Για τις στιγμές που έζησε με τη φωτιά στη Ρόδο μίλησε στην ΕΡΤ η πλωτάρχης του Λιμενικού Σοφία Καραβέλα σημειώνοντας ότι το θετικό είναι ότι δεν θρηνήσαμε θύματα.
Η κατάσταση με τη φωτιά στη Ρόδο ήταν εξαιρετικά δύσκολη με τους εθελοντές να είναι η «αθόρυβη δύναμη» που υποστήριζε συνεχώς όλο το 24ωρο το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων, ενώ το Λιμενικό απεγκλώβιζε με ασφάλεια 3.700 κατοίκους και τουρίστες στη Ρόδο.
Η πλωτάρχης του Λιμενικού Σοφία Καραβέλα, τόνισε ότι δεν θα ξεχάσει τα δύο παιδάκια που αποβιβάστηκαν στα Λοθιάρικα και περίμεναν να ξαναβρεθούν με τους γονείς τους και τη γυναίκα που έψαχνε τον πατέρα του παιδιού της.
«Προσπαθούσαμε να καλυφθούμε και ταυτόχρονα να σώσουμε τον κόσμο. Το μεγαλύτερο ευχαριστώ ήταν ότι δεν θρηνήσαμε θύματα», είπε στην ΕΡΤ.
Η Βέρα Λαζαράκη, στέλεχος των Προσκόπων Δωδεκανήσου, και ο Περιφερειακός Έφορος Προσκόπων Αντώνης Ζερβός, περιγράφουν τις δικές τους προσπάθειες και υπενθυμίζουν ότι σύσσωμη η κοινωνία της Ρόδου, από τον μεγαλύτερο ως τον πιο νέο, άφησε ανοιχτά σπίτια για να φιλοξενήσουν κόσμο.
«Προσπαθούσαμε σε κάθε γωνία που υπήρχε πυροσβέστης», είπε ο εθελοντής Αιμίλιος Μανωλάκης.
«Ήταν η μεγαλύτερη εκκένωση στην ιστορία της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας σε συνθήκες μη πολέμου η οποία οργανώθηκε και εκτελέστηκε άψογα από ομάδες απλών πολιτών», υπενθυμίζει η κάτοικος Ρόδου, Μαρία Σκορδίλη.
Οπως περιγράφει η Αγάπη Πεταλίδου (Εθελοντής Σαμαρίτης Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού) κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε περιστατικά εγκαυμάτων, τσιμπημάτων και αλλεργικών αντιδράσεων από φυτά, θερμικής εξάντλησης.
Να σημειωθεί ότι στη φωτιά στη Ρόδο οι εθελοντές ξεπέρασαν τους 3.000.