Στις 22 Αυγούστου 2023, οι πρώτες φλόγες φτάνουν στις παρυφές της Πάρνηθας. Ο εφιάλτης του 2007 ζωντανεύει και το πύρινο μέτωπο καταστρέφει ξανά τον μεγαλύτερο πνεύμονα της Αττικής. Με τις εστίες ακόμη να σιγοκαίνε οι σκέψεις για το τι μέλει γενέσθαι γίνονται όλο και πιο έντονες. Μπορεί να αναβιώσει ο φυσικός πλούτος της Πάρνηθας; Οδοιπορικό της ΕΡΤ παρουσιάζει την απελπισία των κατοίκων για τη ζωή και τις περιουσίες που έχασαν.
«Σίγουρα δεν περιμέναμε ότι μέσα σε τόσο λίγα χρόνια θα είχαμε ξανά φωτιά εδώ στην Πάρνηθα από αυτή την πλευρά. Βλέπετε τώρα μόλις υπάρχει μια αναζωπύρωση και από πάνω πετάει ένα γεράκι και είναι αυτό που λέγαμε και πριν μακάρι να μην είναι κοντά στο όριο του καμένου άκαυτου ώστε να έχουμε αναζωπύρωση προς το άκαυτο», λέει στην ΕΡΤ ο δασολόγος Γεώργιος Μαντάκας και συμπληρώνει:
«Θα περιμένουμε να ενεργήσει η φύση εκεί που μπορεί και στις λίγες περιπτώσεις στα λίγα σημεία που δεν μπορεί η φύση να συνεχίσει εκεί και μόνο εκεί πρέπει να επέμβουμε με αναδασώσεις προσεχτικές επιμελημένες. 17:20:33 αν βρίσκεται σε μια φάση που μπορεί και έχει αρκετούς σπόρους σε 10-15 χρόνια θα φαίνεται μια καλή κατάσταση αν είναι όμως τα σημεία που είχαμε πιο νωρίς ξανά φωτιά θα περάσουν πολλά πολλά χρόνια και ίσως και ποτέ να μην φτάσουμε στο σημείο να δούμε τόσο ψηλό δάσος όπως τα συγκεκριμένα σημεία».
Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ της η ΕΡΤ, το δάσος ήταν πυκνό κάτι που συνέβαλε στο να δημιουργηθεί ένα τεράστιο θερμικό φορτίο κατά την διάρκεια της πυρκαγιάς με αποτέλεσμα χιλιάδες δέντρα να γίνουν παρανάλωμα του πυρός. Το μόνο που έχει μείνει είναι σκελετωμένο κορμοί, χωρίς ίχνος πρασίνου. Ανάμεσα σε αυτόν τον άλλοτε θησαυρό πρασίνου ζούσαν πολλά είδη ζώων. Τα θηλαστικά που κατάφεραν να τρέξουν σώθηκαν. Πολλά όμως βρήκαν τραγικό θάνατο περικυκλωμένα από τις φλόγες. Το μέλλον όσων επιβίωσαν, προβλέπεται αβέβαιο.
Οι καμένες δασικές εκτάσεις υπολογίζονται σε δεκάδες χιλιάδες στρέμματα, ένα μέρος των οποίων ανήκει στον εθνικό δρυμό ενώ η οριστική αποτίμηση της κατάστασης αναμένεται να γίνει μετά την οριστική καταστολή των πυρκαγιών.
Δυνάμεις της πυροσβεστικής δίνουν ακόμα μάχη με διάσπαρτες εστίες στην νοτιοδυτική πλευρά της Πάρνηθας και είναι σε επιφυλακή για τυχόν αναζωπυρώσεις. Τα μικτά κλιμάκια του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας και του Δήμου Αχαρνών, συνεχίζουν την καταγραφή ζημιών από τη φωτιά. Οι μηχανικοί του υπουργείου με ειδική σήμανση, χαρακτηρίζουν τα σπίτια. Με πράσινο εάν είναι κατοικήσιμα, με πορτοκαλί αν χρειάζονται επισκευή, με κόκκινο αν πρέπει να κατεδαφιστούν.
Με απελπισία μια γυναίκα κοιτάζει μπροστά στην κάμερα της ΕΡΤ το ποιμνιοστάσιο της, που χάθηκε μαζί με τα ζώα. «Μόνο 6 μικρά πρόβατα κατάφερα να μεταφέρω, το ένα είχε καεί εσωτερικά και τα άλλα δεν ξέρω αν θα ζήσουν», δηλώνει. Ωστόσο, δεν είναι μόνο τα σπίτια, άνθρωποι έχουν χάσει όλη την περιουσία τους και την επαγγελματική τους δραστηριότητα. Από μακριά οι κάτοικοι με πόνο ψυχής έβλεπαν τα σπίτια τους να καίγονται και δεν μπορούσαν να δράσουν.
«Ήρθαν οι εθελοντές, με τα λάστιχα έσωσαν το σπίτι…μέχρι τελευταία στιγμή ήμουν εδώ», λέει γυναίκα από το Μενίδι στην ΕΡΤ, με δάκρυα στα μάτια και φωνή που τρέμει. Πλέον, πολλές οικογένειες δεν έχουν που να μείνουν και βρίσκουν καταφύγιο σε σπίτια φίλων και συγγενών.