειται για εξοντωτικό μέτρο, το οποίο συνιστά κατάφωρη αδικία σε βάρος ενός κλάδου της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Ειδικότερα:
1. Ενώ μέχρι πρότινος ο κλάδος είχε εξαιρεθεί με το άρθρο 22 του ν. 2859/2000 (Κώδικας ΦΠΑ) αυτόματα και προφανώς εσπευσμένα με το νομοσχέδιο εντάσσεται στην υψηλότερη κλίμακα του 23%.
2. Με την υπαγωγή στο καθεστώς του Φ.Π.Α. απειλείται με οικονομική εξόντωση ένας κλάδος, ο οποίος εξαιτίας της οικονομικής κρίσης ήδη έχει οδηγηθεί σε συρρίκνωση και σίγουρα θα ισοπεδωθεί.
– Αυτό σημαίνει κλείσιμο φροντιστηρίων, απώλεια θέσεων απασχόλησης, απώλεια φόρων και ασφαλιστικών εισφορών για το κράτος.
3. Η οικογένεια, η οποία επιλέγει το νόμιμο φροντιστήριο είναι αδύνατο να αντεπεξέλθει στην επιβάρυνση των διδάκτρων πλέον Φ.Π.Α. 23%, τα δε φροντιστήρια ως μικρές επιχειρήσεις αδυνατούν να απορροφήσουν το προστιθέμενο ποσό.
– Αυτό σημαίνει στροφή των γονιών στην παραοικονομία των παρανόμων εκπαιδευτικών, οι οποίοι θα οργιάσουν προσφέροντας αδήλωτες υπηρεσίες. Άρα θα συντελεστεί τεράστια και ανεξέλεγκτη φοροδιαφυγή.
4. Ενώ στο πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία μετακινήθηκε ο κλάδος των φροντιστηρίων ως προς τις δομές, τα προγράμματα, την ασφάλιση των εργαζομένων στο Υπουργείο Παιδείας από το Υπουργείο Εργασίας με το νομοσχέδιο αυτό εξαιρείται από άλλους φορείς εκπαίδευσης και υπάγεται σε καθεστώς Φ.Π.Α. εμπορικών επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών εκπαίδευσης.
– Αυτό είναι άδικο και αδόκιμο.
Παρά την ένταση των ημερών με ψύχραιμη και συντεταγμένη συμπεριφορά ο κλάδος δια του Δ.Σ. θα προβεί:
Α. στην ανάδειξη των νομικών και αντισυνταγματικών πτυχών του ζητήματος σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο,
Β. στην ανάδειξη του θέματος στα μέσα ενημέρωσης,
Γ. σε επαφές με πολιτικούς και ομοειδείς εκπαιδευτικούς φορείς για την άσκηση πίεσης με σκοπό την αναστολή του μέτρου,
Δ. σε φοροτεχνικές ημερίδες για την ενημέρωση όλων των μελών.